A kajszi jövője, TájGazda

Szerbia kiviteli nagy lehetőségét a gyümölcs- és a zöldségnövény termelés jelenti. Köztársasági szinten a termőterületnek alig 5%-át foglalják el a gyümölcs-ültetvények. A szerkezetben a szilva, az alma és a málna

a vezető, míg a kajszi-barack területe alig 3% -t tesz ki. Pedig ez a gyümölcsfajta is nagy kitörési lehetőséget kínál, ugyanis az EU átlagos éves kajszi-termelése, melyben Olaszország és Törökország jár az élen, 850 000 tonna körül alakul. Egyre nagyobb igény mutatkozik mind a friss, mind a feldolgozott gyümölcs iránt. Az utóbbi 20 évben világviszonylatban 500 új fajta jelent meg, és a fajtaelőállításban Franciaország, Olaszország, az USA, jár az élen, így a hibridizáció ezt az ágazatot sem kerülte el. Vajdaságban lassan ugyan, de folyamatosan növekszik a kajszi-ültetvények területe, ami a gyümölcsfajta érzékenységéből ered, de a korszerű telepítés költségei is meghatározók. Az idén mind terméshozamban és minőségben, mind árban jónak mutatkozik az év, amit ki is használtak a háziasszonyok, hogy ízletes lekvárt főzzenek, a pálinkakedvelők pedig, hogy "palackba zárják" a termést.    A zentai Kalmár Béla, akinek 2,5 hektáros tornyosi barackosában nincs most pihenő.     
-Régi álmom volt a gyümölcsös, ezen belül is a kajszi-barack ültetvény, de mielőtt a telepítés mellett döntöttem, sok információt gyűjtöttem be piacáról, az értékesítési lehetőségekről, a tájainkra leginkább megfelelő fajtákról. Úgy vágtunk bele a munkába, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatását  felhasználtam. E nyári gyümölcsből soha nincs  elegendő a piacon, jól tartja az árát, de az sem mellékes, hogy amennyiben csak ipari célokra, vagyis lekvár, gyümölcsszörp készítésére vagy pálinkafőzésre termelnénk, a ritkításon és a metszésen kívül gépesített a teljes termelési folyamat, hiszen rázógéppel szüretelhetnénk. Azonban nem ezt az egyszerűbb lehetőséget választottam, célom a minél nagyobb mennyiségű,  friss fogyasztásra kerülő extra minőségű gyümölcs megtermelése, ami iránt a külföldi piac is érdeklődik. A vegyszeres ritkítás mellett kézi ritkításra is szükség volt, így alakultak ki az egyenletes, nagy méretű gyümölcsök.
Miközben körüljártuk a terméstől roskadozó fákat, a gazda elmondta, hogy a fajtaválasztás, majd a telepítés annak alapján történt, hogy ne egyszerre érők legyenek, önbeporzással termékenyülnek meg és természetesen a terméshozammal is elégedett legyen. Persze méheket is "alkalmaz" a beporzáshoz, így azután szinte minden virágból gyümölcs lesz. A barackosban megtalálható a Magyar kajszi, ami nagyon hasonlít az Ambróziára, de itt van a tetszetős gyümölcsű Roxana, valamint az újvidéki nemesítésű NS4, NS5 és NS6 fajták, amelyek nem érzékenyek a túltermelésre. A pálinkamesterektől tanulva, Kalmár Béla kiváló keverékeket ajánlhat, s ezek összességükben juttatják kifejezésre a barack jellegzetes ízét, mind a lekvárban, mind a pálinkában.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A napilapok, reklámújságok átalakulása

  Papírfonás, TájGazda

  Az emberi képzelőerő fantasztikus dolgokat képes kihozni belőlünk, emberekből. Képesek vagyunk általa egy, már meglévő tárgyat átformálni, átalakítani, ezáltal egy teljesen új tartalommal megtölteni.

   
 • A Pozsonyi Vár

  A Pozsonyi Vár, TájGazda

  Ha a mai Szlovákia fővárosának nevezetességeivel foglalkozunk, képtelenség szó nélkül elmennünk a Pozsonyi Vár mellett. Kétségkívül a város – sőt, az ország – fő látványosságai közt tartjuk számon.

   
 • Fából született kincsek

  Fából született kincsek, TájGazda

  Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

   
 • Helyi hagyományok sokféleképpen

  A kárpátaljai Salánk görögkatolikus egyházközsége jó példa arra, hogyan lehet a helyi lehetőségek, adottságok és érdeklődési körök mentén olyan kezdeményezéssel előállni,

   
 • Felvidék Mekkája

  Észak-Komárom református templomával szemben, a Jókai utcán áll egy több évszázados múltra visszatekintő, történelmi épület: a Komáromi Református Kollégium.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére