Belépés

A kajszi jövője, TájGazda

Szerbia kiviteli nagy lehetőségét a gyümölcs- és a zöldségnövény termelés jelenti. Köztársasági szinten a termőterületnek alig 5%-át foglalják el a gyümölcs-ültetvények. A szerkezetben a szilva, az alma és a málna

a vezető, míg a kajszi-barack területe alig 3% -t tesz ki. Pedig ez a gyümölcsfajta is nagy kitörési lehetőséget kínál, ugyanis az EU átlagos éves kajszi-termelése, melyben Olaszország és Törökország jár az élen, 850 000 tonna körül alakul. Egyre nagyobb igény mutatkozik mind a friss, mind a feldolgozott gyümölcs iránt. Az utóbbi 20 évben világviszonylatban 500 új fajta jelent meg, és a fajtaelőállításban Franciaország, Olaszország, az USA, jár az élen, így a hibridizáció ezt az ágazatot sem kerülte el. Vajdaságban lassan ugyan, de folyamatosan növekszik a kajszi-ültetvények területe, ami a gyümölcsfajta érzékenységéből ered, de a korszerű telepítés költségei is meghatározók. Az idén mind terméshozamban és minőségben, mind árban jónak mutatkozik az év, amit ki is használtak a háziasszonyok, hogy ízletes lekvárt főzzenek, a pálinkakedvelők pedig, hogy "palackba zárják" a termést.    A zentai Kalmár Béla, akinek 2,5 hektáros tornyosi barackosában nincs most pihenő.     
-Régi álmom volt a gyümölcsös, ezen belül is a kajszi-barack ültetvény, de mielőtt a telepítés mellett döntöttem, sok információt gyűjtöttem be piacáról, az értékesítési lehetőségekről, a tájainkra leginkább megfelelő fajtákról. Úgy vágtunk bele a munkába, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatását  felhasználtam. E nyári gyümölcsből soha nincs  elegendő a piacon, jól tartja az árát, de az sem mellékes, hogy amennyiben csak ipari célokra, vagyis lekvár, gyümölcsszörp készítésére vagy pálinkafőzésre termelnénk, a ritkításon és a metszésen kívül gépesített a teljes termelési folyamat, hiszen rázógéppel szüretelhetnénk. Azonban nem ezt az egyszerűbb lehetőséget választottam, célom a minél nagyobb mennyiségű,  friss fogyasztásra kerülő extra minőségű gyümölcs megtermelése, ami iránt a külföldi piac is érdeklődik. A vegyszeres ritkítás mellett kézi ritkításra is szükség volt, így alakultak ki az egyenletes, nagy méretű gyümölcsök.
Miközben körüljártuk a terméstől roskadozó fákat, a gazda elmondta, hogy a fajtaválasztás, majd a telepítés annak alapján történt, hogy ne egyszerre érők legyenek, önbeporzással termékenyülnek meg és természetesen a terméshozammal is elégedett legyen. Persze méheket is "alkalmaz" a beporzáshoz, így azután szinte minden virágból gyümölcs lesz. A barackosban megtalálható a Magyar kajszi, ami nagyon hasonlít az Ambróziára, de itt van a tetszetős gyümölcsű Roxana, valamint az újvidéki nemesítésű NS4, NS5 és NS6 fajták, amelyek nem érzékenyek a túltermelésre. A pálinkamesterektől tanulva, Kalmár Béla kiváló keverékeket ajánlhat, s ezek összességükben juttatják kifejezésre a barack jellegzetes ízét, mind a lekvárban, mind a pálinkában.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Csíksomlyó titka

    Csíksomlyóm TájGazda

    Erdélyben, a Csíki-medence közepén festői környezetben található a csíksomlyói Szűzanya kegyhelye. Itt látható a világon ismert legnagyobb kegyszobor, a XVI. század elején hársfából készített reneszánsz

     
  • A beton másik oldala

    PatriciaK Design, TájGazda

    Mire használhatjuk fel a betont? Eddig úgy gondoltam, hogy ismertem ezen anyag felhasználási módjait. Ebből készült a járdánk, a házunk alapja vagy a kerítésoszlopunk is. De sosem gondoltam volna,

     
  • A versenyborok szakértője

    A versenyborok szakértője, TájGazda

    Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

     
  • Utcai zenészek fesztiválja

    Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

    Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

     
  • Családi vállalkozással érvényesülni

    Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére