Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

„A jó bor az a hegy leve és a gazda verejtéke”

A Bereg-vidéket akár a kárpátaljai Tokajnak is nevezhetnénk, hiszen itt található a vidék szőlészeteinek, borászatainak jelentős része, s aki idelátogat, ugyanúgy nem hagyja ki a borkóstolást,

mint a Tokajba látogatók. A benei Parászka Pincészet borai a vidék legkedveltebb szőlőnedűi közé tartoznak. A családi pincészetet Parászka György alapította, az ő szavai olvashatóak a fent idézett sorban. György alapító tagja volt a beregszászi Szent Vencel Borlovagrendnek, aminek azóta fiai, László és Gergely is a tagjai. Parászkáék szőlészetébe rendszeresen jártak szakmai gyakorlatra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról a Szent István Egyetem beregszászi kihelyezett tagozatának kertészmérnök szakos diákjai, hogy elmélyítsék gyakorlati tudásukat a metszésről, oltásról, fajtaismeretről. A családnak akkor egy közel 150 fajta szőlőből álló gyűjteménye is volt, minden 2-3. tőkén másféle szőlőt érlelt a nap. György mellett dolgozott két fia is, akik apjuk elhunyta után közösen vitték tovább az üzletet. A gazdaságban folyó munka zömét is ők végzik. A legfontosabb munkafolyamatokat a szőlészek-borászok különben sem szeretik kiengedni kezeik közül. A metszést pl. mindig a fivérek végzik, hiszen a következő évi termés mindig a metszéstől függ. Többféle metszési módszert is alkalmaznak, amit a diákoknak is minden évben megmutatnak. Ilyenek az ernyős, a kordon és a váltó csapos.
Jelenleg több mint 3 hektáron gazdálkodnak: szőlő- és gyümölcsoltványokkal ,szamóca-, szilva- és őszibarack termesztéssel is foglalkoznak, de a fő csapásirány továbbra is a borászat maradt. A leggyakoribb borszőlő fajták közül a Rizling, a Chardonnay, a Traminer, a Pölöskei muskotály, a Cabernet, a Merlot és a Golubok található meg Parászkáék szőlészetében, több csemegeszőlőfajtával együtt.
A különböző szőlőfajtákból készült nemes nedűket Parászkáék 101 éves, hegyoldalba vájt pincéjükben kínálják vendégeiknek. (A pince érdekessége, hogy 1916-ban olasz hadifoglyok vájták a hegyoldalba, s 1991-ben, Ukrajna függetlenedése után került a család birtokába.) A kóstolóteremben számos kárpátaljai és magyarországi vendégen túl olasz, kanadai és kínai turisták is megfordultak már.
A borkedvelők visszajelzésein túl László és Gergely számára fontosak a szakmai vélemények is. Elkerülendő a pincevakságot (a kifejezés ebben az esetben azt jelenti, hogy valódi szakmai vélemények nélkül magasztalja fel valaki saját termékeit), rendszeresen részt vesznek magyarországi versenyeken és a Beregszászban évente megrendezésre kerülő borfesztiválon is. Az itt kapott vélemények alapján tudják, mi szorul esetleges javításra boraikban. A bormustrákról rendszeresen bronz, ezüst vagy épp arany minősítéssel térnek haza, így bizton állíthatom: nem csalódik az, aki betér egy kóstolóra a Parászka Pincészetbe.

A Parászka Pincészetről bővebb információt a http://benevine.eu/ honlapon vagy a pincészet Facebook oldalán (Сімейний підвал Параски - Parászka Pincészet) találhat.

Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Az összetartozás temploma

  Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

   
 • Páratlan nyugalom a város mellett

  Berek Parkerdő, TájGazda

  Legtöbbször észre sem vesszük, hogy körülöttünk milyen értékek vannak, helyette mindig ismeretlen, egzotikus tájakra vágyunk. Pedig igazi orvosság lehet az ember lelkének például a Berek parkerdő is,

   
 • A fürge mókus

  Az európai mókus, TájGazda

  Mellső lábai összeértek, valamit szorongatott benne, de ahogy meghallotta az avarban megzörrenő lépteimet eldobta a kezében lévő tárgyat és fürgén felmászott a legközelebbi fára.

   
 • Szolyva-Emlékpark

  Szolyvai Emlékpark, TájGazda

  A Szolyván található Emlékpark a kommunizmus áldozatainak méltó kárpátaljai mementója. Szojvára a 4. Ukrán Front Katonai Tanácsa által 1944 novemberében felállítatott és 1945 végéig

   
 • Már télen is termelnek zöldséget

  Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére