Lady Blue, TájGazda

Ma Madleňák Andreát, a pozsonyi Színművészeti akadémia díszlettervezői szakának friss, észak-komáromi származású abszolvensét ismerhetjük meg közelebbről.

Jelenleg szabadúszóként különböző projektekkel foglalkozik. Lady Blue művésznév alatt cosplay-jel – vagyis képregények, filmek, számítógépes játékok figuráinak kosztümjeit készíti el és tematikus fesztiválokon prezentálja őket – illetve képzőművészettel. Ugyanakkor a szakmáján belül filmek, színházak számára tervez – s néha készít is – díszleteket és kosztümöket.
„A cosplay művészeti ága még nincs eléggé elterjedve Felvidéken belül és sokan nem is tudnak a létezéséről – meséli Andrea –, a hiedelemmel ellentétben nem Japánba, hanem Amerikába nyúlnak vissza a gyökerei. A „Costume” és a „Playing” szavak kapcsolatából áll. Aki ezt a hobbit űzi, cosplayer-nek hívják, s ő nem csupán hitelesen elkészíti egy-egy képregény, számítógépes játék vagy film karaktere alapján a kosztümöt, hanem versenyeken el is kell játszania a hős természetét. Így nemcsak a képzőművészet, kézimunka, hanem a színművészet kombinációja is ez az irány.
Mindig is érdeklődtem a számítógépes játékok és a fantasy világ iránt. Mikor barátnőmmel 2014 végén meglátogattuk a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált, igazi nők módjára azon gondolkoztunk, hogy mit vegyünk fel. Aztán jött az ötlet, hogy egy ismert karakternek fogok öltözni. Ez volt az a pont, amikor cosplay-jel kezdtem foglalkozni. Jelenleg házon belül van kialakítva egy műhelyem, viszont idővel szeretnék nagyobb munkateret biztosítani projektjeimnek, főleg ami a raktárhelyet illeti. Minden egyes alkotásom a kreativitásom gyermeke és a gyerekek között nem szabad kedvencet választani, viszont kiemelném cosplay-ből Snowstorm Sivirt, Maiev Shadowsongot, színházból a Príbeh o človeku és a La Canterina című darabokat, illetve festészetből a Devorah karakterem képeit.
Mióta az eszemet tudom, érdekelt a képzőművészet. A komáromi Selye János Gimnáziumban tanító, színházban jártas Szabó Gábor tanár úr – Bandor Éva színésznő férje –ajánlotta figyelmembe a díszlettervezői szakmát, én pedig egyből kaptam az öltöztető kultúrát és a térbeli rendezés összetételéből álló tanszak után a főiskolán. Így a gimnázium 2012-es befejezése után egyből mentem tovább tanulni Pozsonyba, ahol magába szívott a művészet és a bohém életstílus.
A pozsonyi Színművészeti Akadémián több neves művész is tanított. Többek között Alexandra Grusková, Iveta Ledererová, Peter Čánecký, Jozef Ciller és Jozef Fábry is. Meg szeretném viszont említeni a Komáromi Művészeti Alapiskoláról Ružena Žibritovát, aki sokat segített, hogy bejussak a megálmodott főiskolára.”
Andrea egyelőre csak online elérhető:    

https://www.facebook.com/LadyBlueCosplay/

https://www.facebook.com/LadyBlueArts/

https://www.instagram.com/1lady1blue1/

http://andreamadlenak.deviantart.com/

A jövőben szeretné különböző képregényfesztiválokon belül kiállítani műveit. Úgy tartja:
„Mindig van mit fejleszteni. Mivel alig egy hónapja fejeztem be a főiskolai tanulmányaimat, még csak most indul igazán a portfólióm és a munkásságom terjesztése. Véleményem szerint, ha lezárunk magunk mögött egy projektet, vagy egy időszakaszt és meg vagyunk elégedve vele, valamit rosszul csinálunk. Kell az a hajtó erő, az elégedetlenség, ami mindig hajt afelé, hogy önmagunkat jobbá fejlesszük.”

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Pálffy-kastély – Gidrafa

  Gidrafa, a több mint 2000 főt számláló község Felvidék Erdőhátnak nevezett részén fekszik, Pozsony és Nagyszombat közt. Nevét a mellette csörgedező Gidra patakról kapta.

   
 • Római sáncok növényvilága

  Több mint tíz éves a Dél – Bácskában levő Temerini Falco Természetkedvelők Egyesülete, amely nagy hangsúlyt fektet a természetvédő szemlélet kialakítására,

   
 • Malonyai kastély

  Kedves olvasóink egy korábbi írásunkban már olvashattak a világon egyedülálló malonyai arborétumról. Akkor említettük, hogy az örökzöld park szélén máig áll

   
 • Az Al-Duna gyöngyszemei (1. rész)

  Al-Duna, TájGazda

  Európa második legnagyobb folyója mintegy 2850 kilométer hosszú. Nem hiába nevezik a nemzetek folyójának, hiszen  Németországtól Romániáig 10 országot köt össze. Ez a Duna.

   
 • Télen-nyáron virágzó Cserszömörce

  Hitoktató, néprajzos, népi játszóház vezető, népi ének tanító, rendezvényszervező – „mindösszesen” ennyi képesítéssel rendelkezik Balajti Zsuzsi. Ha ezen szakirányok alapján

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére