Színek a szürkeség ellen, TájGazda

Az „ékszerkészítés” címszóra 380 ezer találatot ad a Google, míg a legnépszerűbb videómegosztó oldalon ugyanezen a címszóval közel 800 felvétel található. Ha végigböngésznénk néhány ékszerkészítő kollekcióját,

ezer és egyféle teljesen különböző stílusú darabot találnánk, hiába használja sok ékszerkészítő ugyanazon egyszerű alapanyagok, mintás textilek, ásványgyöngyök, fém szerelékek, medálok és foglalatok kombinációját. De talán éppen ebben kereshető az ékszerkészítés lényege: a sok alapanyag között meglátni az összeillőket, hogy abból valami hagyományos, vagy, ha kell, valami egészen új, egyedi és szokatlan szülessen.  
A Mezőkövesden élő, kétgyermekes középiskolai tanár, Lukács Gabriella 4 évvel ezelőtt kezdett el ékszereket készíteni, kezdetben csak saját részre. Akkor még főként az internetet böngészve igyekezett tanulni és fejlődni ebben a mostanság nagy népszerűségnek örvendő mesterségben. Hiába, a tömegcikkek népszerűsége leáldozóban van, egyre többen vágynak az egyediségre. Hamarosan ismerősei pozitív visszajelzései és biztatása mellett néhány darab már eladásra is került, és (nem hiába, gyakorlat teszi a mestert) az egyre több munka közben alakult lassan Gabi saját stílusa is Színek a szürkeség ellen jelmondattal készülnek munkái, többek között fülbevalók, nyakláncok, könyvjelzők, kulcstartók, hűtőmágnesek.
A Gubanc műhelynek mára sok állandó vásárlója és megrendelője van, akik előszeretettel keresik fel Gabit a már készleten lévő termékekért, de gyakran állnak elő új ötletekkel is. Tavaly például egy iskola egész tantestülete számára rendeltek tőle könyvjelzőket, amiket a tanárok és a tanítók kedvencei, ill. saját tantárgyuk alapján Gabi tervezett és készített el. Búcsúajándékként egy osztálynyi gyerek kapott Gubancos idézetes kulcstartókat osztályfőnöküktől, és a különleges megrendelések között egy menyasszony esküvői ékszerei is szerepelnek. Munkáit korábban több rendezvényen is megmutatta, jelenleg pedig két webshopban, Egerben az Érseki Palota ajándékboltjában, Mezőkövesden pedig a Kedves Pöttyös Kézműves Kávézóban is megcsodálhatók, megvásárolhatók.
– Amikor ezzel foglalkozom, az nekem igazi kikapcsolódás – mondja Gabi. – Eleinte az öröm volt nagy hajtóerő, hogy „de jó, ezt is meg  tudom csinálni”. Nagyon sok erőt és lendületet adnak a pozitív visszajelzések is, amiket a vevőktől kapok, illetve sokan fotót is küldenek, beszámolnak arról, hogy mennyire örült az ajándékozott. Ezek igazi sikerélmények nekem, és arra ösztönöznek, hogy fejlesszem magam és mindig többet nyújtsak.
Aki több Gubanc-ékszerre is kíváncsi, itt nézelődhet: https://www.facebook.com/gubancekszer

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Katibags: egyedi, vagány, „nőcis”

  Kati bags, TájGazda

  Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több tucatot is rejthet a szekrénye. Bárki bármit mondhat, mi nők szeretjük a táskákat. Egyesek a visszafogottabbat, mások a merészebbet. Gyűjtésüket nem lehet elég korán elkezdeni.

   
 • Hazánk nagyvadjaként is nevezik

  Az őz, TájGazda

  A minap mentem bevásárolni. Szerencsére még időben megláttam őket és nem kellett hirtelen a fékre taposnom. Ketten voltak. Amilyen gyorsan előttem teremtek, olyan gyorsan tovább is szaladtak.

   
 • Egy asztallal és három székkel kezdődött történetük

  Speedburger-Békéscsaba, TájGazda

  Idén huszonöt éves a békéscsabai Speed Pizzéria. Huszonöt esztendő. Egy emberöltő egynegyede, igazából azonban a tényleges gyermekkor vége. Mert, ha elmúlik a teenager kor, a gyermeknek

   
 • Cuki Nyuszi hobbitenyészet

  Cuki nyuszi hobbitenyészet, TájGazda

  Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző tekintet, a gyermekek kedvence. Puszta lényük elvarázsol mindenkit. Nyuszik, legyen rövidfülű vagy hosszúfülű, törpe vagy óriási testű, egyszínű vagy tarka,

   
 • Horgolt kis kedvencek

  Kötés, horgolás, amigurumi, TájGazda

  A kötött és horgolt ruhák, tárgyak mindig megmelengetik a lelkemet. Olyan jó érzés látni munka közben a készítőket, a folyamatát annak, ahogy egy gombolyag fonál kötőtűk,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére