Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

tejtermelés párosult. Az évek azonban kifognak az emberen, szögre került a juhászkampó, a tejesköcsögök is üresen állnak. Vreckó Zoltán, a fiú 2005-ben nyúltenyésztésbe kezdett, de a mixomatózis miatt 2008-ban felszámolta az állományt. Ezután került a mangalica a gazdaságba, és mára 22 anyakocát és két kant számláló törzsállománnyal rendelkezik. A "sorsuk beteljesedésére" váró malacok, süldők és hízók száma 100 körül alakul.
-Tíz évvel ezelőtt saját kedvtelésemre és a család húsellátása céljából igen borsos áron vásároltam az első törzskönyves egyedeket, hiszen élősúlyban 6 eurót fizettem kilogrammjáért, és úgy voltam vele, hogy 4-5 anyakocával sincs több munka, mint kettővel, így fokozatosan növelni kezdtem az állományt. Négy éve megszereztem az Őshonos állattenyésztő tanúsítványt is - mondja Vreckó Zoltán, majd kifejti, hogy a mangalicán húsból van a legkevesebb, de az rendkívül ízletes és egészségesebb, mint bármelyik sertésfajta húsa. Ezt a takarmányozás is meghatározza. Bizonyított, hogy a mangalica húsa kevesebb koleszterint tartalmaz, mint más sertésfajtáké, ugyanakkor a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen Omega-3 zsírsavat tartalmaz.
-Elhelyezésre, takarmányozásra mennyire igényes a mangalica?
-Mint minden őshonos állat, a mangalica is teljes mértékben alkalmazkodott a természethez. Betegségekkel szemben ellenálló, még a -25°C fagyokat is elviseli. A hőség elől legszívesebben a sárba vagy vízbe húzódik, ezért építettem az aklokba dagonyázót. Fehérjében gazdag kész tápot hiába is szórunk eléjük, csak turkálnak benne, de nem fogyasztják. Szemes gabona, vagyis kukorica, búza, árpa a táplálékuk, de szívesen megeszik a zöldtakarmányt, a zöldségnövényeket. Mivel kertészkedünk is, a gyönge minőségű vagy a piacról visszahozott termény az állatok elé kerül, és ez igazi csemege számukra. A mangalica nem olyan hízékony, mint a fehér fajta, amelyek 5 hónapos korban elérik a 100-110 kg-os vágósúlyt. A mangalicát legalább 15 hónapig kell etetni, hogy elérje a 120-150 kilogrammos súlyt.
-Keresettek-e a mangalica húsából készült termékek? Hol, hogyan tudja értékesíteni?
-Kizárólag télidőben, a fagyok beköszöntével kezdődik a vágás és egyaránt keresett a szalonna, a sonka, a kolbász, de a tepertő és a zsír is. Megfelelő feltételeim vannak a vágásra és a feldolgozásra, így a piacokon értékesítem a hústermékeket. Régóta várunk a kistermelői szabályzat elfogadására és hatályba lépésére, ami legálissá teszi a kisgazdaságokon megtermelt hús- és tejtermékek árusítását a piacokon. Most évente mintegy 120 hízó kerül feldolgozásra, de nem hiszem, hogy növelni fogom az alapállományt, hiszen a kertészetben is helyt kell állni.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A martosi református templom

    Felvidéken, az ország Nyitrai kerületének Komáromi járásában, a Zsitva és a Nyitra folyók közt fekszik Martos. A körülbelül 700 főt számláló község lakossága túlnyomó részt

     
  • Az Őrség „fekete aranya”

    Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

     
  • Denevérek éjszakája Újvidéken

    A denevér nem a legtetszetősebb éjjeli állat az emberek szerint, ezért sokan félnek ettől a nagyon is hasznos emlőstől. A kicsiny emlős veszélyben van, mert élettere rohamosan csökken.

     
  • Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

    Karácsonyi vásár, TájGazda

    Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

     
  • A napilapok, reklámújságok átalakulása

    Papírfonás, TájGazda

    Az emberi képzelőerő fantasztikus dolgokat képes kihozni belőlünk, emberekből. Képesek vagyunk általa egy, már meglévő tárgyat átformálni, átalakítani, ezáltal egy teljesen új tartalommal megtölteni.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére