Mézes Manó, TájGazda

Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

díszítésük, mutatósságuk miatt. Az egyik legsűrűbben látott alakja a szív, de az igazán ügyes készítőinek köszönhetően rengeteg változatos formában megtaláljuk őket. Igen, a mézeskalácsra gondoltunk.
Kulcsár Edit a komáromi járásbeli Ekelen él, Felvidéken. Öt éve foglalkozik mézeskalácssütéssel és díszítéssel – először csupán saját részre, később a család és a rokonság körében ajándékozás céljából állította elő a mutatós finomságokat. A Facebookon Mézes Manó néven található – itt megtekinthetjük eddig készített munkáit, illetve felvehetjük vele a kapcsolatot és megbeszélhetjük a rendelést, vázolhatjuk elképzeléseinket.
„A mézeskalácsaim elkészítése elég bonyolult feladat – meséli Edit –, a mézes tészta kiszaggatásához szükséges formákat saját magam készítem. Mivel általában álló figurákról, bonyolult dobozokról van szó, csak úgy tudom megoldani, hogy először rajzlapra kirajzolom a kívánt mintát, majd ezt a sablont a tésztán vágom körbe. A sütés után következik a díszítés, ezt szeretem legjobban ebben a hobbiban. Mindig is nagyon szívesen rajzoltam, és itt kiélhetem saját fantáziámat. Számomra is meglepetés a végeredmény, mindig kíváncsian várom az új alkotás végét. Nagyon szeretem az új kihívásokat, ha a megrendelőim valami nagyon egyedit szeretnének. Mézeskalácsokat készítettem már különböző ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, esküvőkre, születésnapokra, névnapokra, anyák napjára, évfordulókra, ballagásra és hasonló alkalmakra. Legkedveltebb mézeseim a kalocsai mintával készült ajándékdobozok, házikók, asztali díszek, szívek. Gyerekeknek is gyakran készítek különböző mesefigurákat, pálcikás mézeskalácsokat. Illetve horgászoknak, vadászoknak, focirajongóknak is készültek már mézesek. Eddigi leghosszabb munkáim a karácsonyi ádventi koszorúk voltak, melyeken házikók és különféle figurák is voltak. Kedvencem a kalocsai mintás házikó szalaggal a tetején.”
Edit nem járt semmilyen tanfolyamra, a mézesezést saját maga tanulta meg. Minden egyes elkészített munkája fejlődést hozott számára. Saját konyhájában dolgozik, a kész mézeskalácsokat pedig egy erre alkalmas, külön helyiségben tárolja, amíg azok el nem jutnak a vásárlókhoz.

A Mézes Manó termékeket az alábbi linkre kattintva érhetjük el:

https://goo.gl/GVjDx7

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • Petőfi Pozsonyban

  Száz évvel ezelőtt a pozsonyi lakosság körében igencsak népszerű volt Petőfi Sándor, a költő kivételes tiszteletnek örvendett. Ezt látva, Fadrusz János 1902-ben elhatározta, hogy saját költségén szobrot

   
 • A Vésztői Pascal Trapézlemezgyár

  Pascal Trapézlemezgyár, Vésztő, TájGazda

  Akkor sem költöznek el Vésztőről, ha majd világcég lesznek! Vésztőn eleinte csak a Batthyányi utca egyik házának kerítésén látszott a messzire világító sárga szín, amiről feltűnésekor senki sem nagyon tudta,

   
 • Ékszer kagylókból - Iluska ékszer

  Ékszer kagylókból - Iluska ékszer, TájGazda

  Talán nem meglepő, ha egy földrajz szakos tanárnő ásványékszer készítő is egyben. Én valahol mindig kutatom, fürkészem a kézművesek esetén, hogy amit csinálnak, ahhoz milyen kapcsolatuk, fűződésük van.

   
 • Handmade by Vidu

  Handmade by Vidu, TájGazda

  Mai írásunkban egy igencsak sokoldalú lánnyal ismerkedhetünk meg, aki a nyitrai UKF-en végzett, 2015-ben esztétika és képzőművészet szakos tanárként, jelenleg utóbbit oktatja az muzslai Papp Katalin

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére