Mézes Manó, TájGazda

Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

díszítésük, mutatósságuk miatt. Az egyik legsűrűbben látott alakja a szív, de az igazán ügyes készítőinek köszönhetően rengeteg változatos formában megtaláljuk őket. Igen, a mézeskalácsra gondoltunk.
Kulcsár Edit a komáromi járásbeli Ekelen él, Felvidéken. Öt éve foglalkozik mézeskalácssütéssel és díszítéssel – először csupán saját részre, később a család és a rokonság körében ajándékozás céljából állította elő a mutatós finomságokat. A Facebookon Mézes Manó néven található – itt megtekinthetjük eddig készített munkáit, illetve felvehetjük vele a kapcsolatot és megbeszélhetjük a rendelést, vázolhatjuk elképzeléseinket.
„A mézeskalácsaim elkészítése elég bonyolult feladat – meséli Edit –, a mézes tészta kiszaggatásához szükséges formákat saját magam készítem. Mivel általában álló figurákról, bonyolult dobozokról van szó, csak úgy tudom megoldani, hogy először rajzlapra kirajzolom a kívánt mintát, majd ezt a sablont a tésztán vágom körbe. A sütés után következik a díszítés, ezt szeretem legjobban ebben a hobbiban. Mindig is nagyon szívesen rajzoltam, és itt kiélhetem saját fantáziámat. Számomra is meglepetés a végeredmény, mindig kíváncsian várom az új alkotás végét. Nagyon szeretem az új kihívásokat, ha a megrendelőim valami nagyon egyedit szeretnének. Mézeskalácsokat készítettem már különböző ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, esküvőkre, születésnapokra, névnapokra, anyák napjára, évfordulókra, ballagásra és hasonló alkalmakra. Legkedveltebb mézeseim a kalocsai mintával készült ajándékdobozok, házikók, asztali díszek, szívek. Gyerekeknek is gyakran készítek különböző mesefigurákat, pálcikás mézeskalácsokat. Illetve horgászoknak, vadászoknak, focirajongóknak is készültek már mézesek. Eddigi leghosszabb munkáim a karácsonyi ádventi koszorúk voltak, melyeken házikók és különféle figurák is voltak. Kedvencem a kalocsai mintás házikó szalaggal a tetején.”
Edit nem járt semmilyen tanfolyamra, a mézesezést saját maga tanulta meg. Minden egyes elkészített munkája fejlődést hozott számára. Saját konyhájában dolgozik, a kész mézeskalácsokat pedig egy erre alkalmas, külön helyiségben tárolja, amíg azok el nem jutnak a vásárlókhoz.

A Mézes Manó termékeket az alábbi linkre kattintva érhetjük el:

https://goo.gl/GVjDx7

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Jégtörők munkában

  Jégzajlás, TájGazda

  Sokat hallhattunk és láthattunk mostanság híradásokban a jégzajlás jelenségéről. Messziről, a távolból figyelve, főként a magasból lenyűgöző látványt nyújtanak a folyóvizeken úszó jégtáblák.

   
 • A mézes sütik szeretet hoznak a szívünkbe

  Pacsika Móni mézes sütijei, TájGazda

  Emlékszem még most is, ahogy a nagymamám a jó alaposan összegyúrt tésztát kinyújtotta a deszkán és különböző figurákat szaggatott ki. Majd a sütés után díszítette azokat. Isteni finomak voltak.

   
 • A versenyborok szakértője

  A versenyborok szakértője, TájGazda

  Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

   
 • Punykó Mária

  Punykó Mária, TájGazda

  Ha Kárpátalján járunk, és a szeretnénk megismerni igazából, mondjuk Beregszász történetét, ismertebb helyeit, épületeit, akkor nem elég, ha sétálunk, megismerünk helyi ízeket, éttermeket, kézműveseket,

   
 • Péterfia Péter faragott munkái

  Péterfia, Tájgazda

  Péterfia Péter Felvidék déli területéről származik. Szülőfaluja az Esztergomtól nem messze fekvő Szőgyén, aminek lakossága a mai napig megőrizte magyar nemzetiségi többségét. 2011-ben

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére