Mézes Manó, TájGazda

Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

díszítésük, mutatósságuk miatt. Az egyik legsűrűbben látott alakja a szív, de az igazán ügyes készítőinek köszönhetően rengeteg változatos formában megtaláljuk őket. Igen, a mézeskalácsra gondoltunk.
Kulcsár Edit a komáromi járásbeli Ekelen él, Felvidéken. Öt éve foglalkozik mézeskalácssütéssel és díszítéssel – először csupán saját részre, később a család és a rokonság körében ajándékozás céljából állította elő a mutatós finomságokat. A Facebookon Mézes Manó néven található – itt megtekinthetjük eddig készített munkáit, illetve felvehetjük vele a kapcsolatot és megbeszélhetjük a rendelést, vázolhatjuk elképzeléseinket.
„A mézeskalácsaim elkészítése elég bonyolult feladat – meséli Edit –, a mézes tészta kiszaggatásához szükséges formákat saját magam készítem. Mivel általában álló figurákról, bonyolult dobozokról van szó, csak úgy tudom megoldani, hogy először rajzlapra kirajzolom a kívánt mintát, majd ezt a sablont a tésztán vágom körbe. A sütés után következik a díszítés, ezt szeretem legjobban ebben a hobbiban. Mindig is nagyon szívesen rajzoltam, és itt kiélhetem saját fantáziámat. Számomra is meglepetés a végeredmény, mindig kíváncsian várom az új alkotás végét. Nagyon szeretem az új kihívásokat, ha a megrendelőim valami nagyon egyedit szeretnének. Mézeskalácsokat készítettem már különböző ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, esküvőkre, születésnapokra, névnapokra, anyák napjára, évfordulókra, ballagásra és hasonló alkalmakra. Legkedveltebb mézeseim a kalocsai mintával készült ajándékdobozok, házikók, asztali díszek, szívek. Gyerekeknek is gyakran készítek különböző mesefigurákat, pálcikás mézeskalácsokat. Illetve horgászoknak, vadászoknak, focirajongóknak is készültek már mézesek. Eddigi leghosszabb munkáim a karácsonyi ádventi koszorúk voltak, melyeken házikók és különféle figurák is voltak. Kedvencem a kalocsai mintás házikó szalaggal a tetején.”
Edit nem járt semmilyen tanfolyamra, a mézesezést saját maga tanulta meg. Minden egyes elkészített munkája fejlődést hozott számára. Saját konyhájában dolgozik, a kész mézeskalácsokat pedig egy erre alkalmas, külön helyiségben tárolja, amíg azok el nem jutnak a vásárlókhoz.

A Mézes Manó termékeket az alábbi linkre kattintva érhetjük el:

https://goo.gl/GVjDx7

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Kézzel festett üvegcsodák

  Kézzel festett üvegcsodák, TájGazda

  Felvidéken, pontosabban Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen születtem, jelenleg is itt élek családommal. Magyar nyelv és irodalom és képzőművészeti nevelés szakos tanárként

   
 • A bártfai városháza

  A bártfai városháza, TájGazda

  Bártfa (szlovákul Bardejov) gyönyörű, kelet-szlovákiai város, az ország leggótikusabb települése. Neve a magyar bárd szóból ered – itt az egy ember által egy nap alatt bárddal kivágható erdőrészt jelenti.

   
 • Galambok világában

  Díszgalamb, TájGazda

  A kardoskúti Fehértó Napon találkoztam az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének néhány tagjával és az általuk nevelt állatokkal, a különlegesebbnél különlegesebb madarakkal.

   
 • Gyulai kolbász az északi sarkkörön is kapható

  Gyulai kolbász az északi sarkkörön is kapható, TájGazda

  És akkor a gyulai hentesek ecsetet, festéket, kefét ragadtak, és hozzáláttak. Hozzáláttak a munkához. Először is birtokba vették a Kétegyházi út sarkán üresen álló, önkormányzati segítséggel felújított

   
 • Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom

  Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom, TájGazda

  Budapest VII. kerületének egyik ékessége a Rózsák terén álló római katolikus templom. Nevét Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta, aki életét a betegek és a szegények gondozásának szentelte.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére