Mézes Manó, TájGazda

Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

díszítésük, mutatósságuk miatt. Az egyik legsűrűbben látott alakja a szív, de az igazán ügyes készítőinek köszönhetően rengeteg változatos formában megtaláljuk őket. Igen, a mézeskalácsra gondoltunk.
Kulcsár Edit a komáromi járásbeli Ekelen él, Felvidéken. Öt éve foglalkozik mézeskalácssütéssel és díszítéssel – először csupán saját részre, később a család és a rokonság körében ajándékozás céljából állította elő a mutatós finomságokat. A Facebookon Mézes Manó néven található – itt megtekinthetjük eddig készített munkáit, illetve felvehetjük vele a kapcsolatot és megbeszélhetjük a rendelést, vázolhatjuk elképzeléseinket.
„A mézeskalácsaim elkészítése elég bonyolult feladat – meséli Edit –, a mézes tészta kiszaggatásához szükséges formákat saját magam készítem. Mivel általában álló figurákról, bonyolult dobozokról van szó, csak úgy tudom megoldani, hogy először rajzlapra kirajzolom a kívánt mintát, majd ezt a sablont a tésztán vágom körbe. A sütés után következik a díszítés, ezt szeretem legjobban ebben a hobbiban. Mindig is nagyon szívesen rajzoltam, és itt kiélhetem saját fantáziámat. Számomra is meglepetés a végeredmény, mindig kíváncsian várom az új alkotás végét. Nagyon szeretem az új kihívásokat, ha a megrendelőim valami nagyon egyedit szeretnének. Mézeskalácsokat készítettem már különböző ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, esküvőkre, születésnapokra, névnapokra, anyák napjára, évfordulókra, ballagásra és hasonló alkalmakra. Legkedveltebb mézeseim a kalocsai mintával készült ajándékdobozok, házikók, asztali díszek, szívek. Gyerekeknek is gyakran készítek különböző mesefigurákat, pálcikás mézeskalácsokat. Illetve horgászoknak, vadászoknak, focirajongóknak is készültek már mézesek. Eddigi leghosszabb munkáim a karácsonyi ádventi koszorúk voltak, melyeken házikók és különféle figurák is voltak. Kedvencem a kalocsai mintás házikó szalaggal a tetején.”
Edit nem járt semmilyen tanfolyamra, a mézesezést saját maga tanulta meg. Minden egyes elkészített munkája fejlődést hozott számára. Saját konyhájában dolgozik, a kész mézeskalácsokat pedig egy erre alkalmas, külön helyiségben tárolja, amíg azok el nem jutnak a vásárlókhoz.

A Mézes Manó termékeket az alábbi linkre kattintva érhetjük el:

https://goo.gl/GVjDx7

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A minőség mindenekelőtt

  Kiss Húsműhely, TájGazda

  A kínálat gazdag, a vállalkozás kicsi. Cél a kifogástalan minőségű termékek készítése, az ősi hagyományos receptek mellet a haladó fűszerezéssel előállított termékek és ezzel egy időben a példamutatás.

   
 • A fiatalos erőnlét elixírje

  A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

   
 • A magyar népzene ünnepe a Vajdaságban

  A magyar népzene ünnepe a Vajdaságban, TájGazda

  Idén a Topolya melletti Bácskossuthfalva adott otthont Vajdaság legrangosabb népzenei fesztiváljának, a 41. Durindónak és az 54. Gyöngyösbokrétának. A faluban harmadik alkalommal került sor

   
 • Magyar Csárda, Péterfalva

  Magyar Csárda, Péterfalva, TájGazda

  Tiszapéterfalva (1946-tól ukránul Petrovo, majd Péterfalva - Пийтерфолво) magyar település. Tiszapéterfalva községi tanácsa helyben van, hozzá tartozik Tiszabökény, Tiszafarkasfalva, Tivadarfalva

   
 • Az ipolysági monostor

  Ipolyság (szlovákul Šahy) felvidéki város, a Nyitrai kerület Lévai járásában, az Ipoly folyó jobb partján terül el. Közigazgatásilag hozzátartozik Tesmag és Pereszlény.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére