Gemmifer, TájGazda

Novák Szilvia vagyok. Csodálatos vidéken élek egy felvidéki, alsó Garam-menti településen Garamkövesden. Itt torkollik a Garam a Dunába, ami páratlan látványt nyújt akár a partról nézve,

akár a Burdát megmászva, letekintve a hegyoldalról. Végzettségemet tekintve gyógypedagógus vagyok, de már harmadik éve nem dolgozom a szakmában, azóta csak látogatóként járok vissza az esztergomi Montágh Imre iskolába agyagozni a gyerekekkel.
Párommal, Mihály András Krisztiánnal alapítottunk egy kft-t, ami Gemmifer név alatt működik – ez valami újnak a kezdetét, rügyfakadást jelent. A folyamatos megújulás nagyon jellemző mindkettőnkre, új ötletek, de akár új technikák vagy tevékenységek megjelenését is szívesen engedjük bekúszni az életünkbe. A lényeg, hogy mindez örömmel töltsön el, hogy örömmel tudjuk végezni napi teendőinket.
Vállalkozásunk rám eső része a kerámiakészítés. Főként használati tárgyakat készítek hagyományos módon, fazekaskorongon. Valamennyi kerámiámat magam tervezem, mind a formákat, mind a díszítést illetően. Kislánykorom óta rajzolok-festek. Ezt az adottságomat szívesen használom a kerámiák díszítésénél, úgy gondolom, ez teszi igazán egyedivé a munkáimat. Szeretném, ha a kézzel készült kerámia sok-sok háztartásba eljutna és a mindennapok részévé válna, ezért igyekszem munkáimat nagyon baráti áron kínálni, dacára az egyediségüknek.
Termékeimet elsősorban azoknak szánom, akik becsukott szemmel is tudják, hogy a teájukat kézzel készült, egyedi csészékből isszák, el tudnak mélyülni az életben és szeretik a szépet. Megrendeléseim a legváratlanabb helyzetekben érkeznek. Olyan, mintha maga Isten lenne a marketingesem.
Mindig is vonzódtam ehhez a szakmához, de olyan is volt, hogy álmomban korongoztam – mikor még azt sem tudtam, mi fán terem a fazekasmesterség. 2011-ben ismerkedtem meg a kerámiázás rejtelmeivel egy tanfolyam keretein belül. Kőhídgyarmaton szerveztek egy tanfolyamot, ahol Franta Dezső kerámiarestaurátor avatott be az elméleti és a gyakorlati titkokba egyaránt.
Többnyire egyedül dolgozom, nagyon szeretek elmélyülni a munkában. Ilyenkor megszűnik számomra a tér és az idő. Persze az is nagy öröm, ha időnként csatlakozik hozzám egy-egy barát vagy családtag a kis műhelyemben, ami fokozatosan alakult és alakul a mai napig. Régről volt egy pici tűzzománc kemencém, az első kerámiáimat ebben égettem. Párom születésnapomra meglepett egy fazekaskoronggal, innentől kezdve aztán nem sokat pihent szegény – mármint a korong. Az első edényekkel sokat gyötrődtem, sokszor a könnyeim itatták az agyagot, hisz hosszú-hosszú hónapok teltek el, mire úgy alakult a kezeim között a massza, ahogy szerettem volna. Később szülői segítséggel sikerült egy nagyobb kemencére is szert tennünk és lassacskán, lépésről-lépésre igyekszünk a szükséges eszközökkel felszerelni a műhelyt.
Rengeteg tervem és ötletem van a jövőt illetően. Olyan irányt kezdenek venni a dolgok, hogy el kell kezdenem csapatban gondolkodni. Ami fantasztikus lehetőségeket kínál. Hiszen a csapatmunkában rengeteg erő rejlik – az emberek egymást egészítik ki és összeáll egy csodálatos mozaik. Magam is kíváncsian várom a folytatást, hisz ennek a mozaiknak én is csak egy darabkája vagyok.
Termékeim többnyire szájhagyomány útján jutnak el újabb emberekhez, illetve maga a Facebook remek felület, hogy megtaláljon az, aki szeretne, valamint a Meskán is van egy boltom.

A Gemmifer termékek az alábbi linkekre kattintva válnak bárki számára elérhetővé:

www.facebook.com/Gemmifer-222162101484349

www.meska.hu/Shop/index/21188

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A 2016-os év gyógynövénye a kamilla

  A 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, TajGazda

  A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által megválasztott 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, másnéven orvosi székfű (Matricaria recutita) lett.

   
 • Academia Istropolitana

  A Pozsonyban jelenleg is megtalálható Academia Istropolitana a mai Szlovákia területén található legrégebbi egyetem, melyet egyben a történelmi Magyarország első ilyennemű oktatási intézményei

   
 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   
 • A nőnap virága a kankalin

  A nőnap virága a kankalin, TájGazda

  Bár még csak februárban járunk és nem godnolunk a tavaszi virágágyásaink vagy az ablakban nevelhető virágok rendezgetésére, velünk szemben a virágkertésznek most van a legtöbb munkája.

   
 • Handmade by Ivi

  Ivi design, TájGazda

  Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére