Gemmifer, TájGazda

Novák Szilvia vagyok. Csodálatos vidéken élek egy felvidéki, alsó Garam-menti településen Garamkövesden. Itt torkollik a Garam a Dunába, ami páratlan látványt nyújt akár a partról nézve,

akár a Burdát megmászva, letekintve a hegyoldalról. Végzettségemet tekintve gyógypedagógus vagyok, de már harmadik éve nem dolgozom a szakmában, azóta csak látogatóként járok vissza az esztergomi Montágh Imre iskolába agyagozni a gyerekekkel.
Párommal, Mihály András Krisztiánnal alapítottunk egy kft-t, ami Gemmifer név alatt működik – ez valami újnak a kezdetét, rügyfakadást jelent. A folyamatos megújulás nagyon jellemző mindkettőnkre, új ötletek, de akár új technikák vagy tevékenységek megjelenését is szívesen engedjük bekúszni az életünkbe. A lényeg, hogy mindez örömmel töltsön el, hogy örömmel tudjuk végezni napi teendőinket.
Vállalkozásunk rám eső része a kerámiakészítés. Főként használati tárgyakat készítek hagyományos módon, fazekaskorongon. Valamennyi kerámiámat magam tervezem, mind a formákat, mind a díszítést illetően. Kislánykorom óta rajzolok-festek. Ezt az adottságomat szívesen használom a kerámiák díszítésénél, úgy gondolom, ez teszi igazán egyedivé a munkáimat. Szeretném, ha a kézzel készült kerámia sok-sok háztartásba eljutna és a mindennapok részévé válna, ezért igyekszem munkáimat nagyon baráti áron kínálni, dacára az egyediségüknek.
Termékeimet elsősorban azoknak szánom, akik becsukott szemmel is tudják, hogy a teájukat kézzel készült, egyedi csészékből isszák, el tudnak mélyülni az életben és szeretik a szépet. Megrendeléseim a legváratlanabb helyzetekben érkeznek. Olyan, mintha maga Isten lenne a marketingesem.
Mindig is vonzódtam ehhez a szakmához, de olyan is volt, hogy álmomban korongoztam – mikor még azt sem tudtam, mi fán terem a fazekasmesterség. 2011-ben ismerkedtem meg a kerámiázás rejtelmeivel egy tanfolyam keretein belül. Kőhídgyarmaton szerveztek egy tanfolyamot, ahol Franta Dezső kerámiarestaurátor avatott be az elméleti és a gyakorlati titkokba egyaránt.
Többnyire egyedül dolgozom, nagyon szeretek elmélyülni a munkában. Ilyenkor megszűnik számomra a tér és az idő. Persze az is nagy öröm, ha időnként csatlakozik hozzám egy-egy barát vagy családtag a kis műhelyemben, ami fokozatosan alakult és alakul a mai napig. Régről volt egy pici tűzzománc kemencém, az első kerámiáimat ebben égettem. Párom születésnapomra meglepett egy fazekaskoronggal, innentől kezdve aztán nem sokat pihent szegény – mármint a korong. Az első edényekkel sokat gyötrődtem, sokszor a könnyeim itatták az agyagot, hisz hosszú-hosszú hónapok teltek el, mire úgy alakult a kezeim között a massza, ahogy szerettem volna. Később szülői segítséggel sikerült egy nagyobb kemencére is szert tennünk és lassacskán, lépésről-lépésre igyekszünk a szükséges eszközökkel felszerelni a műhelyt.
Rengeteg tervem és ötletem van a jövőt illetően. Olyan irányt kezdenek venni a dolgok, hogy el kell kezdenem csapatban gondolkodni. Ami fantasztikus lehetőségeket kínál. Hiszen a csapatmunkában rengeteg erő rejlik – az emberek egymást egészítik ki és összeáll egy csodálatos mozaik. Magam is kíváncsian várom a folytatást, hisz ennek a mozaiknak én is csak egy darabkája vagyok.
Termékeim többnyire szájhagyomány útján jutnak el újabb emberekhez, illetve maga a Facebook remek felület, hogy megtaláljon az, aki szeretne, valamint a Meskán is van egy boltom.

A Gemmifer termékek az alábbi linkekre kattintva válnak bárki számára elérhetővé:

www.facebook.com/Gemmifer-222162101484349

www.meska.hu/Shop/index/21188

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Székelyföld szépségét hirdető gyopárok

  Péter András: Székelyföld szépségét hirdető gyopárok

  Pasztellkrétával festett képek, amelyekhez az alkotó, azért választott sötét alapot, hogy minél jobban érvényesüljön a csillagvirágnak is nevezett havasi gyopár fehér színe.

   
 • Szalagból hímzett romantika

  Kovács Ilona Zsuzsanna szalagból készült alkotásai, TájGazda

  Az alkotásokról készült fotók egytől – egyik csodásak, de a valóságban szinte lenyűgözőek. Hiszen akkor látható igazán a hímzések háromdimenziós jellege, az anyag textúrája, a csipkék finomsága,

   
 • Együtt csomózva

  Három évvel ezelőtt egy vásáron körbesétálva éledt fel Keresztes Izabellában a vágy, hogy olyan ékszert készítsen, amit Erdélyben még sehol nem látott.

   
 • A természet ereje meggyógyít

  Gyógyszered legyen ételed, és ételed legyen gyógyszered - hangzik a közel két és fél évezredes hippokráteszi utasítás, ami egyértelműen utal az egészség

   
 • A jelige: tök

  Temerinben 19. alkalommal került sor a Dél–bácskai Tökfesztiválra, ami a Kikindai Nemzetközi verseny előrendezvénye. Sajnos az időjárási viszonyok beleszóltak a fesztivál és a verseny menetébe,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére