A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

A felvidéki Gútán lakó Tóth Tímea kezei alatt megszépülő üvegek, poharak, vázák, gyertyatartók egészen új értelmet nyernek. Amit egy átlagos fogyasztó kihajít a szemetesbe, abból ő mások számára különleges életre szóló emléket alkot meg.

Tímeát már gyerekkorában is nagyon érdekelte a kézimunkázás. Számos öltési formát elsajátított az általános iskola kézimunka óráin és szakkörein. Illetve otthon nagymamájától, édesanyjától, sőt bármennyire hihetetlennek tűnik még édesapjától is tanult egy-két fogást. Hiszen édesapja subákat varrt, a család hölgy tagjai pedig horgoltak, hímeztek, kötöttek.
„A kézimunkázás mindig is az életem része volt. – meséli Tímea. Nagyon szerettem és most is szeretek keresztszemest hímezni. Voltak az életemben olyan időszakok, amikor háttérbe szorult a hímzés, varrás, kézműveskedés. De most ismét rám talált és én hagytam magam újra elcsábítani.”

Néhány évvel ezelőtt az unokatestvérénél volt látogatóban. Ott látott először zsinórral díszített ajándéktárgyat, amely teljesen elbűvölte őt. Úgy gondolta, hogy ő is képes lehet arra, hogy zsinórral bevonjon egy üvegtárgyat. Így kipróbálta ezt a technikát. Az alapokra az unokatestvére tanította meg, ő látta el jó tanácsokkal. Húga pedig megmutatta neki, hogy hogyan kell az üvegre szalvétát felragasztani, mivel előtte még sosem csinált ilyet. Rengeteg gyakorlás és kísérletezés eredményeképpen alakult ki mostanra a saját stílusa. Annyira megszerette ezt a díszítési módszert, hogy most már nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkozna egy kicsit is vele. Az élete részévé vált. Tímea gondosan válogatja össze az alapanyagokat, mindig figyel a részletekre. Az üvegtárgyak díszítésnél fehérített lenmadzagot használ. A tárgyakra felhelyezett képeket, idézeteket pedig szalvétára nyomtatja rá. Mivel Szlovákiában nem lehet színes lenmadzagot kapni, de Tímea szeretett volna csíkos üvegeket is készíteni, így kitalálta, hogy színes fonalakat használ fel a díszítéshez. Ezt kis horgolt láncszemes betétek elkészítésével tudta megoldani. A későbbiekben pedig már természetessé vált a zsinór – horgolás kombinációjának használata, a védjegyévé vált.

Eleinte családtagokat, barátokat ajándékozott meg a saját készítésű tárgyaival. Majd egy alakalommal egy kedves ismerőse esküvőjére készített és ajándékozott esküvői poharát feltették az internetre. Ezután jött az első felkérés számára szintén esküvői pohár dekorálására és innét már nem volt megállás. Ma már legtöbbször felkérésre készít ajándéktárgyakat, amelyet mindig az alkalomhoz illő színnel, verssel, jókívánsággal, fényképpel, virággal díszít. Számos alkalomra készített már zsinóros üvegeket, vázákat. Legyen pl. az születésnap, névnap, babalátogatás, szalagavató, ballagás, karácsony, húsvét, esküvő, házassági évforduló. Kedvencei az esküvői üvegek vagy a házassági évfordulóra szánt ajándékok. (www.sashe.sk, www.facebook.com/KREATIMEA1/).

Az alkotás feltölti, megnyugtatja Őt. Óriási boldogság számára, amikor látja, hogy másoknak mekkora örömöt adnak a „művei”. Látni az arcokon, hogy teljesült a megrendelők elképzelése és annak visszhangja, hogy nemcsak a megrendelő, de a megajándékozott is elégedett volt. Ez a legnagyobb fizetség számára, a mások arcán látott boldog mosolyok. Végtelenül hálás a sorsnak, hogy újra rá talált a kézműveskedés. Ahogy ő szokta mondani: semmi sem történik ok nélkül. Egy nagyon nehéz életszakaszában segítette őt, adott neki erőt az alkotás, lendítették előre az elismerő, dicsérő szavak. A jövőre nézve pedig vannak még tervei a kézimunkázás terén. Szeretné elsajátítani a zsinórhorgolás technikáját, amelyet édesanyja a Szatmárnémetiben élő rokonoktól tanult el és a hajócsipke készítés fortélyait is.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Pálffy-kastély – Gidrafa

  Gidrafa, a több mint 2000 főt számláló község Felvidék Erdőhátnak nevezett részén fekszik, Pozsony és Nagyszombat közt. Nevét a mellette csörgedező Gidra patakról kapta.

   
 • Bánátban szórványban élnek a magyarok

  Versec, Tájgazda

  Vajdaság egyik legkeletibb városa Versec, a Verseci – hegy lábánál terül el. Lakossága 54 ezer, ebből mintegy 2000-en vallják magukat magyarnak. Az évtizedek során nagyban megváltozott

   
 • Holland típusú, tornyos dónáti szélmalom

  A dónáti szélmalom, TájGazda

  A szélmalmok magyarországi vonatkozásban az alföldi és a vízfolyásokban szűkölködő Duna-Tisza területein terjedtek el. Ezek a szárazmalmok a szél erejét kihasználva őrölték meg

   
 • A rejtélyes fehér mák

  Fehér mák, TájGazda

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

   
 • Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák

  Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák, TájGazda

  Salánk magyar, ukrán, ruszin település, ahol a magyarság számszerű többségben van. A település 18-km-re terül el Nagyszőlőstől. Közúton megközelíthető Nagyszőlős irányából Mátyfalván keresztül,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére