A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

A felvidéki Gútán lakó Tóth Tímea kezei alatt megszépülő üvegek, poharak, vázák, gyertyatartók egészen új értelmet nyernek. Amit egy átlagos fogyasztó kihajít a szemetesbe, abból ő mások számára különleges életre szóló emléket alkot meg.

Tímeát már gyerekkorában is nagyon érdekelte a kézimunkázás. Számos öltési formát elsajátított az általános iskola kézimunka óráin és szakkörein. Illetve otthon nagymamájától, édesanyjától, sőt bármennyire hihetetlennek tűnik még édesapjától is tanult egy-két fogást. Hiszen édesapja subákat varrt, a család hölgy tagjai pedig horgoltak, hímeztek, kötöttek.
„A kézimunkázás mindig is az életem része volt. – meséli Tímea. Nagyon szerettem és most is szeretek keresztszemest hímezni. Voltak az életemben olyan időszakok, amikor háttérbe szorult a hímzés, varrás, kézműveskedés. De most ismét rám talált és én hagytam magam újra elcsábítani.”

Néhány évvel ezelőtt az unokatestvérénél volt látogatóban. Ott látott először zsinórral díszített ajándéktárgyat, amely teljesen elbűvölte őt. Úgy gondolta, hogy ő is képes lehet arra, hogy zsinórral bevonjon egy üvegtárgyat. Így kipróbálta ezt a technikát. Az alapokra az unokatestvére tanította meg, ő látta el jó tanácsokkal. Húga pedig megmutatta neki, hogy hogyan kell az üvegre szalvétát felragasztani, mivel előtte még sosem csinált ilyet. Rengeteg gyakorlás és kísérletezés eredményeképpen alakult ki mostanra a saját stílusa. Annyira megszerette ezt a díszítési módszert, hogy most már nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkozna egy kicsit is vele. Az élete részévé vált. Tímea gondosan válogatja össze az alapanyagokat, mindig figyel a részletekre. Az üvegtárgyak díszítésnél fehérített lenmadzagot használ. A tárgyakra felhelyezett képeket, idézeteket pedig szalvétára nyomtatja rá. Mivel Szlovákiában nem lehet színes lenmadzagot kapni, de Tímea szeretett volna csíkos üvegeket is készíteni, így kitalálta, hogy színes fonalakat használ fel a díszítéshez. Ezt kis horgolt láncszemes betétek elkészítésével tudta megoldani. A későbbiekben pedig már természetessé vált a zsinór – horgolás kombinációjának használata, a védjegyévé vált.

Eleinte családtagokat, barátokat ajándékozott meg a saját készítésű tárgyaival. Majd egy alakalommal egy kedves ismerőse esküvőjére készített és ajándékozott esküvői poharát feltették az internetre. Ezután jött az első felkérés számára szintén esküvői pohár dekorálására és innét már nem volt megállás. Ma már legtöbbször felkérésre készít ajándéktárgyakat, amelyet mindig az alkalomhoz illő színnel, verssel, jókívánsággal, fényképpel, virággal díszít. Számos alkalomra készített már zsinóros üvegeket, vázákat. Legyen pl. az születésnap, névnap, babalátogatás, szalagavató, ballagás, karácsony, húsvét, esküvő, házassági évforduló. Kedvencei az esküvői üvegek vagy a házassági évfordulóra szánt ajándékok. (www.sashe.sk, www.facebook.com/KREATIMEA1/).

Az alkotás feltölti, megnyugtatja Őt. Óriási boldogság számára, amikor látja, hogy másoknak mekkora örömöt adnak a „művei”. Látni az arcokon, hogy teljesült a megrendelők elképzelése és annak visszhangja, hogy nemcsak a megrendelő, de a megajándékozott is elégedett volt. Ez a legnagyobb fizetség számára, a mások arcán látott boldog mosolyok. Végtelenül hálás a sorsnak, hogy újra rá talált a kézműveskedés. Ahogy ő szokta mondani: semmi sem történik ok nélkül. Egy nagyon nehéz életszakaszában segítette őt, adott neki erőt az alkotás, lendítették előre az elismerő, dicsérő szavak. A jövőre nézve pedig vannak még tervei a kézimunkázás terén. Szeretné elsajátítani a zsinórhorgolás technikáját, amelyet édesanyja a Szatmárnémetiben élő rokonoktól tanult el és a hajócsipke készítés fortélyait is.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Az Avar Vendéglő Sarkadon

  Avar Vendéglő Sarkadon, TájGazda

  Az Avar Vendéglő tulajdonosának étlapján 11,20 a pirított máj… Az Avar Vendéglő Sarkad központjában, a Szent István téren található. Autóval Gyula felől érkezve a villanyrendőrnél balra kell fordulni,

   
 • Csuhéfalvi életképek

  Csuhéfalvi életképek, TájGazda

  A tiszabökényi Danku Margitka néni egy egyedi módot talált arra, hogy a kárpátaljai ember mindennapjait bemutassa. Margitka néni két éve kezdett el csuhéból életképeket alkotni, de már korábban

   
 • Szalag-Zsinór Design

  Szalag-Zsinór Design, TájGazda

  Mgr. Szarka Zsuzsanna a felvidéki Nádszegről származó pedagógus lassan egy évtizede foglalkozik ruhatervezéssel, viseletkészítéssel – munkássága figyelemreméltó népszerűségnek örvend.

   
 • A vajdasági helyi termékek piaca

  A vajdasági helyi termékek piaca, TájGazda

  Szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg a vajdasági Topolyán a hagyományos mezőgazdasági – gazdasági kiállítását, amely alapul szolgál a régió kisgazdáinak bemutatkozására,

   
 • Klára kerámia műhely

  Klára kerámia műhely, TájGazda

  A Klára kerámia műhely adventre nem csak ajándékot, nyugalmat is ajánl. Békéscsaba, Villány, Pécs, Kecskemét, google, 2014. Egy család élete fenekestől felfordult abban az esztendőben,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére