Somi Kata, TájGazda

Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

a megvalósulásig minden megfelelően és kellő ünnepiséggel történjen, ma már nemcsak arra fektetünk hangsúlyt, hogy legyen elég enni-, inni- és talpalávaló, hanem nagy jelentőséget kapnak a különböző kellékek, így például a dekoráció, a vendégköszöntők és a meghívók is.
A Nagyberegen (Kárpátalja Beregszászi járása) élő fiatal pedagógus, Somi Katalin meghívók készítésével hasznosítja azt az időt – na meg erőt –, ami a helyi középiskolában megtartott angol órái mellett még marad. Néhány évvel ezelőtt a helyi református gyülekezet által szervezett karácsonyi jótékonysági vásárra készített néhány üdvözlőlapot. Az internetről ellesett, saját ízlésvilágára átgyúrt – úgy is mondhatnám, hogy Katásított – lapokat ezután előbb csak ajándék gyanánt készítette, majd a szomszédságból kérte fel egy fiatal jegyespár, hogy közös életük első nagy napjára ő készítse el a vendéghívogatókat. Jó munkához, tudjuk, nem kell cégér, s a szomszédok után hamarosan egyre több megrendelés érkezett a környék más településeiről is.
Ma már nem ritka, hogy egy esküvői ceremóniát és az azt követő mulatságot valamilyen központi téma vagy szín köré építenek, ez pedig új ötleteket és kihívásokat adhat a meghívókészítéshez is. Kata eddigi munkái közül már bőven van lehetőség a válogatásra, de sok megrendelést kap konkrét elképzelések alapján, ami számára nemcsak az újdonság erejével ható, de ösztönző is. Ilyen esetekben akár egy teljes órába is beletelik a prototípus elkészítése, de a munkába fektetett idő és erő mindig meghozza gyümölcsét – nem ritka, hogy akár 200-250 darab meghívó formájában.
Ránézésre talán nem is jut eszünkbe elsőre, milyen eszközigényes lehet egy egyszerűnek tűnő meghívó elkészítése. A szükséges holmik, a megfelelő minőségű papír, a gyöngyök és szalagok beszerzése viszont sok kézművest állít nehéz helyzetbe. Sok dolog marad meg azonban csak az ötlet szintjén, mert a jó minőségű alapanyagok, ezek közül is főleg a dekorpapírok, nemcsak nehezen beszerezhetőek, de sok esetben az áruk is igen borsos.
Kata nem mellesleg nemcsak az angolórákon „pedagogizál”: gyerekeknek szóló rendezvényeken is felbukkan néha, hol arcfestő, hol kézműves képében (tudjuk, milyen fontos a gyerekek kézügyességének és képzelőerejének fejlesztése). Erősen érdeklődik továbbá a dombormintás papírok készítése és a dekupázs technika iránt is, s remélhetőleg nem kell sokat várni arra, hogy ilyen jellegű munkáiban is gyönyörködhessünk.
Aki kíváncsi Kata további munkáira, itt megtekinthető azokat:

https://www.facebook.com/kata.somi/media_set?set=a.1766933443321756.1073741866.100000153536442&type=3

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Hiperrealizmus Lillától

  Jóba Lilla, Felvidéken, Ógyallán lakik, jelenleg grafikusként dolgozik, szabadidejét pedig már régóta a rajzolásnak szenteli. „Kiskoromtól kezdve szeretek mindenféle kreatív dolgot

   
 • Rétesház, Mórahalom

  Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

  Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

   
 • Mogyoróban (lehetne) a jövő

  Vajdaságban egyre több a korszerű gyümölcsös, ami elsősorban a kiviteli lehetőségek, a többlettermelés és az állami szervek által nyújtott támogatási lehetőségek függvénye.

   
 • A Kálnoky kúria, ahol Károly walesi herceg is járt

  Kálnoky kúria, TájGazda

  Székelyföld piciny faluja, Miklósvár (Micloșoara) évszázadokra visszamenő történelmi értékeket őriz. A legenda szerint a 13. században egy Kálnoky nevű székely egy vadászat során megmentette

   
 • A pékdinasztia egyidős a rendszerváltással

  Drucker pékség, TájGazda

  Isteni a cipókenyér! (Rita, Budapest) A mazsolás kalács mindenek felett! (Róbert K., Békéscsaba) a szöveg facebook ízű, de nem ott olvasható. Egy pesti lány és egy békéscsabai srác érezte fontosnak megosztani a világgal

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére