Somi Kata, TájGazda

Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

a megvalósulásig minden megfelelően és kellő ünnepiséggel történjen, ma már nemcsak arra fektetünk hangsúlyt, hogy legyen elég enni-, inni- és talpalávaló, hanem nagy jelentőséget kapnak a különböző kellékek, így például a dekoráció, a vendégköszöntők és a meghívók is.
A Nagyberegen (Kárpátalja Beregszászi járása) élő fiatal pedagógus, Somi Katalin meghívók készítésével hasznosítja azt az időt – na meg erőt –, ami a helyi középiskolában megtartott angol órái mellett még marad. Néhány évvel ezelőtt a helyi református gyülekezet által szervezett karácsonyi jótékonysági vásárra készített néhány üdvözlőlapot. Az internetről ellesett, saját ízlésvilágára átgyúrt – úgy is mondhatnám, hogy Katásított – lapokat ezután előbb csak ajándék gyanánt készítette, majd a szomszédságból kérte fel egy fiatal jegyespár, hogy közös életük első nagy napjára ő készítse el a vendéghívogatókat. Jó munkához, tudjuk, nem kell cégér, s a szomszédok után hamarosan egyre több megrendelés érkezett a környék más településeiről is.
Ma már nem ritka, hogy egy esküvői ceremóniát és az azt követő mulatságot valamilyen központi téma vagy szín köré építenek, ez pedig új ötleteket és kihívásokat adhat a meghívókészítéshez is. Kata eddigi munkái közül már bőven van lehetőség a válogatásra, de sok megrendelést kap konkrét elképzelések alapján, ami számára nemcsak az újdonság erejével ható, de ösztönző is. Ilyen esetekben akár egy teljes órába is beletelik a prototípus elkészítése, de a munkába fektetett idő és erő mindig meghozza gyümölcsét – nem ritka, hogy akár 200-250 darab meghívó formájában.
Ránézésre talán nem is jut eszünkbe elsőre, milyen eszközigényes lehet egy egyszerűnek tűnő meghívó elkészítése. A szükséges holmik, a megfelelő minőségű papír, a gyöngyök és szalagok beszerzése viszont sok kézművest állít nehéz helyzetbe. Sok dolog marad meg azonban csak az ötlet szintjén, mert a jó minőségű alapanyagok, ezek közül is főleg a dekorpapírok, nemcsak nehezen beszerezhetőek, de sok esetben az áruk is igen borsos.
Kata nem mellesleg nemcsak az angolórákon „pedagogizál”: gyerekeknek szóló rendezvényeken is felbukkan néha, hol arcfestő, hol kézműves képében (tudjuk, milyen fontos a gyerekek kézügyességének és képzelőerejének fejlesztése). Erősen érdeklődik továbbá a dombormintás papírok készítése és a dekupázs technika iránt is, s remélhetőleg nem kell sokat várni arra, hogy ilyen jellegű munkáiban is gyönyörködhessünk.
Aki kíváncsi Kata további munkáira, itt megtekinthető azokat:

https://www.facebook.com/kata.somi/media_set?set=a.1766933443321756.1073741866.100000153536442&type=3

Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • „A boldog tehén jó minőségű tejet ad”

  Korosajt, TájGazda

  Zala megyében van egy kis varázslatos falu, Nemesbük. Mesébe illő táj veszi körül. Zöldben pompázó, füves-fás dombok váltják egymást, kacskaringós utak, régi paraszti házak.

   
 • Jókedvre hangoló zenedobozok

  Zenedobozok, TájGazda

  A kolozsvári Békési Attila annyira szereti a zenét, hogy kis dobozokba zárva kínálja az érdeklődőknek. Tetszetős dísztárgyakba vannak elrejtve a dallamok, melyek kézbevétellel bármikor életre kelthetők, kicsalogathatók.

   
 • A méhészet életforma

  A méhészet életforma, TájGazda

  Hivatását tekintve hitoktató, de a természet és a háziállatok tisztelője, szerelmese. A moholi Lakatos Zsolt udvarában a kotlóstyúktól kezdve a házikacsákon keresztül szinte minden jószág megtalálható,

   
 • Szőgyéni varrósarok

  Skrován Éva születése óta Szőgyénben él, Felvidéken. Férjével itt alapítottak családot, és itt is dolgozik egy gyárban, már tizenkét éve. Munkája mellett egyedi babatakarókat, játékokat, táskákat, párnákat

   
 • Páratlan nyugalom a város mellett

  Berek Parkerdő, TájGazda

  Legtöbbször észre sem vesszük, hogy körülöttünk milyen értékek vannak, helyette mindig ismeretlen, egzotikus tájakra vágyunk. Pedig igazi orvosság lehet az ember lelkének például a Berek parkerdő is,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére