Somi Kata, TájGazda

Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

a megvalósulásig minden megfelelően és kellő ünnepiséggel történjen, ma már nemcsak arra fektetünk hangsúlyt, hogy legyen elég enni-, inni- és talpalávaló, hanem nagy jelentőséget kapnak a különböző kellékek, így például a dekoráció, a vendégköszöntők és a meghívók is.
A Nagyberegen (Kárpátalja Beregszászi járása) élő fiatal pedagógus, Somi Katalin meghívók készítésével hasznosítja azt az időt – na meg erőt –, ami a helyi középiskolában megtartott angol órái mellett még marad. Néhány évvel ezelőtt a helyi református gyülekezet által szervezett karácsonyi jótékonysági vásárra készített néhány üdvözlőlapot. Az internetről ellesett, saját ízlésvilágára átgyúrt – úgy is mondhatnám, hogy Katásított – lapokat ezután előbb csak ajándék gyanánt készítette, majd a szomszédságból kérte fel egy fiatal jegyespár, hogy közös életük első nagy napjára ő készítse el a vendéghívogatókat. Jó munkához, tudjuk, nem kell cégér, s a szomszédok után hamarosan egyre több megrendelés érkezett a környék más településeiről is.
Ma már nem ritka, hogy egy esküvői ceremóniát és az azt követő mulatságot valamilyen központi téma vagy szín köré építenek, ez pedig új ötleteket és kihívásokat adhat a meghívókészítéshez is. Kata eddigi munkái közül már bőven van lehetőség a válogatásra, de sok megrendelést kap konkrét elképzelések alapján, ami számára nemcsak az újdonság erejével ható, de ösztönző is. Ilyen esetekben akár egy teljes órába is beletelik a prototípus elkészítése, de a munkába fektetett idő és erő mindig meghozza gyümölcsét – nem ritka, hogy akár 200-250 darab meghívó formájában.
Ránézésre talán nem is jut eszünkbe elsőre, milyen eszközigényes lehet egy egyszerűnek tűnő meghívó elkészítése. A szükséges holmik, a megfelelő minőségű papír, a gyöngyök és szalagok beszerzése viszont sok kézművest állít nehéz helyzetbe. Sok dolog marad meg azonban csak az ötlet szintjén, mert a jó minőségű alapanyagok, ezek közül is főleg a dekorpapírok, nemcsak nehezen beszerezhetőek, de sok esetben az áruk is igen borsos.
Kata nem mellesleg nemcsak az angolórákon „pedagogizál”: gyerekeknek szóló rendezvényeken is felbukkan néha, hol arcfestő, hol kézműves képében (tudjuk, milyen fontos a gyerekek kézügyességének és képzelőerejének fejlesztése). Erősen érdeklődik továbbá a dombormintás papírok készítése és a dekupázs technika iránt is, s remélhetőleg nem kell sokat várni arra, hogy ilyen jellegű munkáiban is gyönyörködhessünk.
Aki kíváncsi Kata további munkáira, itt megtekinthető azokat:

https://www.facebook.com/kata.somi/media_set?set=a.1766933443321756.1073741866.100000153536442&type=3

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A házi patika kelléke és egyben hungarikum is

  A kamilla a házi patika elengedhetetlen kelléke és egyben hungarikum is, TájGazda

  A minap kapáltam a kiskertemben és arra lettem figyelmes, hogy kamilla tövek is megbújnak a kisebb-nagyobb gazok között. Ezek a piciny kamilla tövek nemsokára elkezdenek virágozni.

   
 • A zentagunarasi tájház

  A zentagunarasi tájház, TájGazda

  Zentagunaras a vajdasági Topolya község települése, mindössze 60 km-re a szerb-magyar országhatártól. A falut zömében magyarok lakják. A település legrégebbi, az 1900-as években épült házát a helybeliek

   
 • Koccintás Orbán pálinkával

  Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

  Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

   
 • Egyre keresettebb az organikus termék

  Egyre keresettebb az organikus termék, TájGazda

  A korszerű mezőgazdasági termelésben a gazdálkodók, a magas és stabil hozamok elérése érdekében egyre több műtráygát, növényvédőszert, rezisztens hibridet használnak, amivel egyértelműen a talajéletet,

   
 • A borvizek királynőjének múltja és jelene

  Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére