Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Pomozi Wine, TájGazda

Pomozi Zoltánék családi borászata a Börzsöny hegység árnyékában, a felvidéki Ipolypásztón működik már 1989 óta. Kézműves és félszáraz boraikat a termelőhelyi sajátosságok figyelembevételével készítik.

Ha a környéken járunk, mindenképp érdemes felkeresnünk a Pivnica Pomozi Pincészetet.
A Pomozi család neve már régen összefonódott a szőlőgazdálkodással, Zoltán így mesél erről: „Családunk minden generációja foglalkozott kisebb-nagyobb mértékben ezen csodás nedű elkészítésével, így számunkra sem volt kérdés, hogy ezt a hagyományt tovább ápoljuk-e vagy sem. Apáink hagyatékát vittük tovább, az alapokat apámtól és nagyapámtól sajátítottam el. Erre építve, magunkat képezve jutottunk mindig előbbre. Természetesen rendszeresen olvasunk szőlővel és borral kapcsolatos szakirodalmat, illetve elengedhetetlennek tartom, hogy az ember részt vegyen különféle szakelőadásokon is, hiszen csak így érhető el, hogy naprakészek maradjunk.”
Pincészetükben az acéltartályos módszer mellett a hagyományos fahordós érlelés is szerepet kap. Vörösborok esetében ez utóbbi – oxidatív – eljárást elengedhetetlennek tartják. Fehérboraik esetében már az új hullámhoz is alkalmazkodnak és teljesen zárt, reduktív rendszerben érnek el szebbnél szebb eredményeket.
Családi borászat lévén a család több tagja munkálkodik azon, hogy boraik kiváló minőségben jussanak el az igényes borkedvelőkhöz. Elmondásuk szerint minden egyes fajtát rendkívüli odafigyeléssel készítenek, mindegyik ugyanolyan kedves számukra.
A Pomozi borászcsalád előtt remélhetőleg még legalább annyi siker áll, mint amit már maga mögött tudhat. Zoltán szerint „tervek nélkül nem lehet újat, jobbat, tetszetősebbet létrehozni. A tervet megelőzi az álmodozás, a következő lépés pedig a megvalósítás.”
Boraikhoz pincészetükben, illetve különböző borfesztiválokon juthatunk hozzá.

Elérhetőségeik: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://pomoziwine.wixsite.com/pomoziwine
Facebook: Pomozi Wine

fShare
0
Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A gyümölcs feldolgozott értéke

    A gyümölcs feldolgozott értéke, TájGazda

    A kisgazdaságok fennmaradását és távlatát, egyben fejlesztési útját, nem a hagyományos, kevés kézi munkával járó gabonatermelés szavatolja, hanem a hozzáadott érték lehetősége.  Ennek szép példáival találkozunk

     
  • Klára kerámia műhely

    Klára kerámia műhely, TájGazda

    A Klára kerámia műhely adventre nem csak ajándékot, nyugalmat is ajánl. Békéscsaba, Villány, Pécs, Kecskemét, google, 2014. Egy család élete fenekestől felfordult abban az esztendőben,

     
  • A zólyomi várkastély

    A zólyomi várkastély, TájGazda

    A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

     
  • Napraforgó: az egyik legfontosabb haszonnövényünk

    Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

     
  • Jégtörők munkában

    Jégzajlás, TájGazda

    Sokat hallhattunk és láthattunk mostanság híradásokban a jégzajlás jelenségéről. Messziről, a távolból figyelve, főként a magasból lenyűgöző látványt nyújtanak a folyóvizeken úszó jégtáblák.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére