Felemelkedni a termelésben, TájGazda

A múlt század 90-es éveiben, a gazdasági összeomlás idején, több százezren maradtak munka nélkül Szerbiában, így Vajdaságban is. A csalódottak és a magukat kiszolgáltatottnak érzők

puttonyukkal együtt a nagyvilágban, főleg Nyugat – Európában és a tengerentúlon keresték meg a boldogulásukat. Akik itthon maradtak, a kétkezi munkával próbáltak egyről a kettőre jutni. Péterrévén Muhi Sándort sem kerülte el a balsors, felmondást kapott a munkahelyén. Azonban kihasználva a falu adta lehetőségeket, a termőföld megbecsülését, szinte a semmivel vágott bele a konyhakerti növénytermelésbe. Akkor az uborka-termesztés ígérkezett jónak, így családjával megalapozták a gazdaságot. Később, kényszerből, váltania kellett, így az uborka helyett került a paradicsom a gazdaságra. Immár 20 éve három kataszteri holdon termeszti az értékes növényt, amit nem csak frissen, hanem lé formájában is árul. Az évek során, a kitartásnak, a munkának köszönhetően, és természetesen az organikus termelés alapjait figyelembe véve sikerült megmaradni a piacon, elnyernie a fogyasztók bizalmát és felépítenie a paradicsom-lé előállító üzemét. Évei tekintve nyugdíjba-vonulás előtt állhatna, de mint kihangsúlyozza, a minden napi munka teszi erőssé és kitartóvá, főleg úgy, hogy látja az eredményét a tevékenységnek.
A paradicsomtermelést szigorú előírások szerint folytatja, műtrágyát és vegyszert nem alkalmaz a parcellán. Kizárólag istállótrágyát forgat bele a talajba és a növények kondícionálására biokészítményeket használ. A fúrott kút vizét rendszeresen ellenőrzi, hiszen a termés ízének egyik kulcsa az egészséges öntözővíz. A betakarítást napszámosokkal közösen kézzel végzik, majd a bogyókat a saját kezűleg gyártott présen kipréselik, kannákba töltik és a vásárlók ajtaja elé viszik.
A vállalkozást, bevallása szerint, zökkenőmentesen és sikeresen csak a családdal közösen lehet továbbvinni és fejleszteni. Ha akar dolgozni az ember, márpedig ebben a családban mindenki a munkára van teremtve, akkor bizony megélhetést és jövőt is lehet építeni a termelésre. A Muhi családban a paradicsomtermelés hozta meg a munka megbecsülését, abból vásárolták meg az első traktort, bővítették a földterületet és nem utolsó sorban iskoláztatták ki a gyerekeket.  A fiataloknak példát kell mutatni, bevonni őket a gazdálkodás, illetve a kétkezi munka alapjaiba, nem félteni őket a kihívásoktól, hiszen a teher alatt erősödik az ember. Ami pedig az élelmiszertermelést illeti, a lakosságnak szüksége van eledelre, azt pedig embere válogatja, hogy a minőséges alapanyagot vásárolja-e meg, vagy a kétes minőségű bolti árut.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Hobbyból vállalkozás

    Mézeskalácsok Óbecséről, TájGazda

    A Délvidéken, Vajdaságban nem ismeretlen a mézeskalács fogalma. A városi ember számára a vásárokban található szív alakú piros vagy feldíszített kalácska jelenti a mézeskalácsot, illetve a vásárfiát.

     
  • Háziszappan, a sokoldalú tisztítószer

    Az orosházi szappan, TájGazda

    Saját bőrömön tapasztalom nap, mint nap milyen hatásos is ez a régi, hagyományos recept alapján készült mosószer. Rendszeresen vásárolok tőlük háziszappant a családom színes és fehér ruháinak tisztításához.

     
  • A szobavirágok birodalmában

    A szobavirágok birodalmában, TájGazda

    Filodendronok, azéliák, fikuszok, kaktuszok és még sok más ismert és kevésbé ismert nevű virág veszi körül a bogarasi Zabos Erikát. Gyerekkora óta kedveli a természetet, és a virágok tartásában,

     
  • A homoródalmási kézműves sajtok

    A homoródalmási kézműves sajtok, TájGazda

    Ezek a sajtok friss, teljes értékű legelőről származó nyers tejből készülnek, nagyon változatosan: az olvasztott, lágy sajtoktól, a füstölt, érlelt változatokig nagyon széles a kínálat.

     
  • A csontba zárt ékszerek

    Viktori viktori, csontfaragó, TájGazda

    Ha valamit igazán szeretnénk elérni az életben, akkor minden erőnkkel, tudásunkkal azon vagyunk, hogy a kitűzött célt megvalósítsuk. Így volt ezzel Viktor is.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére