Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

hogy milyen szerrel permetezi a növényeket és kamuként akarja drágábban eladni. Köszönve az agrártárcának, továbbá különböző külföldi rendeleteknek, az organikus, illetve a vegyszermentes gazdálkodás is szigorú keretek közé lett igazítva, amit a termelő a tanúsítvány megszerzésével tud alátámasztani. Újvidéken a bioélelmiszerek fogyasztását népszerűsítő civil szervezetek összefogásából Biofarmer napot és vásárt rendeztek a város központjában. A környék falvaiban tevékenykedő, csaknem kéttucatnyi gazda érkezett a kiállításra és vásárra, hogy még nyomatékosabban hozzájáruljon e termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A rendezvényen több mint 70-féle paradicsomfajtát, különleges paprikákat, fehér padlizsánt és más zöldséget, valamint bioalmát, és az abból facsart lét lehetett megkóstolni és vásárolni. De a vegyszermentes gazdálkodás sorából nem marad ki a mogyoró és diótermelés sem, hiszen ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kezelést.
Szép látvány volt, miként a vásárlók sorban álltak az asztalok előtt, gondosan válogatva a zöldségekből. Fiatal, kisgyermekes szülők és idősebb hölgyek, urak is vásároltak a finom csemegékből. Igaz, a termékek némileg drágábbak, mint a hagyományos módon megtermeltek, de az egészség érdekében érdemes odafigyelni milyen minőségű ételt fogyasztunk.
A kirakodóvásár főszervezője elmondta, hogy nem nevezheti divatnak az organikus termelést és a vegyszermentes élelmiszer fogyasztását, mert hosszútávon az egészségen keresztül megtérül a befektetés, az odafigyelés. A mozgalmat meg csak annak köszönhetően lehet fenntartani, ha az emberek elfogadják ezt az irányzatot, belátják előnyét és nem sajnálnak pénzt adni az egészségesért.
A vidéki termelőket az önkormányzati bizottság is jelentős mértékben támogatja, ugyanis a költségvetésből évente több millió dinárt fordít a tanúsítványok beszerzésére, a gazdaságok bejegyeztetésére, az átállási időszak pénzelésére és nem utolsó sorban a termeléshez szükséges alapanyagok megvásárlására. Hiszen a kisgazdaságok jövője az intenzív élelmiszer termelésben van, és ha egymásra is van utalva a termelő és a fogyasztó, az összefogással mindenki javára válhat az organikus termelés és a termények fogyasztása.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Ferences-rendi templom Pozsony Óvárosában

    Pozsony már középkorban lakott elővárosát, mely a város történelmi magvát és az azt övező negyedeket foglalja magába, Óvárosnak nevezzük. Ez a város központja, rengeteg látnivalóval.

     
  • Ünnepre hangolódva

    Száznál is több házi dísz- és használati tárgy, finomabbnál finomabb házi készítésű étel – ital sorakozott fel december elején a Zentai Gazdanapok rendezvényen. Hatalmas volt az érdeklődés,

     
  • Handmade by Eva

    Handmade by Eva, TájGazda

    Elképzelt valami különlegeset, amit szívesen látna viszont egy poháron, gyertyán, dobozon vagy bármilyen üvegfelületen? Ha a válasza igen, akkor Önnek Horváth Hollósi Évát ajánlom.

     
  • Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek!

    Knyihár kolbász

    Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek! Azért mert… Budapest, Rózsák tere, termelői piac, szombaton délelőttönként. A csabai kolbászárus standja előtt mindig hosszú sor áll,

     
  • A Gyilkos-tó

    A Gyilkos-tó

    A Gyilkos-tó egyedülálló természeti ritkaság. A földcsuszamlás során keletkezett tó, a Keleti Kárpátok hegyvonulatai között helyezkedik el Gyergyószentmiklóstól 26 km-re.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére