Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

hogy milyen szerrel permetezi a növényeket és kamuként akarja drágábban eladni. Köszönve az agrártárcának, továbbá különböző külföldi rendeleteknek, az organikus, illetve a vegyszermentes gazdálkodás is szigorú keretek közé lett igazítva, amit a termelő a tanúsítvány megszerzésével tud alátámasztani. Újvidéken a bioélelmiszerek fogyasztását népszerűsítő civil szervezetek összefogásából Biofarmer napot és vásárt rendeztek a város központjában. A környék falvaiban tevékenykedő, csaknem kéttucatnyi gazda érkezett a kiállításra és vásárra, hogy még nyomatékosabban hozzájáruljon e termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A rendezvényen több mint 70-féle paradicsomfajtát, különleges paprikákat, fehér padlizsánt és más zöldséget, valamint bioalmát, és az abból facsart lét lehetett megkóstolni és vásárolni. De a vegyszermentes gazdálkodás sorából nem marad ki a mogyoró és diótermelés sem, hiszen ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kezelést.
Szép látvány volt, miként a vásárlók sorban álltak az asztalok előtt, gondosan válogatva a zöldségekből. Fiatal, kisgyermekes szülők és idősebb hölgyek, urak is vásároltak a finom csemegékből. Igaz, a termékek némileg drágábbak, mint a hagyományos módon megtermeltek, de az egészség érdekében érdemes odafigyelni milyen minőségű ételt fogyasztunk.
A kirakodóvásár főszervezője elmondta, hogy nem nevezheti divatnak az organikus termelést és a vegyszermentes élelmiszer fogyasztását, mert hosszútávon az egészségen keresztül megtérül a befektetés, az odafigyelés. A mozgalmat meg csak annak köszönhetően lehet fenntartani, ha az emberek elfogadják ezt az irányzatot, belátják előnyét és nem sajnálnak pénzt adni az egészségesért.
A vidéki termelőket az önkormányzati bizottság is jelentős mértékben támogatja, ugyanis a költségvetésből évente több millió dinárt fordít a tanúsítványok beszerzésére, a gazdaságok bejegyeztetésére, az átállási időszak pénzelésére és nem utolsó sorban a termeléshez szükséges alapanyagok megvásárlására. Hiszen a kisgazdaságok jövője az intenzív élelmiszer termelésben van, és ha egymásra is van utalva a termelő és a fogyasztó, az összefogással mindenki javára válhat az organikus termelés és a termények fogyasztása.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A profi kertészkedés alapja

    Soos kertészet, TájGauda

    A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

     
  • Húsvétnap reggelén az ég igen magas

    Húsvétnap reggelén az ég igen magas - Tar Emese, TájGazda

    Kárpátalja magyar lakossága számos Húsvéthoz kötődő szokást őriz. Bár tagadhatatlan, hogy némelyikük formáját tekintve némileg megváltozott, Krisztus feltámadásának ünnepét mindenhol

     
  • Hajócsipke Bartal Tímeától

    Bartal Tímea Felvidék Érsekújvári járásából származik, jelenleg Zoboralján tanít. Emellett szabadidejében, körülbelül három-négy éve hajócsipkével, más néven frivolitással foglalkozik.

     
  • A fa természetes szépsége – BALNOR design

    Szeretek kreatív kézműves oldalakon nézelődni. Látni a szebbnél szebb munkákat. Hogy milyen csodás tárgyak születnek. A facebook egyik ilyen csoportjában láttam meg Norbert ékszerét, egy medált.

     
  • Anmar Bijoux

    Anmar Bijoux, TájGazda

    Andrusko Mária Felvidéken él, Párkányban. Személyében egy rendkívül tehetséges kézműves ékszerkészítőt ismerhetünk meg. Ékszereit és kiegészítőit Anmar Bijoux márkanév alatt értékesíti.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére