Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

hogy milyen szerrel permetezi a növényeket és kamuként akarja drágábban eladni. Köszönve az agrártárcának, továbbá különböző külföldi rendeleteknek, az organikus, illetve a vegyszermentes gazdálkodás is szigorú keretek közé lett igazítva, amit a termelő a tanúsítvány megszerzésével tud alátámasztani. Újvidéken a bioélelmiszerek fogyasztását népszerűsítő civil szervezetek összefogásából Biofarmer napot és vásárt rendeztek a város központjában. A környék falvaiban tevékenykedő, csaknem kéttucatnyi gazda érkezett a kiállításra és vásárra, hogy még nyomatékosabban hozzájáruljon e termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A rendezvényen több mint 70-féle paradicsomfajtát, különleges paprikákat, fehér padlizsánt és más zöldséget, valamint bioalmát, és az abból facsart lét lehetett megkóstolni és vásárolni. De a vegyszermentes gazdálkodás sorából nem marad ki a mogyoró és diótermelés sem, hiszen ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kezelést.
Szép látvány volt, miként a vásárlók sorban álltak az asztalok előtt, gondosan válogatva a zöldségekből. Fiatal, kisgyermekes szülők és idősebb hölgyek, urak is vásároltak a finom csemegékből. Igaz, a termékek némileg drágábbak, mint a hagyományos módon megtermeltek, de az egészség érdekében érdemes odafigyelni milyen minőségű ételt fogyasztunk.
A kirakodóvásár főszervezője elmondta, hogy nem nevezheti divatnak az organikus termelést és a vegyszermentes élelmiszer fogyasztását, mert hosszútávon az egészségen keresztül megtérül a befektetés, az odafigyelés. A mozgalmat meg csak annak köszönhetően lehet fenntartani, ha az emberek elfogadják ezt az irányzatot, belátják előnyét és nem sajnálnak pénzt adni az egészségesért.
A vidéki termelőket az önkormányzati bizottság is jelentős mértékben támogatja, ugyanis a költségvetésből évente több millió dinárt fordít a tanúsítványok beszerzésére, a gazdaságok bejegyeztetésére, az átállási időszak pénzelésére és nem utolsó sorban a termeléshez szükséges alapanyagok megvásárlására. Hiszen a kisgazdaságok jövője az intenzív élelmiszer termelésben van, és ha egymásra is van utalva a termelő és a fogyasztó, az összefogással mindenki javára válhat az organikus termelés és a termények fogyasztása.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Az Őrség „fekete aranya”

    Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

     
  • A természetes antibiotikum - a ludasi fokhagyma

    Kertészeiről, állattenyésztőiről és gyümölcstermelőiről  ismert Ludas, melynek neve már 1335-ben megtalálható az írásokban. Az 1740-es években szegedi dohánykertészek települtek meg itt, akik 1750 körül

     
  • A sörök új generációja: ALAKOR Biosör

    Sör: enyhén kesernyés ízű, világos vagy sötét színű habzó ital. Bizton állíthatom, hogy hazánk legkedveltebb alkoholtartalmú itala. Számos fajtája ismert. Készülhet búzából, rozsból,

     
  • Háziszappan, a sokoldalú tisztítószer

    Az orosházi szappan, TájGazda

    Saját bőrömön tapasztalom nap, mint nap milyen hatásos is ez a régi, hagyományos recept alapján készült mosószer. Rendszeresen vásárolok tőlük háziszappant a családom színes és fehér ruháinak tisztításához.

     
  • Tündéri nemezpapucsok

    Tündéri nemezpapucsok, TájGazda

    Hiába azonos a technika, minden nemezelőnek más a stílusa, mindenki beleviszi a lelkét a gyapjútermékekbe. Az Erdélyben, Gyergyókilyénfalván élő Szász Tündének az a véleménye,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére