Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

hogy milyen szerrel permetezi a növényeket és kamuként akarja drágábban eladni. Köszönve az agrártárcának, továbbá különböző külföldi rendeleteknek, az organikus, illetve a vegyszermentes gazdálkodás is szigorú keretek közé lett igazítva, amit a termelő a tanúsítvány megszerzésével tud alátámasztani. Újvidéken a bioélelmiszerek fogyasztását népszerűsítő civil szervezetek összefogásából Biofarmer napot és vásárt rendeztek a város központjában. A környék falvaiban tevékenykedő, csaknem kéttucatnyi gazda érkezett a kiállításra és vásárra, hogy még nyomatékosabban hozzájáruljon e termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A rendezvényen több mint 70-féle paradicsomfajtát, különleges paprikákat, fehér padlizsánt és más zöldséget, valamint bioalmát, és az abból facsart lét lehetett megkóstolni és vásárolni. De a vegyszermentes gazdálkodás sorából nem marad ki a mogyoró és diótermelés sem, hiszen ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kezelést.
Szép látvány volt, miként a vásárlók sorban álltak az asztalok előtt, gondosan válogatva a zöldségekből. Fiatal, kisgyermekes szülők és idősebb hölgyek, urak is vásároltak a finom csemegékből. Igaz, a termékek némileg drágábbak, mint a hagyományos módon megtermeltek, de az egészség érdekében érdemes odafigyelni milyen minőségű ételt fogyasztunk.
A kirakodóvásár főszervezője elmondta, hogy nem nevezheti divatnak az organikus termelést és a vegyszermentes élelmiszer fogyasztását, mert hosszútávon az egészségen keresztül megtérül a befektetés, az odafigyelés. A mozgalmat meg csak annak köszönhetően lehet fenntartani, ha az emberek elfogadják ezt az irányzatot, belátják előnyét és nem sajnálnak pénzt adni az egészségesért.
A vidéki termelőket az önkormányzati bizottság is jelentős mértékben támogatja, ugyanis a költségvetésből évente több millió dinárt fordít a tanúsítványok beszerzésére, a gazdaságok bejegyeztetésére, az átállási időszak pénzelésére és nem utolsó sorban a termeléshez szükséges alapanyagok megvásárlására. Hiszen a kisgazdaságok jövője az intenzív élelmiszer termelésben van, és ha egymásra is van utalva a termelő és a fogyasztó, az összefogással mindenki javára válhat az organikus termelés és a termények fogyasztása.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Bundák a hagyományőrzéstől az eleganciáig

    Gáspár Péter szűcs, TájGazda

    Ha itt a tél és csikorog a hó a talpak alatt, vagy hideg szél fúj, legjobb lenne egy puha bundába belebújni. A Sepsiszentgyörgyön élő Gáspár Péter már több mint 35 éve foglalkozik bundákkal.

     
  • A jelige: tök

    Temerinben 19. alkalommal került sor a Dél–bácskai Tökfesztiválra, ami a Kikindai Nemzetközi verseny előrendezvénye. Sajnos az időjárási viszonyok beleszóltak a fesztivál és a verseny menetébe,

     
  • A bioélelmiszert tudni kell megteremteni

    A Nagybecskerek közelében, az écskai halgazdaság halastavainak ölelésében nyugvó közép-bánsági Lukácsfalvát 1781-ben Lukács Lázár örmény nagykereskedő alapított.

     
  • A fiatalos erőnlét elixírje

    A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

     
  • A tiszaderzsi Bibliamúzeum

    A tiszaderzsi Bibliamúzeum, TájGazda

    Tiszaderzs községe a Tiszafüredi járásban található, Szolnoktól kb. egy órás autóútra. A község lakói életében fontos szerepet tölt be a vallás. Jelzi ezt a falu központjában található 18. századi református templom is.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére