Erőspaprika, TájGazda

Ha függőségről beszélünk, nem kell feltétlenül a dohányra vagy az alkoholra gondolni. Létezik csokifüggőség, vásárlási függőség, de ízektől való függőség is.

Illetve az erős ízek megszállottjai mindig arra törekednek, hogy minél csípősebb, erősebb paprikát vagy fűszert adagoljanak ételeikhez. A kapszaicin az erőspaprika alkotóeleme, mennyiségétől függően csípős a termés. Aki rendszeresen fogyasztja a chili paprikát, szervezete hozzászokott a csípősségre, de idővel a vágy a fokozottabb csípősségét követeli. Juhász Kornél zentai fiatalember éppen a kapszaicin – függőségéből eredően vágott bele egy termelésbe és különleges szószok előállításába. Több évi kutatás eredményeként fedezte fel, hogy a vajdasági piacon nincs olyan termék, amely az ő igényét kielégíthetné. Így, köszönve az internetnek és a számos szakirodalomnak, Spanyolországból rendelte az első csomag paprikavetőmagot, amit gondosan, kis kertjében elültetett, majd kipalántált és termesztett. Mivel nem származik mezőgazdasági családból, az egyedüli segítség számára az irodalom és az internet volt. Ősszel, a betakarított termés akkora volt, hogy csak feldolgozott állapotban tudta volna eltárolni. Ekkor jött az ötlet az erőspaprika-szósz előállítására. A történet sikersztori lett, hiszen a második termesztési ciklusban már nem csak saját szükségletre, hanem piacra is került a különleges termékekből. Mottója, nem a megszokottat utánozni, hanem újat alkotni és népszerűsíteni. Egy évvel ezelőtt a Vajdasági helyi termék brand címet is megszerezte, ami egyértelműen hírnevet vihet a nagyvilágba is. Bár még tervei között nem szerepel a nagy mennyiségű termelés és előállítás, a helyi piacon való értékesítés jól bevált. Egyelőre három színben és ízvilágban „gyártja” az egyedülálló szószokat, 1 dl-s kiszerelésben. Már a csomagolás kinézete is arra csábítja a fogyasztót, hogy ezt mindenképpen meg kell kóstolni. Van is vásárlóközönség, és nem csak a fiatal urak, hanem a hölgyek is szívesen vásárolnak a különlegességből. Az egészség érdekéért is szükséges néha csípős ételt fogyasztani, hiszen az alkaloidok felpezsdítik a vérkeringést, kiűzik a baktériumokat a szervezetből és az ellenálló képességet is erősítik. A háziasszonyok a feltétekre, a paradicsom-szószokba szeretik keverni, mert így feldobható a hagyományos étel ízvilága.
A paprikák több színben sorakoznak a kiskertben, egyelőre citromsárga, a narancssárga, a piros és a barna színű nemesített fajtákat termeli, de a palettát szeretné bővíteni. Ahhoz viszont nagyobb portára, több fóliasátorra, szaktudásra van szüksége a fiatal felfedezőnek, és ha a piaci körülmények is úgy adódnak, hogy a hobbi egy nap vállalkozássá fejlődik, mindig is büszke lesz arra, hogy egyedi, saját ötlete alapján készült termékkel nyerte meg a piacot.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A hagyatékok megmentése

    Az ember lelke mélyén visszavágyik abba a környezetbe/közösségbe, amelyből kiszakadt vagy megpróbált hátat fordítani neki a jobbat, a kényelmesebbet keresve. Fejes Endre és felesége Ágnes

     
  • Rézrontó csodás alkotásai

    Rézrontó, TájGazda

    A magyar kultúra és az ősmagyarok motívumainak terjesztője Tölgyesi Béla rézműves (https://www.facebook.com/rez.ronto). Elkészítette már nagyon sok honfoglalás-kori lelet hasonmását, tarsolyt,

     
  • A Nána Farm sokszínűsége

    Nána Farm, TájGazda

    A történet Bukta nyuszival kezdődött. Még a főiskolán fogadta örökbe Nikolett egyik évfolyamtársától. Teste, mint egy bukta, formás, pici. Ezért is kapta ezt a nevet.

     
  • A kézműves szappanok mestere

    A kézműves szappanok mestere, TájGazda

    Virág-, vagy szív formájú, vagy éppen hagyományos téglatest formájú szappanokat látunkk Árvai Argita királyhalmi kézműves asztalán. Valamennyi szemre ighen mutatós és az illatözön

     
  • Az Európa Nostra-díjjal kitűntetett gyügyei kápolna

    Gyügye néhány száz lelket számláló, csendes kis magyar falu. Egy főutcából és pár mellékutcából áll az egész település. A főutca mentén található a község református temploma.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére