A versenyborok szakértője, TájGazda

Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

Az időjárás rányomta bélyegét a hozamra, de a terméskiesés talán a minőséggel ellensúlyozható, hiszen a napos órák, a meleg idő segített abban, hogy a  cukrok és a savak olyan arányban keletkezzenek a bogyóban, ami a kiváló nedű előállításához szükséges. Bácskossuthfalván Fehér Vilmos szőlész – borász pincéjében járva érdeklődtünk a borok minőségéről, a  versenyre való felkészülésről.
- Minden év egyedi a maga módján, és ezt a szőlő, illetve a bor  teljes mértékben visszatükrözi. A csapadékosabb években savanyúbb borok teremnek, míg meleg nyrakon, mint az idei volt, bizony édes, tömör borokra lehet számítani. Ám a versenykre való felkészülés és a versenybe szállás nem csupán az évjárat függvénye, hanem a gondos gazda keze munkája és a bor kezelése is sokban hozzájárul az eredményhez. Minden évben részt veszek a temerini Nemzetközi Vince – napi borversenyen, ahol a régióból mintgey 800  bort mérnek össze, és már nem egyszer értem el kiváló eredményt. Az utóbbi években borbíraként is részt veszek, így  kóstoláskor és értékeléskor megfigyelhetem azokat a borhibákat vagy éppen jellegzetességeket, amelyek kiemelnek egy-egy nedűt a többi közül. Szükségesek a helyi jellegű borkóstolók és versenyek, megmérettetések is, mert a termelők, a borászok így cserélhetnek tapasztalatot, kaphatnak nagyobb betekintést a borkészítés folyamatába. Szeretek versenyekre járni, mert annak ellenére, hogy hány évnyi tapasztalat van a szőlész-borász háta mögött, a legkisebb figyelmetlenség is nagy károkkal járhat.
- A pincéjében fahordók, de műanyag hordók is sorakoznak. Mi az oka annak, hogy nem egyfajta hordóban tárolja a bort?
- A fahordójaim barrikoltak, ezekben a vörösborokat tárolom és érlelem. Némelyiket akár több évig is, mert akkor nyeri el a rá jellegzetes ízt, alkoholtartalmat és aromát. A műanyaghordókban viszont a fehér boraim vannak, valamint azok, amelyeket házasítok. Ismét az évjáratra kell visszatérnem, mert nem mindegy hogy mely borokkal kísérletezek. Amire igazán büszek vagyok az a Shiraz borom, amit egyedi ízlés szerint sikerült előállítanom. De kedvelem a fehér borokat és a rozé borokat is. Szőlőskertemben főleg világi fajátkat termelek, mert a borkultúra szerintem, nálunk még nincs olyan szinten, hogy az őshonos, egyedi fajtákat teljes mértékben megbecsülje a fogyasztó.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Selo od medenjaka – Mézeskalács falu

    A kisoroszki mézeskalácsok, TájGazda

    A vajdasági Kisoroszban felhívást tettek közre a lakók között „Építsük együtt mesebeli mézeskalács falunkat!' címmel. Az ötletet Berta Piroska kisoroszi Tanítónő vetette fel, amely első hallásra nyitott fülekre talált.

     
  • Kolbászgyártáskor az inakat kivágják a húsból…

    Csaviga Művek, TájGazda

    Békésen, a „békeidőkben” (1989 előtt), a Mezőgép konyhán minden nap 900 főre főztek. Ha például halászlé volt az ebéd, túrós csuszával, akkor azt frissen fogott halakból főzték.

     
  • Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is

    Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is, TájGazda

    Két Benében (Kárpátalja Beregszászi járása) élő, alapvetően is hagyományőrző hobbit űző kézműves, Anicka-Hadady Csilla és Bábel Zsuzsa a horgolótűt és a szövőkeretet kavaróra cserélte,

     
  • Thököly-vár

    Thököly vár, TájGazda

    Késmárk (szlovákul Kežmarok), Szlovákia északi területén fekszik, neve a német Käsemarkt szóból ered, ami „sajtvásár”-t jelent. Alapítása a 12. században II. Géza, magyar király által betelepített

     
  • A nagy dolgok kis helyen születnek

    Kis Károly bútorasztalos, KDL Bútor Kft., TájGazda

    A hétvégi vásáron láttam meg Őket, a kirakott termékük vonzotta a vásárlók szemeit. A színes, festett, különböző formájú polisztirolból készült figurák egyaránt érdekelte a gyerekeket és a felnőtteket is.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére