A versenyborok szakértője, TájGazda

Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

Az időjárás rányomta bélyegét a hozamra, de a terméskiesés talán a minőséggel ellensúlyozható, hiszen a napos órák, a meleg idő segített abban, hogy a  cukrok és a savak olyan arányban keletkezzenek a bogyóban, ami a kiváló nedű előállításához szükséges. Bácskossuthfalván Fehér Vilmos szőlész – borász pincéjében járva érdeklődtünk a borok minőségéről, a  versenyre való felkészülésről.
- Minden év egyedi a maga módján, és ezt a szőlő, illetve a bor  teljes mértékben visszatükrözi. A csapadékosabb években savanyúbb borok teremnek, míg meleg nyrakon, mint az idei volt, bizony édes, tömör borokra lehet számítani. Ám a versenykre való felkészülés és a versenybe szállás nem csupán az évjárat függvénye, hanem a gondos gazda keze munkája és a bor kezelése is sokban hozzájárul az eredményhez. Minden évben részt veszek a temerini Nemzetközi Vince – napi borversenyen, ahol a régióból mintgey 800  bort mérnek össze, és már nem egyszer értem el kiváló eredményt. Az utóbbi években borbíraként is részt veszek, így  kóstoláskor és értékeléskor megfigyelhetem azokat a borhibákat vagy éppen jellegzetességeket, amelyek kiemelnek egy-egy nedűt a többi közül. Szükségesek a helyi jellegű borkóstolók és versenyek, megmérettetések is, mert a termelők, a borászok így cserélhetnek tapasztalatot, kaphatnak nagyobb betekintést a borkészítés folyamatába. Szeretek versenyekre járni, mert annak ellenére, hogy hány évnyi tapasztalat van a szőlész-borász háta mögött, a legkisebb figyelmetlenség is nagy károkkal járhat.
- A pincéjében fahordók, de műanyag hordók is sorakoznak. Mi az oka annak, hogy nem egyfajta hordóban tárolja a bort?
- A fahordójaim barrikoltak, ezekben a vörösborokat tárolom és érlelem. Némelyiket akár több évig is, mert akkor nyeri el a rá jellegzetes ízt, alkoholtartalmat és aromát. A műanyaghordókban viszont a fehér boraim vannak, valamint azok, amelyeket házasítok. Ismét az évjáratra kell visszatérnem, mert nem mindegy hogy mely borokkal kísérletezek. Amire igazán büszek vagyok az a Shiraz borom, amit egyedi ízlés szerint sikerült előállítanom. De kedvelem a fehér borokat és a rozé borokat is. Szőlőskertemben főleg világi fajátkat termelek, mert a borkultúra szerintem, nálunk még nincs olyan szinten, hogy az őshonos, egyedi fajtákat teljes mértékben megbecsülje a fogyasztó.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A bioélelmiszert tudni kell megteremteni

    A Nagybecskerek közelében, az écskai halgazdaság halastavainak ölelésében nyugvó közép-bánsági Lukácsfalvát 1781-ben Lukács Lázár örmény nagykereskedő alapított.

     
  • A versenyborok szakértője

    A versenyborok szakértője, TájGazda

    Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

     
  • A borkultúra nagykövete

    A borkultúra nagykövete, TájGazda

    A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

     
  • Mónosbél – az ősi almafajták kincsestára

    Mónosbéli almáskert – az ősi almafajták kincsestára, TájGazda

    Mónosbél a Bükk-hegység lábánál, Egertől kb. 19 km távolságra található. Kedves, vendégszerető emberek lakják e kis települést. A faluba beérve – Szarvaskő irányából- érdekes látvány fogadja az arra tévedőt.

     
  • Hagyományőrzés varrottasokkal

    Hajdó Jolán - hagyományőrzés varrottasokkal, TájGazda

    A Marosvásárhelyen élő Hajdó Jolán leginkább udvarhelyszéki és nyárádmenti varrottasokat készít. Ragaszkodik a minél régebbi, eredeti mintákhoz (http://jolanart.blogspot.ro/).

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére