A versenyborok szakértője, TájGazda

Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

Az időjárás rányomta bélyegét a hozamra, de a terméskiesés talán a minőséggel ellensúlyozható, hiszen a napos órák, a meleg idő segített abban, hogy a  cukrok és a savak olyan arányban keletkezzenek a bogyóban, ami a kiváló nedű előállításához szükséges. Bácskossuthfalván Fehér Vilmos szőlész – borász pincéjében járva érdeklődtünk a borok minőségéről, a  versenyre való felkészülésről.
- Minden év egyedi a maga módján, és ezt a szőlő, illetve a bor  teljes mértékben visszatükrözi. A csapadékosabb években savanyúbb borok teremnek, míg meleg nyrakon, mint az idei volt, bizony édes, tömör borokra lehet számítani. Ám a versenykre való felkészülés és a versenybe szállás nem csupán az évjárat függvénye, hanem a gondos gazda keze munkája és a bor kezelése is sokban hozzájárul az eredményhez. Minden évben részt veszek a temerini Nemzetközi Vince – napi borversenyen, ahol a régióból mintgey 800  bort mérnek össze, és már nem egyszer értem el kiváló eredményt. Az utóbbi években borbíraként is részt veszek, így  kóstoláskor és értékeléskor megfigyelhetem azokat a borhibákat vagy éppen jellegzetességeket, amelyek kiemelnek egy-egy nedűt a többi közül. Szükségesek a helyi jellegű borkóstolók és versenyek, megmérettetések is, mert a termelők, a borászok így cserélhetnek tapasztalatot, kaphatnak nagyobb betekintést a borkészítés folyamatába. Szeretek versenyekre járni, mert annak ellenére, hogy hány évnyi tapasztalat van a szőlész-borász háta mögött, a legkisebb figyelmetlenség is nagy károkkal járhat.
- A pincéjében fahordók, de műanyag hordók is sorakoznak. Mi az oka annak, hogy nem egyfajta hordóban tárolja a bort?
- A fahordójaim barrikoltak, ezekben a vörösborokat tárolom és érlelem. Némelyiket akár több évig is, mert akkor nyeri el a rá jellegzetes ízt, alkoholtartalmat és aromát. A műanyaghordókban viszont a fehér boraim vannak, valamint azok, amelyeket házasítok. Ismét az évjáratra kell visszatérnem, mert nem mindegy hogy mely borokkal kísérletezek. Amire igazán büszek vagyok az a Shiraz borom, amit egyedi ízlés szerint sikerült előállítanom. De kedvelem a fehér borokat és a rozé borokat is. Szőlőskertemben főleg világi fajátkat termelek, mert a borkultúra szerintem, nálunk még nincs olyan szinten, hogy az őshonos, egyedi fajtákat teljes mértékben megbecsülje a fogyasztó.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Már télen is termelnek zöldséget

    Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

     
  • Egykori magyar végvárunk

    Somoskői vár, TájGazda

    A Somoskői vár, avagy szlovákul Hrad Šomoška a magyar-szlovák országhatáron lévő vulkanikus hegycsúcsra épült. A vár területileg a szlovák Sátorosbánya településhez tartozik.

     
  • A szepeshelyi Szent Márton székesegyház

    A szepeshelyi Szent Márton székesegyház, TájGazda

    Szepeshely a trianoni békediktátum érvénybelépéséig Szepes vármegye Szepesváraljai járásához tartozott. Ma az Eperjesi kerület, Lőcsei járásában található Szepesváralja településrésze.

     
  • Örök szépségek

    Virágok. Legyen cserepes, szálas, csokorba kötött. Mi, Hölgyek akármilyen formájában is kapjuk, mindig nagyon örülünk neki. Bármilyen alkalomra adhatók.

     
  • Egy sikeres családi borvállalkozás

    Varga Családi Szőlészet-Borászat, TájGazda

    Bár a kárpátaljai termelők dolgát valószínűleg sokáig megnehezíti még Ukrajna kedvezőtlen gazdasági helyzete, a turizmusnak, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, borászatnak kedvező földrajzi adottságaink

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére