A versenyborok szakértője, TájGazda

Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

Az időjárás rányomta bélyegét a hozamra, de a terméskiesés talán a minőséggel ellensúlyozható, hiszen a napos órák, a meleg idő segített abban, hogy a  cukrok és a savak olyan arányban keletkezzenek a bogyóban, ami a kiváló nedű előállításához szükséges. Bácskossuthfalván Fehér Vilmos szőlész – borász pincéjében járva érdeklődtünk a borok minőségéről, a  versenyre való felkészülésről.
- Minden év egyedi a maga módján, és ezt a szőlő, illetve a bor  teljes mértékben visszatükrözi. A csapadékosabb években savanyúbb borok teremnek, míg meleg nyrakon, mint az idei volt, bizony édes, tömör borokra lehet számítani. Ám a versenykre való felkészülés és a versenybe szállás nem csupán az évjárat függvénye, hanem a gondos gazda keze munkája és a bor kezelése is sokban hozzájárul az eredményhez. Minden évben részt veszek a temerini Nemzetközi Vince – napi borversenyen, ahol a régióból mintgey 800  bort mérnek össze, és már nem egyszer értem el kiváló eredményt. Az utóbbi években borbíraként is részt veszek, így  kóstoláskor és értékeléskor megfigyelhetem azokat a borhibákat vagy éppen jellegzetességeket, amelyek kiemelnek egy-egy nedűt a többi közül. Szükségesek a helyi jellegű borkóstolók és versenyek, megmérettetések is, mert a termelők, a borászok így cserélhetnek tapasztalatot, kaphatnak nagyobb betekintést a borkészítés folyamatába. Szeretek versenyekre járni, mert annak ellenére, hogy hány évnyi tapasztalat van a szőlész-borász háta mögött, a legkisebb figyelmetlenség is nagy károkkal járhat.
- A pincéjében fahordók, de műanyag hordók is sorakoznak. Mi az oka annak, hogy nem egyfajta hordóban tárolja a bort?
- A fahordójaim barrikoltak, ezekben a vörösborokat tárolom és érlelem. Némelyiket akár több évig is, mert akkor nyeri el a rá jellegzetes ízt, alkoholtartalmat és aromát. A műanyaghordókban viszont a fehér boraim vannak, valamint azok, amelyeket házasítok. Ismét az évjáratra kell visszatérnem, mert nem mindegy hogy mely borokkal kísérletezek. Amire igazán büszek vagyok az a Shiraz borom, amit egyedi ízlés szerint sikerült előállítanom. De kedvelem a fehér borokat és a rozé borokat is. Szőlőskertemben főleg világi fajátkat termelek, mert a borkultúra szerintem, nálunk még nincs olyan szinten, hogy az őshonos, egyedi fajtákat teljes mértékben megbecsülje a fogyasztó.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A rejtélyes fehér mák

    Fehér mák, TájGazda

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

     
  • Andrássy-kastély – Tőketerebes

    Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

    Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

     
  • Mórahalmi Mini Model Park

    Mórahalmi Mini Model Park, TájGazda

    Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

     
  • „A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt.”

    Nyitraújlak, korábbi nevén Újlak (szlovákul Veľké Žálužie) Felvidéken, a Nyitrai kerület Nyitrai járásában, a járási központtól körülbelül 10 km-re fekszik.

     
  • A bútorfestés egy tüneményes szakma

    Bútorfestés, TájGazda

    Ezt állítja Kilyén Irma, aki Székelyudvarhelyen húsz éve foglalkozik népi bútorfestéssel. A bútorfestés kiváló mestere olyan használati tárgyakat készít, amelyek a Székely Termék védjeggyel is rendelkeznek.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére