Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Vajdaságban a fiatal mezőgazdasági termelők egyre inkább a primer termék feldolgozása felé hajlanak, hiszen a hozzáadott értékkel és a félkész- vagy késztermékkel könnyebben tudnak piacra jutni

és jövedelemre szert tenni. Óbecsén a Jovánovity családban generációkon keresztül a földművelés apáról fiúra öröklődött, és így a mostani fiatalok sem fordítottak hátat a termőföldnek, hanem a megtermelt javakat nagyobb haszonnal szeretnék értékesíteni.
Péter, a Farkas sörmanufaktúra társtulajdonosa elmondta, hogy a sörfőzdéből négy fajta itóka kerül a fogyasztók asztalára. A hagyományos világos sörtől kezdve a feketesörig és az intenzív keserűséggel rendelkező sörig minden ízvilágot kedvelő fogyasztó megtalálhatja a számára legfinomabb italt. Az alapanyagot, a malátát egyelőre nagyvállalkozótól szerzik be, de a sör gerincének fűszerét, a komlót saját maguk termelik. Igaz, még csak kísérleti fázisban van a termesztés, de a vidék éghajlata teljesen megfelel a növény termesztéséhez, ezért nagy reményt fűznek hozzá. A családi termőföldön ugyan megtermelik a sörárpát is, de a feldolgozása még nem került be a vállalkozásba. A technológia összetett és drága, ami hatalmas beruházást jelentene a vállalkozásnak. „De ami késik, az nem múlik...” - fogalmaz a gazda
A kézműves sör piaca egyre bővül: fesztiválokon, szemléken, koncerteken és más jellegű rendezvényeken csapolják és üvegben is árulják. Évente mintegy 100 hektolitert főznek és palackoznak, ami egy átlagos mennyiségnek fele meg. Tekintettel arra, hogy Szerbiában az egy főre jutó sörmennyiség évente 76 liter és a férfitársadalom zöme kedveli a sört, a manufaktúrában előállított mennyiség töredéke annak, amire a piacnak szüksége lenne. De Péter gazda szerint nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, hiszen ipari termelésben már nem lehet olyan aprólékosan odafigyelni azokra a mozzanatokra, amelyek a minőséget lényegesen meghatározzák. Az elégedett fogyasztók visszatérése és elismerése több annál, mintha dézsaszámra termelnék az italt.
A fiatal vállalkozó nem titkolt vágya, hogy egy szép napon szebb körülmények között folyjon a sör főzése és palackozása, és a kis manufaktúrákra ne azok a szigorú adózási és más szabályok legyenek érvényben, mint amelyek érvényesek a nagyipari vállalkozókra, mert ez egyenes függvénye az ital árának. A technológia nem olcsó, sőt túl drága ahhoz, hogy bolti áron kerüljön forgalomba a sör. A mennyiség növeléséről viszont akkor lehet majd beszélni, ha a családi vállalkozásban a technológia arra a szintre fejlődött, hogy az alapanyagokat is saját kezűleg tudják előállítani.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Szent Márton-dóm

    Szent Márton-dóm, Pozsony

    Mikor a pozsonyi Szent Márton-dómra nézünk, rögtön megakad a szemünk az annak tetejét díszítő magyar királyi korona nagyított másán – ami nem véletlenül került oda. 1563 és 1830 között 11 magyar királyt

     
  • Szólj, síp szólj - a zene mindenkié

    Szólj síp, szólj népzene, TájGazda

    Az anyaország határain túl élő magyarok a hagyományukat és kulturájukat nem csak ápolják, hanem igazából megélik. Teszik ezt többek között a népzenével, hiszen a magyar nyelven felcsendülő dallamok

     
  • Levendulából vállalkozni

    Levendulából vállalkozni, TájGazda

    Vajdaságban sok a kis méretű gazdaság, akik alig pár holdon vagy hektáron próbálnak érvényesülni. Számukra a hagyományos szántóföldi növénytermelés,

     
  • Rétesház, Mórahalom

    Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

    Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

     
  • Mátyás király fái

    Mátyás király fa, TájGazda

    Ha egyszer rangsorolnunk kéne a magyar történelem legnépszerűbb, leginkább kedvelt királyait, Hunyadi Mátyás minden bizonnyal az élmezőnyben végezne. Nem hiszem, hogy lenne olyan magyar ember,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére