Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Vajdaságban a fiatal mezőgazdasági termelők egyre inkább a primer termék feldolgozása felé hajlanak, hiszen a hozzáadott értékkel és a félkész- vagy késztermékkel könnyebben tudnak piacra jutni

és jövedelemre szert tenni. Óbecsén a Jovánovity családban generációkon keresztül a földművelés apáról fiúra öröklődött, és így a mostani fiatalok sem fordítottak hátat a termőföldnek, hanem a megtermelt javakat nagyobb haszonnal szeretnék értékesíteni.
Péter, a Farkas sörmanufaktúra társtulajdonosa elmondta, hogy a sörfőzdéből négy fajta itóka kerül a fogyasztók asztalára. A hagyományos világos sörtől kezdve a feketesörig és az intenzív keserűséggel rendelkező sörig minden ízvilágot kedvelő fogyasztó megtalálhatja a számára legfinomabb italt. Az alapanyagot, a malátát egyelőre nagyvállalkozótól szerzik be, de a sör gerincének fűszerét, a komlót saját maguk termelik. Igaz, még csak kísérleti fázisban van a termesztés, de a vidék éghajlata teljesen megfelel a növény termesztéséhez, ezért nagy reményt fűznek hozzá. A családi termőföldön ugyan megtermelik a sörárpát is, de a feldolgozása még nem került be a vállalkozásba. A technológia összetett és drága, ami hatalmas beruházást jelentene a vállalkozásnak. „De ami késik, az nem múlik...” - fogalmaz a gazda
A kézműves sör piaca egyre bővül: fesztiválokon, szemléken, koncerteken és más jellegű rendezvényeken csapolják és üvegben is árulják. Évente mintegy 100 hektolitert főznek és palackoznak, ami egy átlagos mennyiségnek fele meg. Tekintettel arra, hogy Szerbiában az egy főre jutó sörmennyiség évente 76 liter és a férfitársadalom zöme kedveli a sört, a manufaktúrában előállított mennyiség töredéke annak, amire a piacnak szüksége lenne. De Péter gazda szerint nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, hiszen ipari termelésben már nem lehet olyan aprólékosan odafigyelni azokra a mozzanatokra, amelyek a minőséget lényegesen meghatározzák. Az elégedett fogyasztók visszatérése és elismerése több annál, mintha dézsaszámra termelnék az italt.
A fiatal vállalkozó nem titkolt vágya, hogy egy szép napon szebb körülmények között folyjon a sör főzése és palackozása, és a kis manufaktúrákra ne azok a szigorú adózási és más szabályok legyenek érvényben, mint amelyek érvényesek a nagyipari vállalkozókra, mert ez egyenes függvénye az ital árának. A technológia nem olcsó, sőt túl drága ahhoz, hogy bolti áron kerüljön forgalomba a sör. A mennyiség növeléséről viszont akkor lehet majd beszélni, ha a családi vállalkozásban a technológia arra a szintre fejlődött, hogy az alapanyagokat is saját kezűleg tudják előállítani.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Ékszer kagylókból - Iluska ékszer

    Ékszer kagylókból - Iluska ékszer, TájGazda

    Talán nem meglepő, ha egy földrajz szakos tanárnő ásványékszer készítő is egyben. Én valahol mindig kutatom, fürkészem a kézművesek esetén, hogy amit csinálnak, ahhoz milyen kapcsolatuk, fűződésük van.

     
  • A zsinór és a horgolás párosítása

    A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

    Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

     
  • A mecseki Kövestető-kilátó

    A mecseki Kövestető-kilátó, TájGazda

    A Keleti-Mecseket völgyek, hegyek tagolják, ezek váltakozása teszi festőivé e tájat. A túrázók egyik kedvelt területe, hiszen eldugott barlangokra, itt-ott előtörő vízfolyásokra lelhetünk

     
  • Középkori templomrom Kaszaperen

    Középkori templomrom Kaszaperen, TájGazda

    A mai végegyházi Zsibrik dombon kereshetjük fel a Kaszaperi Történelmi Emlékparkot. A park bejáratához földút vezet. Száraz időben gond nélkül juthatunk el gépkocsival a kapuhoz,

     
  • Református világtalálkozó Délvidéken

    Hitében és nyelvében él a nemzet – hangzott el a vajdasági Hertelendyfalván a református közösség harmadik világtalálkozóján, amelyet a helyi templom felszentelésének ünnepére rendeztek.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére