Vajdaságban a fiatal mezőgazdasági termelők egyre inkább a primer termék feldolgozása felé hajlanak, hiszen a hozzáadott értékkel és a félkész- vagy késztermékkel könnyebben tudnak piacra jutni

és jövedelemre szert tenni. Óbecsén a Jovánovity családban generációkon keresztül a földművelés apáról fiúra öröklődött, és így a mostani fiatalok sem fordítottak hátat a termőföldnek, hanem a megtermelt javakat nagyobb haszonnal szeretnék értékesíteni.
Péter, a Farkas sörmanufaktúra társtulajdonosa elmondta, hogy a sörfőzdéből négy fajta itóka kerül a fogyasztók asztalára. A hagyományos világos sörtől kezdve a feketesörig és az intenzív keserűséggel rendelkező sörig minden ízvilágot kedvelő fogyasztó megtalálhatja a számára legfinomabb italt. Az alapanyagot, a malátát egyelőre nagyvállalkozótól szerzik be, de a sör gerincének fűszerét, a komlót saját maguk termelik. Igaz, még csak kísérleti fázisban van a termesztés, de a vidék éghajlata teljesen megfelel a növény termesztéséhez, ezért nagy reményt fűznek hozzá. A családi termőföldön ugyan megtermelik a sörárpát is, de a feldolgozása még nem került be a vállalkozásba. A technológia összetett és drága, ami hatalmas beruházást jelentene a vállalkozásnak. „De ami késik, az nem múlik...” - fogalmaz a gazda
A kézműves sör piaca egyre bővül: fesztiválokon, szemléken, koncerteken és más jellegű rendezvényeken csapolják és üvegben is árulják. Évente mintegy 100 hektolitert főznek és palackoznak, ami egy átlagos mennyiségnek fele meg. Tekintettel arra, hogy Szerbiában az egy főre jutó sörmennyiség évente 76 liter és a férfitársadalom zöme kedveli a sört, a manufaktúrában előállított mennyiség töredéke annak, amire a piacnak szüksége lenne. De Péter gazda szerint nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, hiszen ipari termelésben már nem lehet olyan aprólékosan odafigyelni azokra a mozzanatokra, amelyek a minőséget lényegesen meghatározzák. Az elégedett fogyasztók visszatérése és elismerése több annál, mintha dézsaszámra termelnék az italt.
A fiatal vállalkozó nem titkolt vágya, hogy egy szép napon szebb körülmények között folyjon a sör főzése és palackozása, és a kis manufaktúrákra ne azok a szigorú adózási és más szabályok legyenek érvényben, mint amelyek érvényesek a nagyipari vállalkozókra, mert ez egyenes függvénye az ital árának. A technológia nem olcsó, sőt túl drága ahhoz, hogy bolti áron kerüljön forgalomba a sör. A mennyiség növeléséről viszont akkor lehet majd beszélni, ha a családi vállalkozásban a technológia arra a szintre fejlődött, hogy az alapanyagokat is saját kezűleg tudják előállítani.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Szalagból hímzett romantika

    Kovács Ilona Zsuzsanna szalagból készült alkotásai, TájGazda

    Az alkotásokról készült fotók egytől – egyik csodásak, de a valóságban szinte lenyűgözőek. Hiszen akkor látható igazán a hímzések háromdimenziós jellege, az anyag textúrája, a csipkék finomsága,

     
  • A zentagunarasi tájház

    A zentagunarasi tájház, TájGazda

    Zentagunaras a vajdasági Topolya község települése, mindössze 60 km-re a szerb-magyar országhatártól. A falut zömében magyarok lakják. A település legrégebbi, az 1900-as években épült házát a helybeliek

     
  • Kárpátalja is őrzi értékeit

     Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (KNE) , TájGazda

    A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (KNE) 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy felkutassa, továbbadja, népszerűsítse a kárpátaljai magyarság tárgyi és szellemi értékeit,

     
  • A dorozsmai szélmalom nehéz sorsa

    A dorozsmai szélmalom

    Kiskundorozsma a szélmalmok hazája is lehetett volna az 1900-as években. Az első malmot 1801-ben építették a dombra. Ezzel is elősegítve a szél által adta lehetőségek kihasználását.

     
  • A természet ereje meggyógyít

    Gyógyszered legyen ételed, és ételed legyen gyógyszered - hangzik a közel két és fél évezredes hippokráteszi utasítás, ami egyértelműen utal az egészség

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére