Vajdaságban a fiatal mezőgazdasági termelők egyre inkább a primer termék feldolgozása felé hajlanak, hiszen a hozzáadott értékkel és a félkész- vagy késztermékkel könnyebben tudnak piacra jutni

és jövedelemre szert tenni. Óbecsén a Jovánovity családban generációkon keresztül a földművelés apáról fiúra öröklődött, és így a mostani fiatalok sem fordítottak hátat a termőföldnek, hanem a megtermelt javakat nagyobb haszonnal szeretnék értékesíteni.
Péter, a Farkas sörmanufaktúra társtulajdonosa elmondta, hogy a sörfőzdéből négy fajta itóka kerül a fogyasztók asztalára. A hagyományos világos sörtől kezdve a feketesörig és az intenzív keserűséggel rendelkező sörig minden ízvilágot kedvelő fogyasztó megtalálhatja a számára legfinomabb italt. Az alapanyagot, a malátát egyelőre nagyvállalkozótól szerzik be, de a sör gerincének fűszerét, a komlót saját maguk termelik. Igaz, még csak kísérleti fázisban van a termesztés, de a vidék éghajlata teljesen megfelel a növény termesztéséhez, ezért nagy reményt fűznek hozzá. A családi termőföldön ugyan megtermelik a sörárpát is, de a feldolgozása még nem került be a vállalkozásba. A technológia összetett és drága, ami hatalmas beruházást jelentene a vállalkozásnak. „De ami késik, az nem múlik...” - fogalmaz a gazda
A kézműves sör piaca egyre bővül: fesztiválokon, szemléken, koncerteken és más jellegű rendezvényeken csapolják és üvegben is árulják. Évente mintegy 100 hektolitert főznek és palackoznak, ami egy átlagos mennyiségnek fele meg. Tekintettel arra, hogy Szerbiában az egy főre jutó sörmennyiség évente 76 liter és a férfitársadalom zöme kedveli a sört, a manufaktúrában előállított mennyiség töredéke annak, amire a piacnak szüksége lenne. De Péter gazda szerint nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, hiszen ipari termelésben már nem lehet olyan aprólékosan odafigyelni azokra a mozzanatokra, amelyek a minőséget lényegesen meghatározzák. Az elégedett fogyasztók visszatérése és elismerése több annál, mintha dézsaszámra termelnék az italt.
A fiatal vállalkozó nem titkolt vágya, hogy egy szép napon szebb körülmények között folyjon a sör főzése és palackozása, és a kis manufaktúrákra ne azok a szigorú adózási és más szabályok legyenek érvényben, mint amelyek érvényesek a nagyipari vállalkozókra, mert ez egyenes függvénye az ital árának. A technológia nem olcsó, sőt túl drága ahhoz, hogy bolti áron kerüljön forgalomba a sör. A mennyiség növeléséről viszont akkor lehet majd beszélni, ha a családi vállalkozásban a technológia arra a szintre fejlődött, hogy az alapanyagokat is saját kezűleg tudják előállítani.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A bártfai városháza

    A bártfai városháza, TájGazda

    Bártfa (szlovákul Bardejov) gyönyörű, kelet-szlovákiai város, az ország leggótikusabb települése. Neve a magyar bárd szóból ered – itt az egy ember által egy nap alatt bárddal kivágható erdőrészt jelenti.

     
  • Vera HandMade

    Takács Veronika handmade, TájGazda

    Mélyen tisztelt Olvasóink! Kérjük, ismerkedjenek meg a Párkányból származó tündéri Takács Veronikával: „A nevem Takács Veronika, ötödéves főiskolai hallgató vagyok, Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetemen tanulok, biokémia szakon.

     
  • Az újkígyósi földtégla

    Újkígyósi földtégla, TájGazda

    Abban élhetsz, amin jársz! Földtégla a jövő építőanyaga. Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya bolondos, különös figura,

     
  • Örök szépségek

    Virágok. Legyen cserepes, szálas, csokorba kötött. Mi, Hölgyek akármilyen formájában is kapjuk, mindig nagyon örülünk neki. Bármilyen alkalomra adhatók.

     
  • Óvodafejlesztés a Délvidéken

    A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére