Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Sör: enyhén kesernyés ízű, világos vagy sötét színű habzó ital. Bizton állíthatom, hogy hazánk legkedveltebb alkoholtartalmú itala. Számos fajtája ismert. Készülhet búzából, rozsból,

árpából, zabból és más gabonafélékből is. A sörgyártás története szinte egyidős az emberiséggel. Napjainkban, a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a kézműves sörfőzdékben készült sörök és a hagyományos ízvilágtól eltérők, mint pl. a gyümölcsös ízesítésűek, gluténmentesek, magas antioxidáns tartalmú sörök.

A dél-békési településen, Gyula külterületén található a Körös-Maros Biofarm Kft., amely Kelet-Európa legnagyobb biotej termelő gazdasága. Sokak számára ismert lehetnek a biotej termékeik. Ugyanakkor a biotej termékeik mellett, 2013 óta biosör előállításával is foglalkoznak. Biosörük alapanyagaként egy ősi, tízezer éves búzafajta, az alakor búza szolgál. Az alakor búza egykoron az élelmiszerellátás fő alapanyaga volt. Számos jótékony élettani hatással bír. A belőle készült ételek, italok könnyen emészthetők az emberi szervezet számára. Az alakor búzában található fehérje,- makro-, mikro-, vitamin- és antioxidánstartalom többszöröse más hagyományos búzafajtákhoz képest. Előszeretettel használják a reformkonyhában és népszerű az egészséges életmódot követők körében. Termesztése során az igénytelenebb körülményeket is elviseli, betegség ritkán támadja meg, nem igényel vegyszerezést és nagy gyomelnyomó képességgel is bír. Eme tulajdonságainak köszönhetően jól beleillik a bio- és az ökogazdálkodásba, így a Biofarm Kft. gazdálkodásába is, ahol több száz hektáron termelik ezt az ősi búzát a biogazdálkodás előírásainak megfelelve.

A Biofarm Kft. alakor búzájából készült biosör szűrt és szűretlen változatban kapható. A röviditalokat kedvelők számára pedig igazi italkülönlegesség a 42%-os Alakor Bio Sörpárlatuk, amely natúr és tölgyfahordóban érlelt változatban is készül. Viszont ahhoz, hogy a biosörük megjelenjen az üzletek polcain hat év kutatói munkára és több intézmény összefogására volt szükség. A projekt első lépéseként a martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet központjában organikus nemesítési kutatásokat végeztek az alakor gabona irányában. Ezt követően a Biofarm Kft.-vel együttműködve kidolgozásra került az alakor búza termesztés-technológiája. A megfelelő technológia megléte után az előállított alapanyag a Budapesti Corvinus Egyetem Sör és Szeszipari Tanszékére került. Mivel az alakor búza söripari felhasználáshoz nem állt rendelkezésre semmilyen adat, módszer, ezért vizsgálatokba kezdtek a kutatók. A kutatások során kiemelt figyelmet fordítottak arra a szakemberek, hogy az elkészítési eljárás során az alakor búzában lévő jótékony élettani hatásokat megőrizzék. Az alapos vizsgálatokat követően malátát állítottak elő a gabonából először laboratóriumi, majd félüzemi körülmények között. A kíséretek során számos kérdés merült fel, mint pl. mit, hogyan, mennyire, meddig, milyen arányban készítsenek el. Végül a megfelelő minőségű malátából próba főzéseket végeztek. Különböző variációkat, különböző ízesítéssel készült söröket főztek le félüzemi feltételek mellett, melyekből egy szakértői bizottság választotta ki a legjobbat. Végül néhány apró változtatást követően üzemi körülmények között egy kézműves sörfőzdében történt meg az első sör lefőzése az alakor búzából. A „receptúra” elkészülte után a Biofarm Kft. vállalta fel, hogy nagyüzemi keretek között elkezdi megtermelni a sör meghatározó alapanyagát, az alakor búzát.

Az alakor biosör előállítása során a jótékony élettani hatások és a minőség megőrzése, megtartása kiemelten fontos volt. A folyamat minden egyes lépésénél a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrző tanúsítást végzett el. A biominősítés során vizsgálták pl. a termékek bio eredetét, GMO mentességét. Minderről a fogyasztó saját maga is meggyőződhet. Ugyanis minden palackon szerepel egy egyedi sorszám, egy QR kód és egy webcím. A megadott honlapon, ha beírjuk a palack sorszámát, akkor annak alapján nyomon követhető az összetevők származási helye, a palackozás helye, időpontja és megtekinthető az öko-tanúsítvány is.

A Biofarm Kft. sörkülönlegességeivel 2015-ben a milánói expón mutatkozott be a világ előtt, ahol nagy sikerre tettek szert. Az elmúlt években munkájukat és terméküket a szakma világa több díjjal is jutalmazta. Az Alakor Biosört 2016-ban a Magyar Biokultúra Szövetsége az Év Biotermékének választotta. 2017-ben a tölgyfahordóban érlelet Alakor Bio Sörpárlatjuk Champion minősítést, azaz Nagy Aranyérmet kapott a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyén. Idén a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon pedig a legrangosabb díjat, a Miniszteri Nagydíjat nyerték el biosöreikkel.

A Biofarm Kft. a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre. Az elkövetkezendő években egy újabb konzorcium keretein belül új biosör receptúrákat szeretnének kidolgozni. Ezáltal elérhetővé tenni az egészséges életmódot folytatók, ételallergiások számára az alternatív, magas antioxidáns tartalmú, gyümölcsös, gluténmentes biosöröket és bio malátaitalokat.

További információ a biosörökről a http://alakorsor.com/index.php/hirek oldalon olvasható.

Rövid, összefoglaló video az alkobeer projektről:
https://www.youtube.com/watch?v=8XwGpt_T-c8

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Ha november, akkor darules a Kardoskúti Fehértónál

    Az Alföldi déli csücskében fekvő, mintegy 5600 hektáron elterülő Kardoskúti Fehértó igazi természeti csoda az őszi hónapokban. Ilyenkor a szikes talajú tavat és környékét összefüggő víz borítja,

     
  • Handmade by Edi

    Handmade by Edi, TájGazda

    Tóth Edina Felvidéken, Dunaszerdahelyen él és dolgozik, mint varrónő és divattervező. Elsősorban gyermekjátékokat és lakás kiegészítőket varr, termékeit Handmade by Edi néven értékesíti saját üzletében,

     
  • Fischer Erzsébet selyemkendői

    Fischer Erzsébet selyemkendői, TájGazda

    Fischer Erzsébet a felvidéki, vágsellyei járásban található Pereden él és dolgozik. Családi vállalkozásukban könyveléssel, illetve adminisztrációs munkákkal foglalkozik, emellett körülbelül hat évvel ezelőtt

     
  • Kutyavár - De honnan e név?

    Kutyavár, Tájgazda

    A monda szerint a várat vagy vadászkastélyt - mert egykoron kastély lehetett - Hunyadi Mátyás vadászkutyái és pecérei (kutyagondozók, idomítok) számára építette. A legenda alapjai azonban nem bizonyítottak.

     
  • Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték

    Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték, TájGazda

    „Egy kézműves anyuka olyan, mint egy normál anya csak sokkal menőbb.”- olvastam korábban egy hírfolyamban. És igen, van valóságalapja ennek a kijelentésnek.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére