Kizárólag természetes alapanyagokkal szeret dolgozni és vonzereje a felújítás, az újrahasznosítás, a reciklázs. Tényi Irénke nagymama a művészet világában találja meg az élet harmóniáját,

a kikapcsolódást és a hasznos időtöltést. Valamikor a festészetben lelte az örömét, de az évek múlásával a kézimunka, a tárgyak alkotása, a teremtés lopózott be mindennapjaiba. A természetes anyagok felhasználását pedig egy elhordott selyeming újratervezésével kezdte, amikor is apró dísztárgyakat, és használati tárgyakat készített belőle. Ma már varr, hímez, alkot és fest, de a tárgyak készítése mégis a kedvencek közé sorolható.
Az őszi időszak legjellegzetesebb tárgya, vagy eleme a tök, így nem is csoda, hogy a mostanában sorakozó fesztiválokon, szemléken a tök minden variációja szerepel a kínálatban. De színes anyagokból készít adventi koszorúkat, ajtódíszeket, poháralátéteket és konyhai kesztyűket is. Nem kizárólag az értékesítés a fő cél, de ha egy-egy darabot sikerül eladni, csurran némi csörgőpénz a konyhára is. Alkotásait főleg a kirakodóvásárokban és teadélutánokban ismerteti és szívesen ad tanácsot olyan embereknek is, akik a kézműveskedés kezdetén vannak.
Lévén, hogy a helyi kézimunka csoport oszlopos tagja, így alkalma van más rendezvényekre is elutazni, ötelteket gyűjteni és azokat is becsempészni a munkáiba. Évekkel ezelőtt az üvegfestészettel is megpróbálkozott. Bevallása szerint hihetetlen nyugalom és türelem szükséges egy-egy darab elkészítéséhez, hiszen az üvegfesték tartós, és a legkisebb hiba is meglátszik az alkotáson. Igazi remekművei közé tartozik a tányérra írott háziáldás, vagy a virágos vázák sorozata. Legújabb ötlete és kihívása pedig a vitrázs-festés, hiszen a művészetben a csillagos ég a határ és minden nap valami új születik az ügyes kezek alatt. Számára a kézműveskedés szinte életformává nőtte ki magát, e nélkül üresek lennének mindennapjai, de büszke arra, hogy elsősorban a környezetének, de akár a világnak, olyan értékes dolgokat tud megmutatni, amiből esetleg a fiatalabbak akár családi vállalkozást és megélhetést is építhetnek.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A Hosszúfoki-csatorna

  A Hosszúfoki-csatorna, TájGazda

  A kitűnő horgászhely a technika története iránt érdeklődőket is kiszolgálja. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság I. szivattyútelepnél ér végett a Hosszúfoki csatorna. Ez az utolsó állomása a csatorna mentén

   
 • Naponta, kétnaponta két óra a kiskertben

  Naponta, kétnaponta két, két és fél órát töltök a kertemben – meséli Kántor István, aki civilben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájának a tanára.

   
 • Sportcentrum a város szélén

  Tréning Center-Békéscsaba, TájGazda

  Ha Békéscsabáról Békés felé haladtunkba a konzervgyár előtt lefordulunk balra, majd ott száz méter után még egyszer balra, már ott is vagyunk a Tréning Centernél. A csabaiak számára ez olyan természetes,

   
 • Szeged ZOO – ritka és veszélyeztetett fajok otthona

  Szeged ZOO – ritka és veszélyeztetett fajok otthona, TájGazda

  A családommal a hétvégén kirándulni voltunk a Szegedi Vadasparkban. Kitűnő kikapcsolódást nyújtott a kb. 4-5 órás nézelődés. Mire bejártuk a teljes területet jól el is fáradtunk: gyerekek, felnőttek egyaránt.

   
 • A kalapkészítés szépségei és nehézségei

  Kalapkészítés, TájGazda

  Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére