Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A felvidéki Molnár Imre a festői szépségű Zoboralján született, jelenleg Érsekújvárban él feleségével. Ma az ő munkásságával ismerkedhetünk meg. „Matematika-fizika szakos tanár vagyok,

egy szakközépiskolában tanítok immár 16 éve. Bármennyire furcsa, a fazekasságot is ennek a hivatásnak köszönhetem.
Tizenöt évvel ezelőtt meghívást kaptam a Határon túli magyar pedagógusok népművészeti alkotótáborába. Itt, a Zalaegerszeg melletti Gébárton találkoztam először a fazekas mesterséggel. Hosszú évekig csak alkalomszerűen, a nyári táborok egy hete alatt foglalkoztam vele. Négy évvel ezelőtt azonban eljött a pillanat, amikor vásároltunk egy elektromos fazekaskorongot. Akkortól kezdve foglalkozom intenzívebben a korongozással. Először csak ismerkedtem az agyaggal, tulajdonságaival, a benne rejlő lehetőségekkel, a különböző formákkal. De mindegyik megkorongozott edényt visszagyúrtam… Két év gyakorlás után gondoltam úgy, hogy képes vagyok olyan edényt készíteni, amit már érdemes mázazni és kiégetni. Így születtek meg a MolnArt fazekas termékek.
A munkafolyamat hosszadalmas, hiszen a képlékeny agyagot először alaposan át kell gyúrni, hogy homogén legyen, és ne maradjon benne levegő, hiszen ez az égetés során tágulhat, szétrobbanthatja az edényt. Az agyagot fazekaskorongon kézzel alakítom tovább. Az edénynek korongozás után száradnia kell, majd az agyagedény első kiégetése, a zsengélés következik. A máz felvitele után megtörténik az edények második kiégetése 900-1200 fokon. Ez biztosítja a színt és a vízhatlan felületet.
Termékeinket feleségem, Molnár Belány Szilvia díszíti sgraffito technikával, azaz máz alatti engóbba karcolt mintákkal. Ő készíti a csigás tálakat és a lapedényeket, szappantartókat is.
A tanulási folyamatban rengeteget köszönhetek Csuti Tibor fazekasnak, aki bármikor szívesen osztja meg velem tapasztalatait és tudását. Szakmailag ő a tanárom, mesterem és példaképem. Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosaként elsősorban a letisztult, népies formák és színvilág felé irányított bennünket.
Jelenleg Kolonban illetve Gímesen, a szülői házban kialakított műhelyben dolgozom, a következő lépcsőfok a közeljövőben egy elektromos kemence vásárlása lesz, a hosszú távú cél pedig természetesen egy önálló, saját fazekasműhely.
Tanári vénánk tagadhatatlan, ugyanis szívesen tartunk kézműves foglalkozást is különböző rendezvényeken, bemutatózást falunapokon. Az idei év e téren is nagyon termékeny volt, részt vettünk a Múzeumok Éjszakáján, a karvai kézműves táborban, a Generációk Találkozásán, és számos gyermeknapi rendezvényen. Rendszeresen tartok foglalkozást az érsekújvári speciális iskolában, ahol sérült gyermekekkel foglalkozom. Ezek a találkozások különösen értékesek a számomra.
A termékeink hagyományos, kézműves technikával korongolt használati és dísztárgyak. Váza, kancsó, butella, pohár, sörös korsó, gyümölcsös tál, bögre és különböző tálaló edények szerepelnek a kínálatunkban. Egyedi megrendeléseket is szívesen vállalunk, ez mindig nagy kihívás, és főleg nagy öröm látni az elégedett megrendelőt. Vásárlóink elsősorban a közösségi portálon kialakított oldalunkon találnak ránk, és természetesen az ismerőseink, barátaink, korábbi elégedett vásárlóink által. Hiszem és vallom, hogy a jól elkészített termék eladja önmagát, hiszen az elégedett vásárlónál nem kell jobb reklám.
A MolnArt termékeket az alábbi linkre kattintva tekinthetjük meg:

https://www.facebook.com/molnart.szilvia/

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A pékdinasztia egyidős a rendszerváltással

  Drucker pékség, TájGazda

  Isteni a cipókenyér! (Rita, Budapest) A mazsolás kalács mindenek felett! (Róbert K., Békéscsaba) a szöveg facebook ízű, de nem ott olvasható. Egy pesti lány és egy békéscsabai srác érezte fontosnak megosztani a világgal

   
 • Hagyományőrző ruhák Székelyföldről

  Hagyományőrző ruhák Székelyfölrdől, TájGazda

  Kárpátalján a magyar lakosságot (is) megszólító tömegrendezvények általában valamely jeles esemény, évforduló köré szerveződik. Ha magunk elé képzelünk egy átlagos városnapos

   
 • Cserépfalu történelmi és természeti értékei

  Cserépfalu, TájGazda

  A Bükkalja az Alföld és a Bükk hegység találkozásánál található, átmenetet képez a síkság és a dombság tájegysége között. Az itt folyó Hór-patak völgyében fekszik Cserépfalu községe,

   
 • GVguitars

  GV guitars, TájGazda

  Szabó Norbert a komáromi járásbeli Gúta egy eldugott, kis szegletében építgeti a GV Guitars márkanevet. Segítségére van ebben Kamocsai Imre is. Elsősorban egyedi gitárok készítésével és gitárszervizzel foglalkoznak.

   
 • Kovács Barnabás – méhész

  Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

  Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére