Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Kárpátalja Nagyszőlősi járásában található Tiszaújhelyben él és dolgozik Győry Mikós fafaragó, aki vidékünkön egyik állandó résztvevője a kézműves vásároknak, fesztiváloknak. Győry Miklós 1974-ben,

huszonévesen tanulta a fafaragás alapjait akkor, amikor a Szovjetunió kolhozaiban tartott a nagy sasfaragási láz. Akkoriban olyan nagy volt a kereslet a faragott sasokra, őzekre, ugró szarvasokra, hogy Miklós két év alatt össze tudta spórolni egy autó árát. Szakmáját tekintve egyébként fotográfus, így munkája és családja mellett csak szabadidejét tölthette faragással. A sasokat követően képkereteket, fogasokat, bútorrészeket is faragott, mert érdekelte, „mit lehet kipiszkálni a fából”.
Munkái között faragott tálak, fogasok, fali kulcstartók, polcok egyaránt szerepelnek. Miklós mindig arra törekszik, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen, amit készít. Hiszen, míg pl. a faragott sasok csak ideig-óráig voltak újdonságok, azután már csak porfogók, addig egy faragott, tréfás felirattal vagy közmondással ellátott kulcstartót minden nap használ az ember. De kapott már felkérést arra is, hogy már meglévő asztalosmunkát dobjon fel, s ezzel tegye egyedivé valamilyen faragással. A használhatóság és az igény határozza meg tehát legfőképpen, hogy milyen munkák kerülnek ki kezei közül.
Miklós faragványait főként vásárral egybekötött kulturális rendezvényeken értékesíti. Megrendelései főként a rendezvényekhez köthetőek, s bár ő maga nem megy a határon túlra munkáival, faragványai azért nemcsak kárpátaljai otthonokat díszítenek. Eddigi legtávolabb élő vevője amerikai, s egy nagyszőlősi (Kárpátalja egyik járási székhelye) fesztiválon vásárolta meg egy képkeretét.
Rengeteg új ötlete van jelenleg is, s elképzelhető, hogy ezek megvalósításához is akkor kezd majd, amikor igény is lesz az adott dolgokra. Számára a legfontosabb, hogy munkáival örömet szerezzen másoknak, mert az az öröm motiválja a további munkára, s mint vallja: az a jó ajándék, ami használható is.

Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Jégtörők munkában

  Jégzajlás, TájGazda

  Sokat hallhattunk és láthattunk mostanság híradásokban a jégzajlás jelenségéről. Messziről, a távolból figyelve, főként a magasból lenyűgöző látványt nyújtanak a folyóvizeken úszó jégtáblák.

   
 • Néptáncmozgalom a Vajdaságban

  Néptáncmozgalom a Vajdaságban, TájGazda

  Kiss Zsélykó – Zsiga néptáncoktató neve Vajdaság – szerte nem ismeretlen, hiszen 25 éve a szakmában tevékenykedve  teszi a hagyományőrzést, a néptácmozgalom népszerűsítését.

   
 • Mágikus fagyöngy

  Fagyöngy, TájGazda

  Az amerikai és angol karácsonyi filmek elengedhetetlen kelléke az ajtó fölött logó vagy a mennyezetre felakasztott fagyöngy. A szokás szerint, ha két személy a fagyöngy alatt összetalálkozik,

   
 • Angyalok ezrei…

  Néhány héttel ezelőtt rézüstben főtt házi lekvárja kapcsán olvashattak Anicka-Hadady Csilláról, ám a benei (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalasszonynak nem ez az egyetlen elfoglaltsága,

   
 • A zólyomi várkastély

  A zólyomi várkastély, TájGazda

  A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére