A Kárpátalja Nagyszőlősi járásában található Tiszaújhelyben él és dolgozik Győry Mikós fafaragó, aki vidékünkön egyik állandó résztvevője a kézműves vásároknak, fesztiváloknak. Győry Miklós 1974-ben,

huszonévesen tanulta a fafaragás alapjait akkor, amikor a Szovjetunió kolhozaiban tartott a nagy sasfaragási láz. Akkoriban olyan nagy volt a kereslet a faragott sasokra, őzekre, ugró szarvasokra, hogy Miklós két év alatt össze tudta spórolni egy autó árát. Szakmáját tekintve egyébként fotográfus, így munkája és családja mellett csak szabadidejét tölthette faragással. A sasokat követően képkereteket, fogasokat, bútorrészeket is faragott, mert érdekelte, „mit lehet kipiszkálni a fából”.
Munkái között faragott tálak, fogasok, fali kulcstartók, polcok egyaránt szerepelnek. Miklós mindig arra törekszik, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen, amit készít. Hiszen, míg pl. a faragott sasok csak ideig-óráig voltak újdonságok, azután már csak porfogók, addig egy faragott, tréfás felirattal vagy közmondással ellátott kulcstartót minden nap használ az ember. De kapott már felkérést arra is, hogy már meglévő asztalosmunkát dobjon fel, s ezzel tegye egyedivé valamilyen faragással. A használhatóság és az igény határozza meg tehát legfőképpen, hogy milyen munkák kerülnek ki kezei közül.
Miklós faragványait főként vásárral egybekötött kulturális rendezvényeken értékesíti. Megrendelései főként a rendezvényekhez köthetőek, s bár ő maga nem megy a határon túlra munkáival, faragványai azért nemcsak kárpátaljai otthonokat díszítenek. Eddigi legtávolabb élő vevője amerikai, s egy nagyszőlősi (Kárpátalja egyik járási székhelye) fesztiválon vásárolta meg egy képkeretét.
Rengeteg új ötlete van jelenleg is, s elképzelhető, hogy ezek megvalósításához is akkor kezd majd, amikor igény is lesz az adott dolgokra. Számára a legfontosabb, hogy munkáival örömet szerezzen másoknak, mert az az öröm motiválja a további munkára, s mint vallja: az a jó ajándék, ami használható is.

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Sörnapok Újvidéken

  Igazi német hangulat övezte be az Újvidéki Vásár Maszter csarnokát, október 21-22-én, ugyanis a bajorországi mintára sörfesztivált, azaz Oktoberfestet rendeztek a sörkedvelőknek.

   
 • Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák

  Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák, TájGazda

  Salánk magyar, ukrán, ruszin település, ahol a magyarság számszerű többségben van. A település 18-km-re terül el Nagyszőlőstől. Közúton megközelíthető Nagyszőlős irányából Mátyfalván keresztül,

   
 • Csejte vára

  Csejte vára, TájGazda

  Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Báthory Erzsébet köré szőtt kultusz, mely szerint a grófnő lelkén több száz fiatal lány halála szárad. A mendemondák szerint a Vérgrófnő

   
 • A gyöngyök világában

  Ivica Design, TájGazda

  Erdősi Ivett szereti az egyedit, a küzdelmes, az aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkákat. A gyöngy- és drótékszerek készítésében e jellemzőket mind megtalálta.

   
 • Az organikus termelés kihívásai

  Organikus termelés, TájGazda

  A növényi betegségek és kártevők elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz a növénytermelőknek és a gyümölcstermelőknek. Eluralkodott vélemény szerint vegyszeres kezelés nélkül eredménytelen a termelés,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére