Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Kárpátalja Nagyszőlősi járásában található Tiszaújhelyben él és dolgozik Győry Mikós fafaragó, aki vidékünkön egyik állandó résztvevője a kézműves vásároknak, fesztiváloknak. Győry Miklós 1974-ben,

huszonévesen tanulta a fafaragás alapjait akkor, amikor a Szovjetunió kolhozaiban tartott a nagy sasfaragási láz. Akkoriban olyan nagy volt a kereslet a faragott sasokra, őzekre, ugró szarvasokra, hogy Miklós két év alatt össze tudta spórolni egy autó árát. Szakmáját tekintve egyébként fotográfus, így munkája és családja mellett csak szabadidejét tölthette faragással. A sasokat követően képkereteket, fogasokat, bútorrészeket is faragott, mert érdekelte, „mit lehet kipiszkálni a fából”.
Munkái között faragott tálak, fogasok, fali kulcstartók, polcok egyaránt szerepelnek. Miklós mindig arra törekszik, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen, amit készít. Hiszen, míg pl. a faragott sasok csak ideig-óráig voltak újdonságok, azután már csak porfogók, addig egy faragott, tréfás felirattal vagy közmondással ellátott kulcstartót minden nap használ az ember. De kapott már felkérést arra is, hogy már meglévő asztalosmunkát dobjon fel, s ezzel tegye egyedivé valamilyen faragással. A használhatóság és az igény határozza meg tehát legfőképpen, hogy milyen munkák kerülnek ki kezei közül.
Miklós faragványait főként vásárral egybekötött kulturális rendezvényeken értékesíti. Megrendelései főként a rendezvényekhez köthetőek, s bár ő maga nem megy a határon túlra munkáival, faragványai azért nemcsak kárpátaljai otthonokat díszítenek. Eddigi legtávolabb élő vevője amerikai, s egy nagyszőlősi (Kárpátalja egyik járási székhelye) fesztiválon vásárolta meg egy képkeretét.
Rengeteg új ötlete van jelenleg is, s elképzelhető, hogy ezek megvalósításához is akkor kezd majd, amikor igény is lesz az adott dolgokra. Számára a legfontosabb, hogy munkáival örömet szerezzen másoknak, mert az az öröm motiválja a további munkára, s mint vallja: az a jó ajándék, ami használható is.

Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A hagyatékok megmentése

  Az ember lelke mélyén visszavágyik abba a környezetbe/közösségbe, amelyből kiszakadt vagy megpróbált hátat fordítani neki a jobbat, a kényelmesebbet keresve. Fejes Endre és felesége Ágnes

   
 • A természet sétánya

  Lombkorona sétány, TájGazda

  A sétány szó hallatán legtöbbünknek olyan utcák jutnak eszünkbe, mint a Hírességek sétánya Hollywoodban, a Wall Street New Yorban vagy a Váci utca és az Andrássy út Budapesten. Ezek az utcák tele vannak elegáns üzletekkel,

   
 • Az összetartozás temploma

  Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

   
 • A Vodicai-kápolna és Szentkút

  A Vodicai-kápolna és Szentkút, TájGazda

  Katymár települése a magyar-szerb határ mentén fekszik. A községtől kb. negyedórányi járásra, a Kövesmajor felé vezető földút mentén található egy kápolna és egy szentkút.

   
 • A pozsonyi Prímás palota

  A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

  Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére