A Kárpátalja Nagyszőlősi járásában található Tiszaújhelyben él és dolgozik Győry Mikós fafaragó, aki vidékünkön egyik állandó résztvevője a kézműves vásároknak, fesztiváloknak. Győry Miklós 1974-ben,

huszonévesen tanulta a fafaragás alapjait akkor, amikor a Szovjetunió kolhozaiban tartott a nagy sasfaragási láz. Akkoriban olyan nagy volt a kereslet a faragott sasokra, őzekre, ugró szarvasokra, hogy Miklós két év alatt össze tudta spórolni egy autó árát. Szakmáját tekintve egyébként fotográfus, így munkája és családja mellett csak szabadidejét tölthette faragással. A sasokat követően képkereteket, fogasokat, bútorrészeket is faragott, mert érdekelte, „mit lehet kipiszkálni a fából”.
Munkái között faragott tálak, fogasok, fali kulcstartók, polcok egyaránt szerepelnek. Miklós mindig arra törekszik, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen, amit készít. Hiszen, míg pl. a faragott sasok csak ideig-óráig voltak újdonságok, azután már csak porfogók, addig egy faragott, tréfás felirattal vagy közmondással ellátott kulcstartót minden nap használ az ember. De kapott már felkérést arra is, hogy már meglévő asztalosmunkát dobjon fel, s ezzel tegye egyedivé valamilyen faragással. A használhatóság és az igény határozza meg tehát legfőképpen, hogy milyen munkák kerülnek ki kezei közül.
Miklós faragványait főként vásárral egybekötött kulturális rendezvényeken értékesíti. Megrendelései főként a rendezvényekhez köthetőek, s bár ő maga nem megy a határon túlra munkáival, faragványai azért nemcsak kárpátaljai otthonokat díszítenek. Eddigi legtávolabb élő vevője amerikai, s egy nagyszőlősi (Kárpátalja egyik járási székhelye) fesztiválon vásárolta meg egy képkeretét.
Rengeteg új ötlete van jelenleg is, s elképzelhető, hogy ezek megvalósításához is akkor kezd majd, amikor igény is lesz az adott dolgokra. Számára a legfontosabb, hogy munkáival örömet szerezzen másoknak, mert az az öröm motiválja a további munkára, s mint vallja: az a jó ajándék, ami használható is.

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Kitty Colour

  Kitty Colour, TájGazda

  Csölle Kitty épp harmadik gyermekével, a tízhónapos Lucával tölti anyasági szabadságát. Emellett van egy sikeres vállalkozása, Kitty Colour néven ajándék- és dísztárgykészítéssel,

   
 • Lenny Handmade

  Lenny Handmade, TájGazda

  Süli Andrea a felvidéki Kassa városában él családjával. Szabadidejének nagy részét két kisgyermekével tölti, mikor ők alszanak, akkor pedig ékszereket készít. Andrea harminc évig a városközpontban élt,

   
 • A bényi kéttornyú templom

  A bényi kéttornyú templom, Tájgazda

  Bény (szlovákul Bíňa) a Garam partján fekszik Esztergomtól 16 km-re, északnyugati irányban. Minden gond nélkül megközelíthető gépkocsival, illetve tömegközlekedési járművel – busszal és vonattal egyaránt.

   
 • Koccintás Orbán pálinkával

  Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

  Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

   
 • Az újkígyósi földtégla

  Újkígyósi földtégla, TájGazda

  Abban élhetsz, amin jársz! Földtégla a jövő építőanyaga. Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya bolondos, különös figura,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére