Ha Szent András hava, illetve november, akkor káposzta, és káposztasavanyítás. Nem véletlenül nevezik a káposztát élelmiszernek és gyógyszernek, hiszen a vitaminok,

valamint az ásványi anyagok gazdag forrása, továbbá a gyógyhatása bizonyított, így ráillik a "zöldségnövények királynője" hízelgő megnevezés. A hajtatásos kertészet lehetővé teszi, hogy egész évben friss zöldségfélék, így káposzta is kerüljön az asztalra, a savanyított káposzta elmaradhatatlan eleme a téli táplálkozásnak. A káposztatermelésben az iparszerű termelés, a nyereségszerzés áll a gyújtópontban, de aranyat ér a kiskert, ahol a család szükségletére könnyen megtermelhető a friss fogyasztásra és a savanyításra szükséges mennyiség. Egy kis munkával némi jövedelmet is biztosít a kiskert, amit a dreai Almási család példája is megerősít. A napszámból, alkalmi munkából élő hattagú család nem egész félholdnyi kertje szépen jövedelmező. A kert egy részét a múlt őszön fokhagymával duggatták be, tavasszal vöröshagymát is termesztettek, és amikor június végén megtörtént a szedés, következett a káposzta palántálása, melynek vágása és értékesítése vége felé közeledik, de savanyításra is jutott belőle.
-Eddig nem volt kellő helyünk a palántanevelésre, ezért évek óta Futakon, a neves káposztatermelő központban vásároljuk a palántát. Attól függetlenül, hogy tucatnyi új fajta, illetve hibrid áll rendelkezésre, egy futaki nemesítésű fajtát termelünk, ami a friss fogyasztásra és savanyításra legalkalmasabb őshonos futaki fajta "rokona". Lédús levelei vékonyak, selymesek, és a háziasszonyok ezért kedvelik töltött káposzta készítéséhez - mondja Almási Mile és azt is megjegyzi, hogy nem egyszerű a káposztatermelés, mert betegségek és kártevők támadják a növényt, ezek ellen pedig nem csak vegyszeres kezeléssel lehet védekezni, hanem agrotechnikai fogásokkal is. - A káposzta vízigényes növény, és amíg esőszárnyakkal öntöztünk, vegyszerezni is kellett, a gyomosodás is kifejezett volt. Amióta áttértünk a csepegtető öntözésre, megszűntek a növényi betegségek, hiszen a vizet nem a leveleire kapja a növény, ami a rekkenő hőségben még károsodást is okozhat, hanem annak tövéhez kerül a nedvesség, azt a tápanyaggal együtt gyorsabban és könnyebben fel tudja venni.A szüret rendszerint október végén, november elején kezdődik, amikorra a "káposztafejek" már elég kemények és a borítólevelek alatt rétegekben lapulnak a halványsárga levelek. A káposzta-gyalulás vagy reszelés nem nagy teljesítményű gépen történik, hanem három élet tartalmazó káposztagyalun, kézzel, s a savanyítás sem több száz literes fahordóban történik, hanem műanyagzsákban. A tartósítási technológia azonban nem változott: káposzta, só (1-2 %) szemes bors, köménymag és rétegenként 2-3 babérlevél kerül a reszelékre, amit kézzel tömörítenek, majd légmentesen kötik be a zsákot. Az erjedés 4-5 napon belül megtörténik, ami persze a hőmérséklettől is függ, és a ropogós savanyú káposzta máris fogyasztható.  A savanyú káposztalé a korhelyleves alapanyaga, aminél nincs enyhítőbb "gyógyszer" a "macskajajra". De ne ezért savanyítsunk káposztát a közelgő télre.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Szemerédi István kézzel készített konténerei

    Szemerédi István kézzel készített konténerei, TájGazda

    Szemerédi István 1989-ben kezdett zenélni, 1997-ben pedig megalapította saját zenekarát – Ayers Rock néven. Dallamos rockzenét játszanak, szívesen lépnek fel felvidéki,

     
  • Közösségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva

    Közöségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva, TájGazda

    Kárpátalján a Bereg-vidék egyik magyarlakta településén, Bótrágyon különleges módját találták meg a helyi hölgyek a közösségépítésnek és hagyományőrzésnek: kézimunkakört alapítottak,

     
  • Lámpák bűvöletében

    Lámpák bűvöletében, TájGazda

    Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

     
  • Olvasztott üvegekből „csecsebecsék”

    Minden nőben ott rejtőzik a hiúság. Egyesekben több, másokban kevesebb. Mi nők szeretjük az egyedit, a különlegeset. Valaki a csillogóbbat, valaki a visszafogottabbat.

     
  • Az első világháború magyar hőseinek emlékére

    Hetven év után újra eredeti nagyságában áll Tiszakálmánfalván a katolikus templom előtti parkban az első világháborúban elesett és eltünt helyi magyarok emlékére emelt emlékmű.  A szerb–magyar

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére