Ha Szent András hava, illetve november, akkor káposzta, és káposztasavanyítás. Nem véletlenül nevezik a káposztát élelmiszernek és gyógyszernek, hiszen a vitaminok,

valamint az ásványi anyagok gazdag forrása, továbbá a gyógyhatása bizonyított, így ráillik a "zöldségnövények királynője" hízelgő megnevezés. A hajtatásos kertészet lehetővé teszi, hogy egész évben friss zöldségfélék, így káposzta is kerüljön az asztalra, a savanyított káposzta elmaradhatatlan eleme a téli táplálkozásnak. A káposztatermelésben az iparszerű termelés, a nyereségszerzés áll a gyújtópontban, de aranyat ér a kiskert, ahol a család szükségletére könnyen megtermelhető a friss fogyasztásra és a savanyításra szükséges mennyiség. Egy kis munkával némi jövedelmet is biztosít a kiskert, amit a dreai Almási család példája is megerősít. A napszámból, alkalmi munkából élő hattagú család nem egész félholdnyi kertje szépen jövedelmező. A kert egy részét a múlt őszön fokhagymával duggatták be, tavasszal vöröshagymát is termesztettek, és amikor június végén megtörtént a szedés, következett a káposzta palántálása, melynek vágása és értékesítése vége felé közeledik, de savanyításra is jutott belőle.
-Eddig nem volt kellő helyünk a palántanevelésre, ezért évek óta Futakon, a neves káposztatermelő központban vásároljuk a palántát. Attól függetlenül, hogy tucatnyi új fajta, illetve hibrid áll rendelkezésre, egy futaki nemesítésű fajtát termelünk, ami a friss fogyasztásra és savanyításra legalkalmasabb őshonos futaki fajta "rokona". Lédús levelei vékonyak, selymesek, és a háziasszonyok ezért kedvelik töltött káposzta készítéséhez - mondja Almási Mile és azt is megjegyzi, hogy nem egyszerű a káposztatermelés, mert betegségek és kártevők támadják a növényt, ezek ellen pedig nem csak vegyszeres kezeléssel lehet védekezni, hanem agrotechnikai fogásokkal is. - A káposzta vízigényes növény, és amíg esőszárnyakkal öntöztünk, vegyszerezni is kellett, a gyomosodás is kifejezett volt. Amióta áttértünk a csepegtető öntözésre, megszűntek a növényi betegségek, hiszen a vizet nem a leveleire kapja a növény, ami a rekkenő hőségben még károsodást is okozhat, hanem annak tövéhez kerül a nedvesség, azt a tápanyaggal együtt gyorsabban és könnyebben fel tudja venni.A szüret rendszerint október végén, november elején kezdődik, amikorra a "káposztafejek" már elég kemények és a borítólevelek alatt rétegekben lapulnak a halványsárga levelek. A káposzta-gyalulás vagy reszelés nem nagy teljesítményű gépen történik, hanem három élet tartalmazó káposztagyalun, kézzel, s a savanyítás sem több száz literes fahordóban történik, hanem műanyagzsákban. A tartósítási technológia azonban nem változott: káposzta, só (1-2 %) szemes bors, köménymag és rétegenként 2-3 babérlevél kerül a reszelékre, amit kézzel tömörítenek, majd légmentesen kötik be a zsákot. Az erjedés 4-5 napon belül megtörténik, ami persze a hőmérséklettől is függ, és a ropogós savanyú káposzta máris fogyasztható.  A savanyú káposztalé a korhelyleves alapanyaga, aminél nincs enyhítőbb "gyógyszer" a "macskajajra". De ne ezért savanyítsunk káposztát a közelgő télre.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A Cseszneki Vár

    A cseszneki vár, TájGazda

    A Bakony hegység egyik sziklaszirtjén áll, őrködik ma is a romos Cseszneki Vár. Tekintélyt parancsoló vár a tatárjárást követően épült, azzal a céllal, hogy védelmi feladatokat lásson el

     
  • A télűző Busófesztivál

    Busójárás, TájGazda

    Február hónap, egyben a mulatságok hónapja is, hiszen elkezdődik a farsangi karneváli időszak. Jelmezt öltve, vidáman mulatozva, jókat lakmározva kergetjük el a fagyos telet

     
  • Kökény - az elfeledett gyógynövény

    Kökény, TájGazda

    A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.

     
  • Egyre keresettebb az organikus termék

    Egyre keresettebb az organikus termék, TájGazda

    A korszerű mezőgazdasági termelésben a gazdálkodók, a magas és stabil hozamok elérése érdekében egyre több műtráygát, növényvédőszert, rezisztens hibridet használnak, amivel egyértelműen a talajéletet,

     
  • Kolbászgyártáskor az inakat kivágják a húsból…

    Csaviga Művek, TájGazda

    Békésen, a „békeidőkben” (1989 előtt), a Mezőgép konyhán minden nap 900 főre főztek. Ha például halászlé volt az ebéd, túrós csuszával, akkor azt frissen fogott halakból főzték.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére