Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ha Szent András hava, illetve november, akkor káposzta, és káposztasavanyítás. Nem véletlenül nevezik a káposztát élelmiszernek és gyógyszernek, hiszen a vitaminok,

valamint az ásványi anyagok gazdag forrása, továbbá a gyógyhatása bizonyított, így ráillik a "zöldségnövények királynője" hízelgő megnevezés. A hajtatásos kertészet lehetővé teszi, hogy egész évben friss zöldségfélék, így káposzta is kerüljön az asztalra, a savanyított káposzta elmaradhatatlan eleme a téli táplálkozásnak. A káposztatermelésben az iparszerű termelés, a nyereségszerzés áll a gyújtópontban, de aranyat ér a kiskert, ahol a család szükségletére könnyen megtermelhető a friss fogyasztásra és a savanyításra szükséges mennyiség. Egy kis munkával némi jövedelmet is biztosít a kiskert, amit a dreai Almási család példája is megerősít. A napszámból, alkalmi munkából élő hattagú család nem egész félholdnyi kertje szépen jövedelmező. A kert egy részét a múlt őszön fokhagymával duggatták be, tavasszal vöröshagymát is termesztettek, és amikor június végén megtörtént a szedés, következett a káposzta palántálása, melynek vágása és értékesítése vége felé közeledik, de savanyításra is jutott belőle.
-Eddig nem volt kellő helyünk a palántanevelésre, ezért évek óta Futakon, a neves káposztatermelő központban vásároljuk a palántát. Attól függetlenül, hogy tucatnyi új fajta, illetve hibrid áll rendelkezésre, egy futaki nemesítésű fajtát termelünk, ami a friss fogyasztásra és savanyításra legalkalmasabb őshonos futaki fajta "rokona". Lédús levelei vékonyak, selymesek, és a háziasszonyok ezért kedvelik töltött káposzta készítéséhez - mondja Almási Mile és azt is megjegyzi, hogy nem egyszerű a káposztatermelés, mert betegségek és kártevők támadják a növényt, ezek ellen pedig nem csak vegyszeres kezeléssel lehet védekezni, hanem agrotechnikai fogásokkal is. - A káposzta vízigényes növény, és amíg esőszárnyakkal öntöztünk, vegyszerezni is kellett, a gyomosodás is kifejezett volt. Amióta áttértünk a csepegtető öntözésre, megszűntek a növényi betegségek, hiszen a vizet nem a leveleire kapja a növény, ami a rekkenő hőségben még károsodást is okozhat, hanem annak tövéhez kerül a nedvesség, azt a tápanyaggal együtt gyorsabban és könnyebben fel tudja venni.A szüret rendszerint október végén, november elején kezdődik, amikorra a "káposztafejek" már elég kemények és a borítólevelek alatt rétegekben lapulnak a halványsárga levelek. A káposzta-gyalulás vagy reszelés nem nagy teljesítményű gépen történik, hanem három élet tartalmazó káposztagyalun, kézzel, s a savanyítás sem több száz literes fahordóban történik, hanem műanyagzsákban. A tartósítási technológia azonban nem változott: káposzta, só (1-2 %) szemes bors, köménymag és rétegenként 2-3 babérlevél kerül a reszelékre, amit kézzel tömörítenek, majd légmentesen kötik be a zsákot. Az erjedés 4-5 napon belül megtörténik, ami persze a hőmérséklettől is függ, és a ropogós savanyú káposzta máris fogyasztható.  A savanyú káposztalé a korhelyleves alapanyaga, aminél nincs enyhítőbb "gyógyszer" a "macskajajra". De ne ezért savanyítsunk káposztát a közelgő télre.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Szent Móric kápolnája

    A Kunhegyesi kápolna, TájGazda

    Ahogy haladunk Abádszalók felé Kunhegyes irányból egyszer csak egy kunhalom töri meg az alföldi síkot. Ha jobban megfigyeljük a fákkal benőtt halmot egy téglából épült romos épületet,

     
  • Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték

    Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték, TájGazda

    „Egy kézműves anyuka olyan, mint egy normál anya csak sokkal menőbb.”- olvastam korábban egy hírfolyamban. És igen, van valóságalapja ennek a kijelentésnek.

     
  • Az Év fája

    Az év fája, TájGazda

    A SZAVAZÁS elindult! Korábbi cikkünkben beszámoltunk már arról, hogy Magyarország bátaszéki molyhos tölgye nyert az idei évben Európa Év Fája címet.

     
  • Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak

    Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak, dcoupage, TájGazda

    Szerintem többünkben fogalmazódott már meg, hogy egy szerettünknek valamely jeles nap alkalmából saját magunk által készített ajándékot adjunk. Hiszen annál nagyobb boldogság nem is érheti

     
  • Kovács Barnabás – méhész

    Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

    Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére