Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A családi gazdaságokon megtermelt és előállított házi élelmiszerek újra felfedezésének korszakát éljük. Ezek a magas biológiai értékű élelmiszerek szolgálnak alapul az egészséges táplálkozáshoz,

egészében az ember egészségének megőrzéséhez. A nagyüzemi termelésben a nagy termés elérése érdekében a talaj fokozott tápfenntartása szükséges, ami rendszerint műtrágyázással történik, de egyben a kórokozóktól, kártevőktől, a gyomosodástól hatékonyan védő vegyszerek is hatalmas mennyiségben kijuttatásra kerülnek. Nem új irányzat a mezőgazdasági termelésben az ökogazdálkodás vagy organikus gazdálkodás, ami azoknak a kis területen gazdálkodóknak, de sok esetben kerttulajdonosoknak az életszemlélete, amelyben a minőség felülírja a termény mennyiségét és a nyereséget.
A péterrévei Muhi Zsolt és családja az 1990-es évek elején fordult a mezőgazdaság felé, munkahelyük mellett jövedelemkiegészítést láttak a mezőgazdaságban. Nem a gabonatermelésben, hanem a kertészetben. Így kezdtek uborkatermeléssel, majd nemsokára a szabadföldi paradicsomtermelést is megalapozták. Ez adta az ötletet a vállalkozáshoz. A termelésben sem műtrágyát, sem szintetikus növényvédő szert nem használnak, teljes biztonsággal termelnek az organikus termelésben is engedélyezett mikrobiológiai szerek, baktériumtrágyák alkalmazásával.  Néhány évvel ezelőtt újabb vállalkozásba kezdett a család.
-A hagyományos szántóföldi növénytermelés megköveteli a vegyszeres növényvédelmet, így pl. a búzát is akár 3-4 alkalommal kell kemizálni a betegségek megfékezésére. Ha megengedett szint alatt is, de szermaradványok kerülnek a termésbe, majd a lisztbe, és mivel bőségesen fogyasztjuk a kenyeret, a tésztákat, így magunkat is mérgezzük. Ekkor született az ötlet, hogy saját szükségletünkre termesszünk tönkölyt, lisztjéből kenyeret sütünk és tésztát is gyúrhatunk. Ebből az önellátó termelésből lassan kibontakozik a vállalkozás, a feldolgozás, mert lassan ugyan, de fokozódik a kereslet a tönkölyliszt, a belőle sütött kenyér, valamint a száraz tönköly-tészták iránt, így kínálatunkba a liszt és a tészták kerültek be.
Mivel a feldolgozáshoz nem rendelkeznek gépekkel, felszereléssel, költséges bérmunkában végeztetik a részleges feldolgozást, így a Muhi család terve, hogy hántolót és egy kisebb teljesítményű malmot vásároljanak, majd tésztakészítő géppel egészítsék ki a sort, így zárva be a termelési kört.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A Tátra és Vág ura

    A Tátra és Vág ura, TájGazda

    Trencsén a jelenlegi cseh határtól körül-belül 15 km-re található Szlovákia területén. Az itt épült rendkívül masszív vár már egy évezrede áll a mintegy 260 méter magas dombon, s hosszú évszázadokon keresztül

     
  • Ha november, akkor darules a Kardoskúti Fehértónál

    Az Alföldi déli csücskében fekvő, mintegy 5600 hektáron elterülő Kardoskúti Fehértó igazi természeti csoda az őszi hónapokban. Ilyenkor a szikes talajú tavat és környékét összefüggő víz borítja,

     
  • A borkultúra nagykövete

    A borkultúra nagykövete, TájGazda

    A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

     
  • Gyöngyökből készült csodák

    Decsi-Kiss Marcsi

    Gyöngyfűzés során az apró kicsi elemeket egymás mellé, ízlésesen, tradicionálisan összekötni nem egyszerű feladat. Biztos kezeket, türelmet, precizitást és kitartást igényel. A Tolna megyében lakó népi iparművész,

     
  • Mindenkinek jár egy tündér

    Tündérrózsa Kézműves Műhely, TájGazda

    Gyermekként imádtuk a meséket, a benne szereplő alakokat, de legfőképpen a tündéreket. Hiszen a tündérek varázslatos, mágikus lények. Kívánságainkat teljesítik, örömöt,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére