Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Párkány a festői Dunakanyar kezdeténél, Esztergommal szemben, a Duna túloldalán fekszik. 2011-ben Szlovákia második legszebb városának szavazták meg egy minden évben meghirdetett versenyen.

Ebben a gyönyörű városban él Pikler Petra, aki elsősorban varrással és kárpitozással foglalkozik. Szülei már gyermekkorában varrtak, tehát varrógép mellett nőtt fel. 15 évesen kezdett plüssöket varrni – első macija piros színű volt. Sokáig csak a barátoknak, családtagoknak készített, két éve kezdett komolyabban foglalkozni újból a varrással. Előtte virágkötőként próbálta ki magát, két gyermeke születése közt. A kezdetekről így mesél:
„Alapiskolában megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni. Mondtam, hogy varrónő, de még valamit be kellett jelölni. Mondtam, az is varrónő. Érsekújvárban tanultam szabónak, ahol volt egy nagyon kedves, idős mesterünk. Szigorú volt ugyan, de nagyon szerettük. Sajnos az iskolában ezt a szakot azóta már megszüntették, mivel nem volt rá igény. Mi még kézzel varrtuk a legtöbbet, személy szerint ma is sokat varrok, javíttok kézzel. Sokszor szebben lehet így megvarrni, megjavítani a dolgokat. Iskola után varrodában kezdtem dolgozni. Az üzemi varrodában volt, hogy hetekig ugyanaz az egy varrás volt a feladatunk – tetszett az is. Kislányom harmadik születésnapjára egy 80cm-es mackót készítettem, amely ma már 14 éves s még mindig nagy becsben van tartva. Ez az, ami igazán örömöt okoz nekem. Amikor elmegyek valakihez, akit megajándékoztam és látom, hogy ott ül a babám a szobában. Amikor az utcán megállítanak és megdicsérik a munkáimat. A mackókat nagyon szeretem készíteni, talán, mert az volt az első, amit készítettem. Szerintem a macikat mindenki szereti. Más-más színben más pofival készülhetnek, nem igazán van két egyforma. Nekem kimondottan a gombszemű macik a kedvenceim. Sok gombot kapok nénikéktől. Vannak, akik anyagokat hoznak, mert megvették, tetszett nekik, de nem tudják felhasználni. Aranyosak nagyon. Nemrég kezdtem el használni az összenyomós, gyerek-biztos szemeket, orrokat. Hamar megbarátkoztam velük, egészen máshogy néznek ki a figurák ilyen szemekkel. Gyakran hímezve, kivarrva vannak a szemek, száj, orr, hogy bátran vihessék egészen kicsiknek is. Igyekszem az anyagválasztásnál is gyerekbarát anyagot választani, ha kisebbek részére készítek valamit. Általában egyszínű anyagokat használtam, most kezdek megbarátkozni a mintásakkal.”
Petra családi házuk udvarában nyitotta meg műhelyét. Gyakran keresik fel egyedi kívánságokkal is, nemrég egy 180 cm-es kockás fülű nyuszit készített valakinek, jelenleg pedig egy unikornison dolgozik. Készítenie kell egy figurát és egy patchwork ágytakarót, amire három unikornis lesz ráapplikálva – teljesen egyedi lesz.
„Hoznak régi plüsiket javítani – mondja Petra –, vagy rajzokat, ami alapján elkészül egy-egy figura. Szeretem a kihívásokat. A kockásfülűt nagyon szerettem készíteni, jó volt látni az örömöt a megrendelő arcán. Szeretem látni az emberek reakcióját, ahogy mosolyognak, megdicsérnek, kérdeznek, érdeklődnek a termékeimről esetleg rendelnek is. Szeretek valamit kitalálni, elkészíteni a szabásmintát és megvarrni. Nagyon örülök, hogy az emberek elkezdtek érdeklődni az egyedi készítésű termékek iránt. Gyönyörű munkák vannak: kerámiák, ékszerek és még sorolhatnám. Én is szeretem a kézműves termékeket megcsodálni, s akár meg is venni. Ha lehetséges, általában kézműves terméket választok bolti tucat helyett.”
Petra idén második alkalommal vett részt a Simon-Júda vásáron Párkányban, ahová egy év munkáját vitte ki. A tavalyi vásár befejeztekor kezdte el készíteni őket. Szívesen ment volna a karácsonyi vásárba is, mert tavaly is volt, de úgy elfogytak a termékei, hogy úgy érezte, azzal a kevéssel nem érdemes. A közeljövőben manókat, hóembereket, fenyőfákat, szarvast és hasonlókat tervez készíteni, emellett azon is gondolkodik, hogy gyerekeknek tanítaná a szabás-varrást majd, ha a kicsi kicsit nagyobbacska lesz.
Aki szeretné, megtalálja őt párkányi műhelyében vagy akár az internet segítségével is:

www.facebook.com/Petra-šije-1145288195496271

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Textilből csavart varázslat

  Textilből csavart varázslat, TájGazda

  Az internetet böngészve láttam meg a Pagi dekor oldalán a festményeket. (https://www.facebook.com/pagidekor/?fref=ts). Vagyis, akkor még azt gondoltam, hogy festéssel készültek a képek.

   
 • ILA-Glass

  Iliglass, TájGazda

  Baráth Ilona a felvidéki, érsekújvári járásbeli Kamocsán él, tanult szakmája szerint építész tervező. Manapság azonban leginkább ékszereket és dísztárgyakat tervez és „épít”, készít, melyeket

   
 • Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek!

  Knyihár kolbász

  Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek! Azért mert… Budapest, Rózsák tere, termelői piac, szombaton délelőttönként. A csabai kolbászárus standja előtt mindig hosszú sor áll,

   
 • Újra értéke van a mangalicának

  Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

   
 • Az udvardi Kálvária

  Az udvardi Kálvária, TájGazda

  Udvard (szlovák nevén Dvory nad Žitavou), mintegy 5000 főt számláló község Felvidéken, a Nyitrai kerületben, Érsekújvártól keletre, 9 km távolságra. 1462-től a trianoni békediktátumig

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére