A moholi Raffai Csaba mezőgazdasági családba született és nem is volt kérdés számára, hogy a föld iránti tisztelete és szeretete vezényeli a jövője megalapozásában. A növénytermelést még 30 évvel ezelőtt

párosította az állattenyésztéssel, és kezdetben is a birkanevelésben találta meg a számadást. Kétszáz fős állománya van, amelyet Szent György-naptól Márton-napig a bánáti legelőkön legeltet, viszont a vemhes és ellés előtt álló anyajuhokat hazatereli, és az akolban tartja felügyelet alatt az utódokat. Szükséges is a vegyített tartásmód, hiszen a költségek így csökkenthetőek – vallotta be a gazda.
- Támogatással sokat segít az állam rajtunk, azelőtt is tartottunk birkákat, de nagyon nehezen tudtuk pozitívra kihozni az év végét. Most 7000 dinár (21000 Ft) a birkánkénti támogatás, valamint 2000 din (6000 Ft) minden vágóbárányra. Reméljük, hogy a szaktárca nem vonja meg tőlünk ezt a támogatást, mert különben nehezen jutunk az egyről a kettőre. Beosszuk a kiadásokat, a jószágtól nem lehet elvenni a minőséges takarmányt, mert azt megsínyli.
A gyapjút nem értékelik, aprópénzért vásárolják fel, ezért a család a birkatej feldolgozásával pótolja a költségvetést. Mária, a háziasszony, húsz évvel ezelőtt sajátította el a hagyományos módon készült ínyencség előállítását. Egy alkalommal ötven liter tejet dolgoz fel, a család, a barátok és az ismerősök részére.
- Megvoltak a birkák, megvolt a tej, csak csinálni kellett, én munka nélkül maradtam, anyósom megmutatta, hogy kell készíteni és kezdetben ketten csináltuk, most már egyedül készítem. A birkatarhó egészséges, nincs benne semmi tartósítószer, amit a birka megeszik, az kerül bele a telje, így teljes értékű táplálékot kapunk. Ma már különlegességnek számít a birkatarhó. Én kizárólag hagyományos módon készítem: a forralást a hűtés, és az oltás követi, majd az adagolás és az érlelés. Más elkészítési módja talán nem is létezik. A birka egyébként naponta alig négy deci tejet ad, és a fejés is körülményes. Nagy a valószínűsége annak, hogy sokan ezért hátrálnak meg a feldolgozástól, pedig a szinte bioterméknek nagy keletje lehetne a piacon.
A gazdasszony egyelőre háztól és némi mennyiséget a piacon értékesít, de bevallása szerint, ha létezne olyan törvény, amely elismeri a háztáji tejtermékeket, akkor bátrabban és többet is el tudna adni. Nem egyszer külföldi vásárlói is voltak, akik tízes csomagolásban szállították ki a házi csemegét és még karácsony előtt is reggelire fogyasztották. Hűvös helyen hetekig is eláll a birkatarhó. A háziasszony a termékéért egy évvel ezelőtt megkapta a VATEBET által kiadott Vajdasági Brand tanúsítványt, ami némi lendületet adhatna a szélesebb körű értékesítésnek, ám a szigorú szabályokat még nem enyhítették a kistermelők számára. A készülőben levő kistermelői rendeletet várják az őstermelők, a házitermék-készítők, hogy érvényesülni tudjanak a piacon.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • „… és áldott a te méhednek gyümölcse…”

    Március 25-én a keresztény közösségek az örömhírvétel, vagyis Szűz Mária fogantatásának emlékét méltatják. Gyümölcsoltó Boldogasszony napját nevezik még Testfogadó Boldogasszony

     
  • Múltat feltáró tábor

    Múltat feltáró tábor, TájGazda

    Gyergyószentmiklós közelében már XIII. alkalommal szervezték meg az EMI tábort. Az Erdélyi Magyar Ifjak szövetsége által szervezett táborban idén is a múlt ismertetését tartották a legfontosabbnak a szervezők.

     
  • A Shajanszka ásványvíz - Visk

    Kárpátalja a legendák és az ősi hagyományok, a gyógyító levegő és a jótékony hatású ásványvizek vidéke. Az idelátogatók gyakran megjegyzik, hogy az itteni természet, az ásványvizek és a friss hegyi levegő

     
  • A libatenyésztés nehézségei

    A libatenyésztés nehézségei, TájGazda

    Alternatív állattenyésztési ágazatként van vezetve a libatenyésztés a Vajdaságban. A rendezetlen piac, a vágóhíd hiánya és az állam nem törődése fékezi az ágazat fellendülését.

     
  • Új köntösben a dédnagyanyák kedvence

    Levendulatermesztésbe kezdett egy fiatal erdélyi család. Zoltán és felesége Ágnes igyekeztek olyan vonalat elindítani, képviselni, amivel nem sokan foglalkoznak (https://www.facebook.com/LevendulaHaz.ro/).

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére