Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

a megélhetésért egy fiatal család. Bellányi János és Katalin három tehénnel alapozta meg a vállalkozást, mára húsz egyedre fejlődött az állomány. Évekig a tejgyárral kötött szerződés alapján szállították le a napi tejhasznot, de a gazdasági helyzet változásával, a nyerstej árának mesterséges csökkenésével már nem találták meg számításunkat a termelésben. Az állományt felszámolni azonban nem könnyű, váltani kényszerültek.  Alig egy éve döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak a házi sajtok és krémek, valamint a túró és a vaj előállításában.  A vállalkozással, ha mást nem, legalább munkahelyet teremtettek maguknak. A kezdet nagyon rögös, még most, egy év után is nehéz értékesíteni a tápértékben is gazdag, jó minőségű házi terméket. A vásárlóerő gyenge, de az emberek hozzáállása, gyanakvása is elég kifejezett, amikor újdonsággal találkoznak a piacon. A Bellányi üzemből többféle ízesítésű sajt: natúr, vöröshagymás, kapros, köménymagos és egy különlegesség, a sonkás tekert sajt kerül ki, de a friss túró is napi szinten készül. Vajat egyenlőre még kisgéppel köpülnek, de tervben van egy nagyméretű gép beszerzése is. A fiatal házaspár nem titkolt vágya, hogy egy igazi sajtüzemet létesítsen és ezért különböző támogatásokból egy sajt-készítő gépsort szeretne megvásárolni. Jelenleg 5-6 literes lábosokban készül a sajtnak való tej, de ha egy nap sikerül beállítani a modern kornak megfelelő gépet, akkor a munka begyorsul és leegyszerűsödik. Az elmúlt években is sikerült egy-egy pályázaton jelentős támogatáshoz jutni, így a növénytermeléshez szükséges gépállomány egy részét felújították, valamint az istállókat korszerűsítették, a fejőrendszert beállították, de a versenyfutásért elengedhetetlen a szüntelen korszerűsítés, beruházás. Mindez nagy anyagi megterhelés egy kistermelő számára, ezért az apróbb léptekkel való haladás biztosabb talajt jelent számukra.  
János gazda, aki a helyi Szarvasmarha tenyésztők Egyesületének az elnöke, elmondta, hogy az elmúlt években nagy küzdelmek folytak a kisgazdák érdekinek megvédéséért, a tejgyárral folytatott tárgyalások azonban süket fülekre találtak. Így, aki nem lépett tovább, felszámolta az állományt és a növénytermelés, vagy más munka felé fordult. Aki pedig következetes és rendületlenül hisz a kisvállalkozások érvényesülésében, az kitart a feldolgozás mellett és a közeljövőben községi szintű mini tejfeldolgozó üzem létesítését tűzte ki célul. Szerintük a vajdasági gazdaság csak a kisvállalkozásokkal lendíthető fel igazán. De ahhoz, hogy ők igazi szerepet vállaljanak ebben a fejlődésben, az államnak kellene felismernie a bennük rejtőző lehetőséget és támogatásokkal segíteni őket a feldolgozás útján.

Pin It
 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

Ajánlott cikkek

2014-ben a beregszászi II. Rákóczi Ferenc...
A Nagybecskerek közelében, az écskai...
A mezőkaszonyi Zsell Diána már gyerekkora...