"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett" - írja Márai Sándor, amit azzal egészítünk ki: kellő tisztelettel,

fejet hajtva a szőlész-borász áldozatos munkája és a természet mérhetetlen ajándéka előtt. Bort fogyasztani egyrészt egészséges, másrészt kultúra, borkultúra kérdése, amilyen kultúrával más ital nem büszkélkedhet. Vajdaságban a családi pincészetekre alapozódik a szőlészet-borászat, a korszerű ültetvényeken ott sorakoznak a világfajták, de a hazai nemesítésű szőlőfajták is egyre nagyobb teret hódítanak. A topolyai Brindza családban az évtizedes vendéglátói tevékenység és a vadászturizmussal való foglalatossághoz párosult a szőlőtermelés, illetve a borászat, kezdőlépésként 2008-ban hobbiként, ami családi vállalkozássá terebélyesedett. A 14 hektáros szőlőültetvényről kiváló, a vidék éghajlatát és talajadottságait tükröző nyersanyag, vagyis szőlő leve kerül a hordókba. Az ültetvényen kizárólag világi fajtákat találunk, a fehérek közül többek között chardonnay, tramini, sauvignon blanc, míg a vörös szőlőfajták sorából a merlot és a cabernet uralja a területet. Ezek terméséből fajtaborok készülnek, de mint minden pincészetnek jellegzetessége a házasított bor, így a Brindza-pincészetben is megtaláljuk a cuvee-t. A szőlőültetvényen csend honol, a hosszú ősznek köszönhetően szépen beértek a vesszők, metszésre készek. A régi, költséges agrotechnikia műveletet, a takarást már nem alkalmazzák, ritkán fordulnak elő kemény telek, a szőlő a -20°C fgyokat is túléli.   A pince nyugalmában "érnek" már a borok, fényesedve készülődnek a palackba zárásra. A Brindza borászat újdonságai közé tartozik, a borkedvelők számára akár  ajándéknak is nevezhető, a gyöngyöző bor, ami csak abban különbözik a habzó bortól vagy a pezsgőtől, hogy kevesebb szénsavat tartalmaz, a palackban alacsonyabb, 1-2,5 bar nyomás uralkodik.

A Topolyától nem messze lévő Brindza tanyán, ahol helyet kapott a pincészet, a vendéglátásnak és a vadászatnak is megvan a maga helye: a Capriolo étterem, ahol egyebek között vadas ételeket is kínálnak, nem csak a környéken ismert. A nagy kiterjedésű vadaspark külön látványossága a tanyai gazdaságnak, ahol - ha csak rövid időre is - megpihenhet, nyugalmat találhat a természettől elszakadt ember.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A zsámbéki hagyatékok

    a zsámbéki templom, TájGazda

    A Pest megyei Zsámbék számos történelmi érdekességgel szolgál az arra tévedő turistának. Legismertebb építménye az öregtemplomnak is nevezett zsámbéki templom és premontrei kolostor.

     
  • Húzzuk fel a korit a lábunkra!

    Műjégpálya, Budapest, TájGazda

    Lassan itt a téli szünet. Hónak még se híre se hamva. Ki tudja lesz e az idén, tudnunk e majd síelni. De addig is míg várunk rá, irány a koripálya. Húzzuk fel a korcsolyánkat és lejtsünk pár kört

     
  • Cheesio

    Cheesio, TájGazda

    Francisti Tamás a Felvidék nyugati részén fekvő Alsószeliben él. Személyében egy olyan Sajtkészítőt ismerhetünk meg, aki rendkívül büszke a foglalkozására, vállalkozására.

     
  • Öntöttvas tárgyak óriási tárháza

    Öntöttvas, TájGazda

    Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

     
  • A feketicsi kuriózum - a meggytargyi

    Tájgazda - A feketicsi kuriózum - a meggytargyi

    Kerítésszaggató, papramorgó, torokköszörű, targyi - megannyi népi elnevezése van egyik kedvelt szeszes italunknak, a pálinkának, amely megnevezést az Európai Uniós eredetvédettség alapján kizárólag

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére