"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett" - írja Márai Sándor, amit azzal egészítünk ki: kellő tisztelettel,

fejet hajtva a szőlész-borász áldozatos munkája és a természet mérhetetlen ajándéka előtt. Bort fogyasztani egyrészt egészséges, másrészt kultúra, borkultúra kérdése, amilyen kultúrával más ital nem büszkélkedhet. Vajdaságban a családi pincészetekre alapozódik a szőlészet-borászat, a korszerű ültetvényeken ott sorakoznak a világfajták, de a hazai nemesítésű szőlőfajták is egyre nagyobb teret hódítanak. A topolyai Brindza családban az évtizedes vendéglátói tevékenység és a vadászturizmussal való foglalatossághoz párosult a szőlőtermelés, illetve a borászat, kezdőlépésként 2008-ban hobbiként, ami családi vállalkozássá terebélyesedett. A 14 hektáros szőlőültetvényről kiváló, a vidék éghajlatát és talajadottságait tükröző nyersanyag, vagyis szőlő leve kerül a hordókba. Az ültetvényen kizárólag világi fajtákat találunk, a fehérek közül többek között chardonnay, tramini, sauvignon blanc, míg a vörös szőlőfajták sorából a merlot és a cabernet uralja a területet. Ezek terméséből fajtaborok készülnek, de mint minden pincészetnek jellegzetessége a házasított bor, így a Brindza-pincészetben is megtaláljuk a cuvee-t. A szőlőültetvényen csend honol, a hosszú ősznek köszönhetően szépen beértek a vesszők, metszésre készek. A régi, költséges agrotechnikia műveletet, a takarást már nem alkalmazzák, ritkán fordulnak elő kemény telek, a szőlő a -20°C fgyokat is túléli.   A pince nyugalmában "érnek" már a borok, fényesedve készülődnek a palackba zárásra. A Brindza borászat újdonságai közé tartozik, a borkedvelők számára akár  ajándéknak is nevezhető, a gyöngyöző bor, ami csak abban különbözik a habzó bortól vagy a pezsgőtől, hogy kevesebb szénsavat tartalmaz, a palackban alacsonyabb, 1-2,5 bar nyomás uralkodik.

A Topolyától nem messze lévő Brindza tanyán, ahol helyet kapott a pincészet, a vendéglátásnak és a vadászatnak is megvan a maga helye: a Capriolo étterem, ahol egyebek között vadas ételeket is kínálnak, nem csak a környéken ismert. A nagy kiterjedésű vadaspark külön látványossága a tanyai gazdaságnak, ahol - ha csak rövid időre is - megpihenhet, nyugalmat találhat a természettől elszakadt ember.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Házi különlegességek Bea konyhájából

    Almarium, TájGazda

    Fújt a szél, hideg volt, nem a legjobb fesztiváli időjárás. De ez sem szegte Bea kedvét. Ízlésesen megterített asztal mögött állt, meleg kabátban és sálban.

     
  • Tündéri nemezpapucsok

    Tündéri nemezpapucsok, TájGazda

    Hiába azonos a technika, minden nemezelőnek más a stílusa, mindenki beleviszi a lelkét a gyapjútermékekbe. Az Erdélyben, Gyergyókilyénfalván élő Szász Tündének az a véleménye,

     
  • Az örömet és bánatot is belevarrni

    Az örömet és bánatot is belevarrni, TájGazda

    A Marosvásárhelyen élő György Gizella elsősorban varrottasokat készít. Nyugdíjba vonulása után, bő tíz évvel ezelőtt kezdett el intenzívebben kézimunkázni. Mindig is szerette, a lakása tele van vele,

     
  • Korszakváltás a gazdálkodásban

    Biogazdalkodás, TájGazda

    Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

     
  • Handmade by Eva

    Handmade by Eva, TájGazda

    Elképzelt valami különlegeset, amit szívesen látna viszont egy poháron, gyertyán, dobozon vagy bármilyen üvegfelületen? Ha a válasza igen, akkor Önnek Horváth Hollósi Évát ajánlom.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére