Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett" - írja Márai Sándor, amit azzal egészítünk ki: kellő tisztelettel,

fejet hajtva a szőlész-borász áldozatos munkája és a természet mérhetetlen ajándéka előtt. Bort fogyasztani egyrészt egészséges, másrészt kultúra, borkultúra kérdése, amilyen kultúrával más ital nem büszkélkedhet. Vajdaságban a családi pincészetekre alapozódik a szőlészet-borászat, a korszerű ültetvényeken ott sorakoznak a világfajták, de a hazai nemesítésű szőlőfajták is egyre nagyobb teret hódítanak. A topolyai Brindza családban az évtizedes vendéglátói tevékenység és a vadászturizmussal való foglalatossághoz párosult a szőlőtermelés, illetve a borászat, kezdőlépésként 2008-ban hobbiként, ami családi vállalkozássá terebélyesedett. A 14 hektáros szőlőültetvényről kiváló, a vidék éghajlatát és talajadottságait tükröző nyersanyag, vagyis szőlő leve kerül a hordókba. Az ültetvényen kizárólag világi fajtákat találunk, a fehérek közül többek között chardonnay, tramini, sauvignon blanc, míg a vörös szőlőfajták sorából a merlot és a cabernet uralja a területet. Ezek terméséből fajtaborok készülnek, de mint minden pincészetnek jellegzetessége a házasított bor, így a Brindza-pincészetben is megtaláljuk a cuvee-t. A szőlőültetvényen csend honol, a hosszú ősznek köszönhetően szépen beértek a vesszők, metszésre készek. A régi, költséges agrotechnikia műveletet, a takarást már nem alkalmazzák, ritkán fordulnak elő kemény telek, a szőlő a -20°C fgyokat is túléli.   A pince nyugalmában "érnek" már a borok, fényesedve készülődnek a palackba zárásra. A Brindza borászat újdonságai közé tartozik, a borkedvelők számára akár  ajándéknak is nevezhető, a gyöngyöző bor, ami csak abban különbözik a habzó bortól vagy a pezsgőtől, hogy kevesebb szénsavat tartalmaz, a palackban alacsonyabb, 1-2,5 bar nyomás uralkodik.

A Topolyától nem messze lévő Brindza tanyán, ahol helyet kapott a pincészet, a vendéglátásnak és a vadászatnak is megvan a maga helye: a Capriolo étterem, ahol egyebek között vadas ételeket is kínálnak, nem csak a környéken ismert. A nagy kiterjedésű vadaspark külön látványossága a tanyai gazdaságnak, ahol - ha csak rövid időre is - megpihenhet, nyugalmat találhat a természettől elszakadt ember.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A 2016-os év gyógynövénye a kamilla

    A 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, TajGazda

    A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által megválasztott 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, másnéven orvosi székfű (Matricaria recutita) lett.

     
  • A gyerekek nagy kedvence, a Miniversum

    Miniversum, TájGazda

    Az elénk táruló látvány magáért beszél. A terepasztal bejárásával, az ott ért benyomások, képek által fantasztikus élmények várják az érdeklődőket.

     
  • Régi idők konyhai kerámiái

    Régi idők konyhai kerámiái, TájGazda

    Pöttyös vagy virágmintás motívummal, nyersen vagy festett formában. Akárhogy is nézem nehéz a választás. Szívem szerint mindegyik kerámiából vinnék.

     
  • Egy darabka régmúlt

    Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

    Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

     
  • Sulisztár 10-szer Tiszakálmánfalván

    Sulisztár 10-szer Tiszakálmánfalván

    A délvidéki Újvidék községhez tartozik a 4000 lelket számláló Tiszakálmánfalva, ahol a lakosság csaknem egy negyede vallja magát magyarnak. 1884-ben,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére