Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett" - írja Márai Sándor, amit azzal egészítünk ki: kellő tisztelettel,

fejet hajtva a szőlész-borász áldozatos munkája és a természet mérhetetlen ajándéka előtt. Bort fogyasztani egyrészt egészséges, másrészt kultúra, borkultúra kérdése, amilyen kultúrával más ital nem büszkélkedhet. Vajdaságban a családi pincészetekre alapozódik a szőlészet-borászat, a korszerű ültetvényeken ott sorakoznak a világfajták, de a hazai nemesítésű szőlőfajták is egyre nagyobb teret hódítanak. A topolyai Brindza családban az évtizedes vendéglátói tevékenység és a vadászturizmussal való foglalatossághoz párosult a szőlőtermelés, illetve a borászat, kezdőlépésként 2008-ban hobbiként, ami családi vállalkozássá terebélyesedett. A 14 hektáros szőlőültetvényről kiváló, a vidék éghajlatát és talajadottságait tükröző nyersanyag, vagyis szőlő leve kerül a hordókba. Az ültetvényen kizárólag világi fajtákat találunk, a fehérek közül többek között chardonnay, tramini, sauvignon blanc, míg a vörös szőlőfajták sorából a merlot és a cabernet uralja a területet. Ezek terméséből fajtaborok készülnek, de mint minden pincészetnek jellegzetessége a házasított bor, így a Brindza-pincészetben is megtaláljuk a cuvee-t. A szőlőültetvényen csend honol, a hosszú ősznek köszönhetően szépen beértek a vesszők, metszésre készek. A régi, költséges agrotechnikia műveletet, a takarást már nem alkalmazzák, ritkán fordulnak elő kemény telek, a szőlő a -20°C fgyokat is túléli.   A pince nyugalmában "érnek" már a borok, fényesedve készülődnek a palackba zárásra. A Brindza borászat újdonságai közé tartozik, a borkedvelők számára akár  ajándéknak is nevezhető, a gyöngyöző bor, ami csak abban különbözik a habzó bortól vagy a pezsgőtől, hogy kevesebb szénsavat tartalmaz, a palackban alacsonyabb, 1-2,5 bar nyomás uralkodik.

A Topolyától nem messze lévő Brindza tanyán, ahol helyet kapott a pincészet, a vendéglátásnak és a vadászatnak is megvan a maga helye: a Capriolo étterem, ahol egyebek között vadas ételeket is kínálnak, nem csak a környéken ismert. A nagy kiterjedésű vadaspark külön látványossága a tanyai gazdaságnak, ahol - ha csak rövid időre is - megpihenhet, nyugalmat találhat a természettől elszakadt ember.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Huszár Családi Pincészet

    Huszar pincészet, TájGazda

    Azok az emberek, akik szeretnek utazni, szeretik a jó minőségű házi borokat, ahol csak megfordulnak, mindenütt meg akarják ismerni a helyi hagyományokat, a borkultúrát, megkóstolni a különleges borokat,

     
  • Petra mackói

    Párkány a festői Dunakanyar kezdeténél, Esztergommal szemben, a Duna túloldalán fekszik. 2011-ben Szlovákia második legszebb városának szavazták meg egy minden évben meghirdetett versenyen.

     
  • A zólyomi várkastély

    A zólyomi várkastély, TájGazda

    A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

     
  • „Haszontalan” maradékokból

    Bornemissza Andrea ékszerei, TájGazda

    Fa, fém, gyöngy, ásványok – legtöbbször valószínűleg ezekre az alapanyagokra gondolunk, ha ékszerekről van szó. Bornemissza Andrea, aki az egykor Szatmár,

     
  • Szolyva-Emlékpark

    Szolyvai Emlékpark, TájGazda

    A Szolyván található Emlékpark a kommunizmus áldozatainak méltó kárpátaljai mementója. Szojvára a 4. Ukrán Front Katonai Tanácsa által 1944 novemberében felállítatott és 1945 végéig

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére