"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett" - írja Márai Sándor, amit azzal egészítünk ki: kellő tisztelettel,

fejet hajtva a szőlész-borász áldozatos munkája és a természet mérhetetlen ajándéka előtt. Bort fogyasztani egyrészt egészséges, másrészt kultúra, borkultúra kérdése, amilyen kultúrával más ital nem büszkélkedhet. Vajdaságban a családi pincészetekre alapozódik a szőlészet-borászat, a korszerű ültetvényeken ott sorakoznak a világfajták, de a hazai nemesítésű szőlőfajták is egyre nagyobb teret hódítanak. A topolyai Brindza családban az évtizedes vendéglátói tevékenység és a vadászturizmussal való foglalatossághoz párosult a szőlőtermelés, illetve a borászat, kezdőlépésként 2008-ban hobbiként, ami családi vállalkozássá terebélyesedett. A 14 hektáros szőlőültetvényről kiváló, a vidék éghajlatát és talajadottságait tükröző nyersanyag, vagyis szőlő leve kerül a hordókba. Az ültetvényen kizárólag világi fajtákat találunk, a fehérek közül többek között chardonnay, tramini, sauvignon blanc, míg a vörös szőlőfajták sorából a merlot és a cabernet uralja a területet. Ezek terméséből fajtaborok készülnek, de mint minden pincészetnek jellegzetessége a házasított bor, így a Brindza-pincészetben is megtaláljuk a cuvee-t. A szőlőültetvényen csend honol, a hosszú ősznek köszönhetően szépen beértek a vesszők, metszésre készek. A régi, költséges agrotechnikia műveletet, a takarást már nem alkalmazzák, ritkán fordulnak elő kemény telek, a szőlő a -20°C fgyokat is túléli.   A pince nyugalmában "érnek" már a borok, fényesedve készülődnek a palackba zárásra. A Brindza borászat újdonságai közé tartozik, a borkedvelők számára akár  ajándéknak is nevezhető, a gyöngyöző bor, ami csak abban különbözik a habzó bortól vagy a pezsgőtől, hogy kevesebb szénsavat tartalmaz, a palackban alacsonyabb, 1-2,5 bar nyomás uralkodik.

A Topolyától nem messze lévő Brindza tanyán, ahol helyet kapott a pincészet, a vendéglátásnak és a vadászatnak is megvan a maga helye: a Capriolo étterem, ahol egyebek között vadas ételeket is kínálnak, nem csak a környéken ismert. A nagy kiterjedésű vadaspark külön látványossága a tanyai gazdaságnak, ahol - ha csak rövid időre is - megpihenhet, nyugalmat találhat a természettől elszakadt ember.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A traktordübörgés ünnepe

    A traktordübörgés ünnepe, TájGazda

    A nyári határi munkák közepette a gazdatársadalom mindig talál magának egy-két napot, amikor ünnepelhet, kikapcsolódhat és újult erővel folytathatja az élelmiszer termelés, nem kis kockázattal járó feladatát.

     
  • A Tátra és Vág ura

    A Tátra és Vág ura, TájGazda

    Trencsén a jelenlegi cseh határtól körül-belül 15 km-re található Szlovákia területén. Az itt épült rendkívül masszív vár már egy évezrede áll a mintegy 260 méter magas dombon, s hosszú évszázadokon keresztül

     
  • Mezőségi fűszerpaprika

    Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

    A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

     
  • Thököly-vár

    Thököly vár, TájGazda

    Késmárk (szlovákul Kežmarok), Szlovákia északi területén fekszik, neve a német Käsemarkt szóból ered, ami „sajtvásár”-t jelent. Alapítása a 12. században II. Géza, magyar király által betelepített

     
  • Komótos vőfély

    Komótos vőfély, TájGazda

    A nagygejőci (egykor Ung vármegye, ma Kárpátalja Ungvári járásának települése) Szavla Krisztiánt bátran nevezhetjük multikulturális vőfélynek, hiszen magyar és ukrán nyelven is vezet lakodalmakat.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére