Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

egyszóval a "télirevaló" bekészítésével kötötte le a háziasszonyokat, hogy a téli és a kora tavaszi hónapokban, amikor nincs friss gyümölcs, friss zöldségnövény, ezekből az alapvető élelmiszerekből is kerüljön az asztalra? - vetődik fel a kérdés, tudván, hogy nincs többé "idénybeli" zöldségféle vagy gyümölcs. A saláta nem csak március végén jelenik meg a piaci asztalokon, a ízes paradicsomot sem júniusban kezdik kínálgatni a kertészek, a földiepret sem a melengető májusi napsugarak érlelik. A kertészetben az új hibrid vetőmagvak és termelési technológiák alkalmazásának eredményeként, a korszerű tárolási módszerek térhódításával a zöldpiacokon, a bevásárlóközpontokban az év minden szakában bőséges a kínálat friss gyümölcsből, zöldségből. A piacokon megfigyelhetjük, hogy az őstermelők egymás versenytársai, ha pedig nagyban szeretnének túladni terményeiken, a kereskedők fölözik le a hasznot. A muzslyai Császárkert cég a környékbeli kertészek összefogásával mintegy tíz évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy szervezett termelés és értékesítés megalapozásával a kiváló minőségű zöldségnövényeket közvetítők nélkül juttassák el az üzletláncokba. Igy kezdődött a sikertörténet, melybe már nem csak a környékbeli kertészek a tagok, hanem távolabbi vidékek termelői is bekapcsolódtak. Mint Madarász Gyula, a Császárkert igazgatója elmondta, kezdettől fogva az a céljuk, hogy valamennyi együttműködő gazdaságról azonos minőségű zöldség kerüljön a logisztikai központba, ahol részben a csomagolás történik, és minél gyorsabban a vásárlóhoz kerüljön az igényelt termék. Első lépésként meghatározták a termék-szerkezetet és a termesztéstechnológiát. Ezt követően a  hajtatásos, a fóliasátrakban történő termelés fölfutattása következett, hogy egész éven át friss áru, többek között saláta, karalábé, zöldhagyma, stb. legyen a kínálatban. A fóliasátrak beszerzését úgy egyszerűsítették le, hogy maguk készítik a vázszerkezetet az egyre terjedő nagy légterű növényházakhoz, így jelentősen csökkentették a beruházási költségeket. A termelést szakmérnök ellenőrzi és a logisztikai központba kerülő terményekhez termelési naplót mellékelnek a gazdák. Egy-egy gazdaságon a részleges feldolgozás is kezdetét vette, így pl. a savanyú káposzta is megnyerte a fogyasztókat. A Császárkert vezetői és a kertészek egyöntetű véleménye szerint a tájainkon megtermelt zöldség a külföldi piacon is megállja helyét, így a fejlesztési tervekben is az export került a gyújtópontba. Tavaszra kezdődik az új logisztikai központ építése, benne korszerű hűtőházzal és csomagoló rendszerrel, valamint palántanevelő részleggel. A termelésszervezők és a kertészek is tudatában vannak, hogy a kivitelben szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, ezek sorában a növényvédelmi előírások állnak a fő helyen, így a termesztési technológiában a biológiai növényvédelem bevezetése váltja fel a hagyományos, a szintetikus szerekkel történő megelőző kezeléseket, illetve a védekezést.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”

    Boldogkő Vára: „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”, TájGazda

    Az emberi kezek olykor hihetetlennek tűnő dolgokat képesek létrehozni. Sokszor elgondolkodom azon, hogy hogyan is tudtak templomokat, várakat, kastélyokat felépíteni az ókorban, középkorban

     
  • „Népies. Lendületes. Egy darab a lelkedből”

    A fazekasság az egyik legősibb kézműves mesterség, s bár erre talán ritkán gondolunk, az agyagedények megjelenése talán legalább annyira megkönnyítette az emberek mindennapjait,

     
  • A házi ízek forradalma

    Andrea termékek, TájGazda

    Hova tűnek a régi ízek? - veti fel a vásárló a fogas kérdést, amikor reggelihez terítve megízleli az alig fél órával korábban valamelyik bevásárlóközpontban vásárolt színtelen szalámit

     
  • A szivarszobát a nem dohányzók is élvezhetik

    Colosseum Hotel-Mórahalom, TájGazda

    Álom és a valóság. Mórahalmon közel vannak egymáshoz térben és időben egyaránt. Mi mással lehetne magyarázni azt a tényt, hogy az 1989-ben városi rangot kapott, hétezernél kevesebb lélekszámú település

     
  • Bréda Enikő - Ebdesign

    Bréda Enikő, Ebdesign

    Bréda Enikő jelenleg a Pozsonyi Színház és Film-művészeti Egyetem végzős hallgatója, Báb és díszlettervezői szakon, emellett az Ebdesign megalkotója.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére