Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

Nem is olyan régen lekicsinylően "szegény ember tehénkéjének" nevezték a kecskét, pedig a sokgyermekes családokban még a szerény tartás és takarmányozási mód mellett is minden nap tejet

biztosított az asztalra. Napjainkra, amikor bizonyítottá vált a kecsketej jótékony, gyógyító hatása a betegségektől megviselt szervezetre, az egészséges táplálkozásban is helyet kaptak a kecsketej- és kecskehús-termékek. A gunarasi Csorba Imre és Ildikó 10 évvel ezelőtt a jövedelemkiegészítőként tartott fejősteheneket és hízómarhákat cserélte fel a kecsketenyésztéssel. Kezdetben három kecskét tartottak, majd fokozatosan növekedett az állomány, így a napi tejmennyiség is. Amikor a tejüzem beszüntette a kecsketej felvásárlását, a napi 30-40 liter nyers kecsketejet nem lehetett frissen értékesíteni a faluban, az időközben kialakult állományt viszont nem akarták fölszámolni, így megkezdték a tej házi feldolgozását. Időbe tellett, amíg a piac elfogadta a tejtermékeket és most már megvan az igény meg a kereslet e termékek iránt, melyek ínyencfalatoknak számítanak, akár csak a kecskehúsból készített kolbász is. Szerbiában 2018. január elsejétől kistermelői rendelet szabályozza a hús- és tejtermékek házi készítését és legális forgalmazását. Csorbáék nem vártak erre az intézkedésre, jóval korábban bejegyezték az illetékes minisztériumban a feldolgozást, ami azóta is ellenőrzés alatt áll, akár csak a kecskeállomány. Hogy milyen termékek készülnek a kecsketejből, hogyan történik a feldolgozás, Ildikó asszony készségesen mondta el. Szerinte egyedül a jó nyersanyag, vagyis a jó minőségű nyerstej a titok nyitja, a specialitásokat az internet segítségével gyártja. -Túró- és sajtkészítési receptet kaptam, persze ennek alapja a tehéntej, és utána önszorgalomból, kísérletezések során tanultam meg a különböző tejtermékek készítését, melyek között a félkemény és a lágy sajt, valamint a túró áll a fő helyen. Joghurt és vaj készítésével is próbálkozom, de ez még kezdeti szakaszban jár. A sajtokat tucatnyi ízváltozatban készítem, kezdve a natúrtól a fokhagymásig és kaprosig, de füstölt sajt is készül.

-Naponta mintegy 140 liter tejet dolgoznak fel. Hogyan készül a félkemény sajt? -A nyerstej melegítése után oltó helyett ecetet keverek hozzá, ami "összehúzza" az alvadékot. Ezt "négyelés" nélkül öntöm a csorgatóruhába és eléggé száraz alapanyagot, sajtmasszát kapok, ami gyúrásra kerül. Nemrégen még kézzel gyúrtam a masszát, de vettünk egy kiszuperált fagylalt-keverő gépet, azt alakítottuk át, így könnyebb a munka. Az enyhe sózást és ízesítést követően kerül formába a sajtmassza és egy hónap érlelés után a piacra. A kecsketejnek a kozmetikában is megvan a helye, kiváló bőrápoló, így megkezdtük a  kecsketej alapú szappan készítését is. -Az aszály miatt tavaly megfeleződött a takarmány, így átmenetileg megfeleztük, 70 anyaállatról 35-re csökkentettük az állományt, és csak a legszebb egyedek maradtak termelésben, amelyek naponta legalább 2 liter tejet adnak - mondja Csorba Imre, aki az állatok ellátását és a fejést végzi, ami már géppel történik, de ebben a munkába besegítenek a gyerekek, Dorina és Dávid is. A kecsketej és tejtermékek egészségmegőrző erejét a család tapasztalata alapján dícséri.

- A betegségeket nem ismeri a család, és a pollenallergia is ismeretlen. A kecske, legeltetés közben előszeretettel fogyasztja a zsenge parlagfüvet, kedveli a parlagfű-szénát, így tejében antitestek képződnek, és a kecsketej fogyasztásával mérsékelhető, de ki is küszöbölhető a parlagfű-allergia. Ezért vásárolják egyre többen a nyerstejet. A tejnek és a kecske húsának is megvan a jellegzetesége, ami a takarmányozással meg az állatok tisztán tartásával kellemes ízzé és illattá válik. Nem csak a sajtok sora, hanem a kecskehús-kolbász is igazi ínyencfalatnak számít, és ha ehhez az "egészséges" jelzőt is párosítjuk, nem kell magyarázni, miért tanácsos a kecsketej és -hústermékek fogyasztása.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Bőrből életre keltett álmok

    Attila bőrművész, TájGazda

    Kedves Olvasó! Nézze el nekem a beszámoló hosszúságát e két remek kézművesről, Andorról és Szilviáról. Az interjú minden mondata oly igaz, hogy megvágni azokat nem szerettem volna.

     
  • Újra értéke van a mangalicának

    Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

     
  • Tarpai szárazmalom

    Tarpai szárazmalom, TájGazda

    A gabonát, melyből kenyerünk lesz, először mindenképpen meg kell őrölni. Az őrléshez pedig malomra van szükségünk. Az 1800-as években Magyarországon a gabonatermelés növekedésével

     
  • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

    Somi Kata, TájGazda

    Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

     
  • A gyöngyök világában

    Ivica Design, TájGazda

    Erdősi Ivett szereti az egyedit, a küzdelmes, az aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkákat. A gyöngy- és drótékszerek készítésében e jellemzőket mind megtalálta.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére