Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

A sajtkészítés ötlete közel négy évvel ezelőtt merült fel a Barkaszi családban. Szerettek volna természetes, káros anyagoktól mentes tejtermékeket (főleg joghurtot) fogyasztani. Levente Magyarországon szervezett tanfolyamokon tanulta meg a sajtkészítés alapjait, és mindazt, amit az alapvető tejtermékekről tudni kell. Időközben pedig párja is elsajátította a mesterség csínját-bínját.

Termékeik – így a gomolya, trappista, parenyica, camembert, orda – kezdetben otthonuk konyhájában, egyszerű eszközök felhasználásával készültek, ezt a helyiséget viszont hamar kinőtte a kis családi vállalkozás. Nemrég viszont elkészült és berendezésre került a Barkaszi-féle házi üzem, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. koordinálásával zajló, külhoni fiatal magyar vállalkozók számára hirdetett, nyertes pályázatnak köszönhetően.

Az üzemben Csilla tölti a legtöbb időt. Az ő kezei között készülnek az ízletes fűszeres (petrezselyemzöldes, lilahagymás, csípős paprikás, tökmagos, diós) és a többihez képest némileg több időt igénylő, füstölt parenyicák. Ez utóbbiak gyúrásában Levente édesanyja is segédkezik, a füstölés pedig Levente feladata. A felhasznált alapanyagok és kellékek főként Magyarországról származnak. Sajtjaikhoz 100%-ig természetes, fölözetlen tehéntejet, sajtkultúrát, oltót és sót használnak.

A somi sajtkészítők kínálata a közeljövőben remélhetőleg a házi vajjal és hosszabb érlelésű sajtokkal is bővül. További terveik között szerepel továbbá egy olyan helyiség kialakítása, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és megkóstolhatják a különböző sajtokat, hanem megismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával is.

A Somi Sajt termékei nemcsak Kárpátalján állják meg a helyüket. Készítőik Romániában és Magyarországon is bemutatták már szemet, orrot és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető termékeiket. Aki többet szeretne megtudni róluk, az a www.somisajt.com honlapon megtekintheti kínálatukat.

Espán Margaréta

 

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A páter nem pap, hanem a Péter speciális változata

    A szentesi Páterház Panzió és Étterem, TájGazda

    Szentesen a Kossuth u. 1. szám alatt található a város egyik patinás étterme és panziója a Dömsödi család által üzemeltetett Páterház Panzió és Étterem. A ház 2000. január 22-én nyílt meg.

     
  • Juhász Zsuzsa selyemkendői

    Juhász Zsuzsa selyemkendői, TájGazda

    Juhász Zsuzsa vagyok, foglalkozásom szerint pedagógus. Érsekújvárban élek, városunk magyar iskolájában tanítok immár 29. éve. Mivel nevelőnői munkám mellett rajzot is oktatok, a képzőművészet közel áll hozzám.

     
  • A kovácsolás (mégsem) kihaló mesterség

    Alig néhány évtizeddel ezelőtt  szinte minden faluban megtalálható volt a kovácsműhely, a nagyobb településeken három négy kovácsnak is bőségesen akadt munkája.

     
  • Változatos formájú haranglábak

    Változatos formájú haranglábak, TájGazda

    Egyesek múltja meghaladja a több 100 évet is. Precíz mestermunka tükröződik vissza e fából készült népi műemlékeken. Az Őrségi tájegység jellegzetes építménye, de Észak-Magyarország megyéiben

     
  • Királyi iskolatáska

    Reybag, TájGazda

    A felvidéki Zselízen élő Csenger Tibor és felesége Mária mintegy tíz éve alapította iskola- és irodaszerek forgalmazásával foglalkozó családi vállalkozását, ahol lányuk Adrienn és öccse – akit szintén Tibornak hívnak

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére