Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

A sajtkészítés ötlete közel négy évvel ezelőtt merült fel a Barkaszi családban. Szerettek volna természetes, káros anyagoktól mentes tejtermékeket (főleg joghurtot) fogyasztani. Levente Magyarországon szervezett tanfolyamokon tanulta meg a sajtkészítés alapjait, és mindazt, amit az alapvető tejtermékekről tudni kell. Időközben pedig párja is elsajátította a mesterség csínját-bínját.

Termékeik – így a gomolya, trappista, parenyica, camembert, orda – kezdetben otthonuk konyhájában, egyszerű eszközök felhasználásával készültek, ezt a helyiséget viszont hamar kinőtte a kis családi vállalkozás. Nemrég viszont elkészült és berendezésre került a Barkaszi-féle házi üzem, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. koordinálásával zajló, külhoni fiatal magyar vállalkozók számára hirdetett, nyertes pályázatnak köszönhetően.

Az üzemben Csilla tölti a legtöbb időt. Az ő kezei között készülnek az ízletes fűszeres (petrezselyemzöldes, lilahagymás, csípős paprikás, tökmagos, diós) és a többihez képest némileg több időt igénylő, füstölt parenyicák. Ez utóbbiak gyúrásában Levente édesanyja is segédkezik, a füstölés pedig Levente feladata. A felhasznált alapanyagok és kellékek főként Magyarországról származnak. Sajtjaikhoz 100%-ig természetes, fölözetlen tehéntejet, sajtkultúrát, oltót és sót használnak.

A somi sajtkészítők kínálata a közeljövőben remélhetőleg a házi vajjal és hosszabb érlelésű sajtokkal is bővül. További terveik között szerepel továbbá egy olyan helyiség kialakítása, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és megkóstolhatják a különböző sajtokat, hanem megismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával is.

A Somi Sajt termékei nemcsak Kárpátalján állják meg a helyüket. Készítőik Romániában és Magyarországon is bemutatták már szemet, orrot és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető termékeiket. Aki többet szeretne megtudni róluk, az a www.somisajt.com honlapon megtekintheti kínálatukat.

Espán Margaréta

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből

    Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből, TájGazda

    Kárpátalján a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeknek gyakori szereplői  a tiszaújlaki Petrusinec házaspár, Ilona és Vladimir (vagy ahogy a legtöbben ismerik, Ladi), akik munkáikkal kellemes

     
  • HACE

    Hiros Csilla, TájGazda

    Hiros Csillát sokszor egyszerűen varrónőnek titulálják. Viszont, ha jobban szemügyre vesszük munkáit és meglátjuk, hogy miből, hogyan és mivé válnak egyes ruhadarabok a kezei közt, nyilvánvalóvá válik számunkra,

     
  • Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

    Tájérintő, Tájgazda - Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

    Egy-egy kellemes délutáni séta alkalmával több érdekes helyre bukkanhatunk fővárosunkban, Budapesten. Ilyen a Gellért-hegy falába vájt Sziklatemplom is.

     
  • Gyulai kolbász az északi sarkkörön is kapható

    Gyulai kolbász az északi sarkkörön is kapható, TájGazda

    És akkor a gyulai hentesek ecsetet, festéket, kefét ragadtak, és hozzáláttak. Hozzáláttak a munkához. Először is birtokba vették a Kétegyházi út sarkán üresen álló, önkormányzati segítséggel felújított

     
  • Utcai zenészek fesztiválja

    Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

    Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére