Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

A sajtkészítés ötlete közel négy évvel ezelőtt merült fel a Barkaszi családban. Szerettek volna természetes, káros anyagoktól mentes tejtermékeket (főleg joghurtot) fogyasztani. Levente Magyarországon szervezett tanfolyamokon tanulta meg a sajtkészítés alapjait, és mindazt, amit az alapvető tejtermékekről tudni kell. Időközben pedig párja is elsajátította a mesterség csínját-bínját.

Termékeik – így a gomolya, trappista, parenyica, camembert, orda – kezdetben otthonuk konyhájában, egyszerű eszközök felhasználásával készültek, ezt a helyiséget viszont hamar kinőtte a kis családi vállalkozás. Nemrég viszont elkészült és berendezésre került a Barkaszi-féle házi üzem, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. koordinálásával zajló, külhoni fiatal magyar vállalkozók számára hirdetett, nyertes pályázatnak köszönhetően.

Az üzemben Csilla tölti a legtöbb időt. Az ő kezei között készülnek az ízletes fűszeres (petrezselyemzöldes, lilahagymás, csípős paprikás, tökmagos, diós) és a többihez képest némileg több időt igénylő, füstölt parenyicák. Ez utóbbiak gyúrásában Levente édesanyja is segédkezik, a füstölés pedig Levente feladata. A felhasznált alapanyagok és kellékek főként Magyarországról származnak. Sajtjaikhoz 100%-ig természetes, fölözetlen tehéntejet, sajtkultúrát, oltót és sót használnak.

A somi sajtkészítők kínálata a közeljövőben remélhetőleg a házi vajjal és hosszabb érlelésű sajtokkal is bővül. További terveik között szerepel továbbá egy olyan helyiség kialakítása, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és megkóstolhatják a különböző sajtokat, hanem megismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával is.

A Somi Sajt termékei nemcsak Kárpátalján állják meg a helyüket. Készítőik Romániában és Magyarországon is bemutatták már szemet, orrot és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető termékeiket. Aki többet szeretne megtudni róluk, az a www.somisajt.com honlapon megtekintheti kínálatukat.

Espán Margaréta

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A Föld szava

    Ritka az olyan ember, aki nem gondolkodott el azon, hogy valójában milyen idős is a Föld, mikor keletkezett a világűr, vagy mikor keletkezett az idő? Tudományos bizonyítékok vannak arról,

     
  • Családi vállalkozással érvényesülni

    Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

     
  • Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

    Karácsonyi vásár, TájGazda

    Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

     
  • Felemelkedni a termelésben

    Felemelkedni a termelésben, TájGazda

    A múlt század 90-es éveiben, a gazdasági összeomlás idején, több százezren maradtak munka nélkül Szerbiában, így Vajdaságban is. A csalódottak és a magukat kiszolgáltatottnak érzők

     
  • A zólyomi várkastély

    A zólyomi várkastély, TájGazda

    A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére