Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

A sajtkészítés ötlete közel négy évvel ezelőtt merült fel a Barkaszi családban. Szerettek volna természetes, káros anyagoktól mentes tejtermékeket (főleg joghurtot) fogyasztani. Levente Magyarországon szervezett tanfolyamokon tanulta meg a sajtkészítés alapjait, és mindazt, amit az alapvető tejtermékekről tudni kell. Időközben pedig párja is elsajátította a mesterség csínját-bínját.

Termékeik – így a gomolya, trappista, parenyica, camembert, orda – kezdetben otthonuk konyhájában, egyszerű eszközök felhasználásával készültek, ezt a helyiséget viszont hamar kinőtte a kis családi vállalkozás. Nemrég viszont elkészült és berendezésre került a Barkaszi-féle házi üzem, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. koordinálásával zajló, külhoni fiatal magyar vállalkozók számára hirdetett, nyertes pályázatnak köszönhetően.

Az üzemben Csilla tölti a legtöbb időt. Az ő kezei között készülnek az ízletes fűszeres (petrezselyemzöldes, lilahagymás, csípős paprikás, tökmagos, diós) és a többihez képest némileg több időt igénylő, füstölt parenyicák. Ez utóbbiak gyúrásában Levente édesanyja is segédkezik, a füstölés pedig Levente feladata. A felhasznált alapanyagok és kellékek főként Magyarországról származnak. Sajtjaikhoz 100%-ig természetes, fölözetlen tehéntejet, sajtkultúrát, oltót és sót használnak.

A somi sajtkészítők kínálata a közeljövőben remélhetőleg a házi vajjal és hosszabb érlelésű sajtokkal is bővül. További terveik között szerepel továbbá egy olyan helyiség kialakítása, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és megkóstolhatják a különböző sajtokat, hanem megismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával is.

A Somi Sajt termékei nemcsak Kárpátalján állják meg a helyüket. Készítőik Romániában és Magyarországon is bemutatták már szemet, orrot és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető termékeiket. Aki többet szeretne megtudni róluk, az a www.somisajt.com honlapon megtekintheti kínálatukat.

Espán Margaréta

 

fShare
0
Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Kutyavár - De honnan e név?

    Kutyavár, Tájgazda

    A monda szerint a várat vagy vadászkastélyt - mert egykoron kastély lehetett - Hunyadi Mátyás vadászkutyái és pecérei (kutyagondozók, idomítok) számára építette. A legenda alapjai azonban nem bizonyítottak.

     
  • Mágikus fagyöngy

    Fagyöngy, TájGazda

    Az amerikai és angol karácsonyi filmek elengedhetetlen kelléke az ajtó fölött logó vagy a mennyezetre felakasztott fagyöngy. A szokás szerint, ha két személy a fagyöngy alatt összetalálkozik,

     
  • Képtár a György-kastélyban

    Képtár a György-kastélyban, TájGazda

    „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

     
  • A csapadékvíz tavakban jobban nőnek a halak

    Az orosházi halnevelde, TájGazda

    Az orosházi Tóth és Tóth Kft. Ügyvezető igazgatója és egyik tulajdonosa Tóth B. Mihály felmenői 1744-ben Zombáról érkező 70 telepes család között voltak. Az evangélikus vallású emberek

     
  • A kajszi jövője

    A kajszi jövője, TájGazda

    Szerbia kiviteli nagy lehetőségét a gyümölcs- és a zöldségnövény termelés jelenti. Köztársasági szinten a termőterületnek alig 5%-át foglalják el a gyümölcs-ültetvények. A szerkezetben a szilva, az alma és a málna

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére