Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

A sajtkészítés ötlete közel négy évvel ezelőtt merült fel a Barkaszi családban. Szerettek volna természetes, káros anyagoktól mentes tejtermékeket (főleg joghurtot) fogyasztani. Levente Magyarországon szervezett tanfolyamokon tanulta meg a sajtkészítés alapjait, és mindazt, amit az alapvető tejtermékekről tudni kell. Időközben pedig párja is elsajátította a mesterség csínját-bínját.

Termékeik – így a gomolya, trappista, parenyica, camembert, orda – kezdetben otthonuk konyhájában, egyszerű eszközök felhasználásával készültek, ezt a helyiséget viszont hamar kinőtte a kis családi vállalkozás. Nemrég viszont elkészült és berendezésre került a Barkaszi-féle házi üzem, köszönhetően a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. koordinálásával zajló, külhoni fiatal magyar vállalkozók számára hirdetett, nyertes pályázatnak köszönhetően.

Az üzemben Csilla tölti a legtöbb időt. Az ő kezei között készülnek az ízletes fűszeres (petrezselyemzöldes, lilahagymás, csípős paprikás, tökmagos, diós) és a többihez képest némileg több időt igénylő, füstölt parenyicák. Ez utóbbiak gyúrásában Levente édesanyja is segédkezik, a füstölés pedig Levente feladata. A felhasznált alapanyagok és kellékek főként Magyarországról származnak. Sajtjaikhoz 100%-ig természetes, fölözetlen tehéntejet, sajtkultúrát, oltót és sót használnak.

A somi sajtkészítők kínálata a közeljövőben remélhetőleg a házi vajjal és hosszabb érlelésű sajtokkal is bővül. További terveik között szerepel továbbá egy olyan helyiség kialakítása, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és megkóstolhatják a különböző sajtokat, hanem megismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával is.

A Somi Sajt termékei nemcsak Kárpátalján állják meg a helyüket. Készítőik Romániában és Magyarországon is bemutatták már szemet, orrot és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető termékeiket. Aki többet szeretne megtudni róluk, az a www.somisajt.com honlapon megtekintheti kínálatukat.

Espán Margaréta

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Szent Miklós Bazilika Nagyszombatban

    Szent Miklós Bazilika, TájGazda

    Nagyszombat (szlovákul Trnava) Pozsonytól 45 km-re fekszik, észak-keleti irányban, a Nagyszombati-medencében, melyet a Kis-Kárpátok és a Vág völgye fog közre. Jelenleg az ország hetedik legnagyobb városa,

     
  • A nyékvárkonyi katolikus templom

    Nyékvárkony, Katolikus templom

    Nyékvárkony gyönyörű helyen terül el Felvidéken, nem messze a bősi vízi-erőműtől. Környékén megannyi termálvízforrás, látnivaló található – csupán keresni kell.

     
  • A profi kertészkedés alapja

    Soos kertészet, TájGauda

    A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

     
  • LuDo Apartman: makói lokálpatrióták vendégháza

    LuDo Apartman, TájGazda

    Luca és Donáth. Nagyszüleik szeme fényesebben ragyog, ha rájuk néznek, de már akkor is, ha csak rájuk gondolnak. Akkor például rájuk gondoltak, amikor névadáson törték a fejüket.

     
  • A rejtélyes fehér mák

    Fehér mák, TájGazda

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére