Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Gyógyszered legyen ételed, és ételed legyen gyógyszered - hangzik a közel két és fél évezredes hippokráteszi utasítás, ami egyértelműen utal az egészség

legegyszerűbb megőrzési módjára. Erre csak akkor fordít figyelmet az ember, amikor híján van. Nagyon találó a "Fűhöz, fához kapkod" népi bölcsesség, ami a zsákutcába kerültek probléma-megoldási erőfeszítését tükrözi, keresik a gyógyírt az esetleges betegségekre, nem is gondolván arra, hogy az őket körülvevő természet, Maria Trében szavaival élve "fűben, fában kínálja az orvosságot". Csak meg kell látogatni "Isten patikáját", türelemmel válogatni annak gyógyszerei között. Mint amilyen csodás a természet öngyógyító ereje, ugyanolyan csodás a természetben található, de a termesztett gyógynövények jótékony hatása is a megviselt emberi szervezetre. Őseink nem könyvekből tanulták, hanem véletlenszerű esetek, majd megfigyelések alapján alkalmazták a gyógynövéyneket  a szervezet ellenállóképességének erősítésében, illetve a gyógyításban. Így alakultak ki a népi gyógymódok, s mindez szoros kapcsolatban áll a természetismerettel és a népi hitvilággal. Ha ezek eredményesek voltak évezredeken át, miért ne lehetne alkalmazni valamennyit napjainkban is? A tagadó válasz oka, hogy rohanó világunkban máról holnapra várjuk az esetleges gyógyulást, többnyire a szintetikus gyógyszerektő, mit sem törődve a "Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani" akár figyelmeztetésként is hangzó bölcselettel. Az adai Árpási Erika azt vallja, hogy  feje tetejére állt világunkban maga az ember tehet legtöbbet a kiegyensúlyozott, egészséges életért, ami részben a táplálkozásra, részben pedig a gyógyító hatású természetes élelmiszerek, így a méz és méhtermékek, valamint a gyógynövények, illetve ezek harmonikus keverékének rendszeres fogyasztására alapozódik. Amikor a családban egészségügyi gondok jelentkeztek, amivel szemben tehetetlennek bizonyult a hivatalos orvoslás, a gyógynövényekre irányította figyelmét. Mivel mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak, adott volt a lehetőség, hogy kisebb területen vetésszerkezetbe kerüljenek a gyógynövények is, így egyebek mellett kamilla, zsálya, kakukkfű, menta, rozmaring, tüdőfű pompázik a szántón, azzal, hogy termelésükben nem alkalmaznak termésnövelő műtrágyát és növényvédő szereket.  A növényeket begyűjtésüket követően szárítják és teakeverékeket készítenek belőlük. A teakeverékek készítése alapos növényismeretet, tudást igényel, ezért íratkozott néhány évvel ezelőtt a természetgyógyászati képzőre, aminek során 19 terápiát, közöttük a fito- és az apiterápiát is elsajátította és a családban, valamitn az ismerősök körében eredményesen alkalmazza. Mivel kistermelő és a gazdaságon előállított termékek feldolgozása és forgalmazása engedélyezett, a teakeverékek mellett a virágméz és gyógynövények, valamint aszalt gyümölcsök keverékével is megjelent, napról napra növekszik az e termékeket igénylők tábora.

-A képzés során elsajátítottuk egy-egy gyógynövény maghatározott betegségre vagy egészség-megőrzésre kifejtett hatását, az arányt a teakeverékekben, ugyanis megtörténhet, hogy helytelen arány  következtében csökken egyiknek vagy másiknak a hatása. Hogy ellenőrzött minőségű mézhez jussak, sógorunkkal felújítottuk apósom méhesét, így magunk termeljük meg a szükséges mézmennyiséget is - mondja Erika és azt is hozzáteszi, hogy a mézen kívül a virágpor, a méhpempő, a méhszurok immunerősítő, betegség-megelőző hatása évezredek óta ismert, csak nem fogyasztjuk ezeket a termékeket. - Bármilyen értékesek is ezek a méhtermékek, akadnak emberek, akiknél allergiás tüneteket vált ki e termékek fogyasztása, így kerülniük kell azokat. A kistermelői vállalkozás a piac igénye szerint fokozatosan bővül, és mivel kis gyümölcsöse is van  a családnak, ebben az évben a bio-gyümölcs aszalványok készítése is megkezdődhet. A továbbiakban pedig gyógynövényekkel dúsított csokoládé készítésén kísérletezik, aminek tesztelését a család nagy előszeretettel vállalta.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Hiperrealizmus Lillától

    Jóba Lilla, Felvidéken, Ógyallán lakik, jelenleg grafikusként dolgozik, szabadidejét pedig már régóta a rajzolásnak szenteli. „Kiskoromtól kezdve szeretek mindenféle kreatív dolgot

     
  • Holler

    Holler, TájGazda

    A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökséget Gyomaendrődön. A „Holler”, a Körös Étterem és Szálloda, ugyanolyan emblematikus épülete Gyomaendrődnek, mint például a Nagytemplom Debrecennek.

     
  • Feldolgozásból kézműves sör

    Vajdaságban a fiatal mezőgazdasági termelők egyre inkább a primer termék feldolgozása felé hajlanak, hiszen a hozzáadott értékkel és a félkész- vagy késztermékkel könnyebben tudnak piacra jutni

     
  • Tim-Tom manufaktúra

    Tim-Tom manufaktúra, TájGazda

    A népi motívumok és a fa ötvözése, egy életre szóló emléket eredményez. A munkámhoz gyűjtöttem anyagot és ekkor láttam meg a bölcsről a képet. Elállt a lélegzetem is.

     
  • Pomozi Wine

    Pomozi Wine, TájGazda

    Pomozi Zoltánék családi borászata a Börzsöny hegység árnyékában, a felvidéki Ipolypásztón működik már 1989 óta. Kézműves és félszáraz boraikat a termelőhelyi sajátosságok figyelembevételével készítik.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére