Jelen cikkünk főszereplője a szappan, de kivételesen nem a koronavírus elkerülése miatt szükséges helyes kézmosási szabályok, hanem az elkészítés és a szappanfőző szempontjából.

☺ Kárpátaljáról, Nagybégányból jelentkezünk.

Szabó Nóra, a Natura Manufactura műhely vezetője kezdetben hobbiként termesztett kertjében levendulát. Amikor az illata és különösen üdítő színe miatt is kedvelt gyógynövény mennyisége már túlhaladta a hobbikertészet szintjét, előbb levendulazsákokat készített, majd – előbb csak hobbi szinten – szappanfőzésbe is kezdett. 

Az elmúlt évben Budapesten, egy tanfolyam keretében sajátította el komolyabban is a szappanfőzés elméleti és gyakorlati tudnivalóit. Vizsgamunkája elkészítését, ill. annak ellenőrzését követően oklevelet is szerzett.

A Natura Manufacturánál hideg és meleg eljárással egyaránt készülnek szappanok. Hideg eljárás esetén a tömbbe öntött, majd felszeletelt darabok 4 hetet pihennek, hogy a lúg elillanjon belőlük. A meleg eljárásúak hasonlóan készülnek, de a 4 hetes folyamat 2 órára rövidül, mivel a félkész terméket sütőben hőkezelik. Ezután 2-3 hetet állnak és száradnak a szappanok, ami a tartósság miatt fontos. 

Meleg eljárással egész évben lehet szappant készíteni. Előnye, hogy sokkal inkább megmarad az illóolajok jelenléte, ami pl. a fertőtlenítő, viszketéscsökkentő hatással is bíró levendula esetében kiemelten fontos. Ezzel az eljárással csak tömbszappanok készíthetők, amit aztán szeletekre kell vágni. A természetes színezőknek és illóolajoknak köszönhetően a kész termékek mutatósak. Hideg eljárásos szappant a nyári időszakban már nem ajánlatos készíteni, mert nagyon érzékeny a legkisebb hőmérséklettöbbletre is: ha a kész massza kiöntés után túlmelegszik, szétreped, használhatatlanná válik. Ezzel a módszerrel viszont dizájnosabb, csipkemintás, színátmenetes szappanokat lehet készíteni. 

Nóra Budapestről és Kijevből rendeli az alapanyagokat, a kecsketejet pedig helyben szerzi be. A jó minőségű, 100% tisztaságú illóolajok Magyarországról származnak. Ezek felhasználásával készülnek a többek között kecsketej-levendula/shea vaj, zsálya-szőlőmagolaj, levendula-jojóba olaj összeállítású szappanok. Bőrtípusa alapján is válogathat közülük a vásárló: a zsályás-szőlőmagos a pattanásos bőrűeknek ajánlott, a kecsketejes ápolja az ekcémás, pikkelysömörös bőrt. A vásárlói visszajelzés alapján megtörtént, hogy a termék használata után a vevőnek már nem kellett hormonkenőcsöket alkalmaznia problémás bőrére.  

 A Natura Manufactura termékei között a szappanokon kívül illatzsákot, nagy levendulás relax párnát és fürdőgolyót is találunk, ez utóbbi természetes anyagokból, szódából, étkezési keményítőből, magnéziumsóból készül illóolajak hozzáadásával. Jótékony hatással van a száraz bőrre. 

Nóra munkáit itthon elsőként a TurulExpo Nemzetközi Termékkiállítás- és Vásáron tekinthette meg a nagyközönség. Ezt követően csatlakozott a kárpátaljai magyar kézművesek közösségéhez. Részt vett a Beregszászi Adventi Vásáron. Termékeit jelenleg több helyi üzletben is árusítják. Munkái nemcsak önmagukban, de több különböző termékből álló csomagban is kelendőek. 

Espán Margaréta 

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • MAJA – Majoros Jácint méhészet

    Majoros méz, TájGazda

    A harminchét éves Majoros Jácint gyermekkorától otthonosan mozog a méhek között. Már a dédapja is foglalkozott méhekkel – akkor még méhkasokban. Nagyapja Viczén István kiváló méhész és oktató volt,

     
  • Vajdasági ízek vására

    Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

     
  • Aratóünnep Felsőhegyen

    Aratóünnep Felsőhegyen, TájGazda

    Szebbnél szebb, a múltat idéző aratódaloktól visszhangzott július 9-én a zentai Tornyosi úti Lovas tanya környéke, ahol az 56. aratóverseny és -ünnepség keretében elevenítették fel a feledésbe vesző,

     
  • Az Ungerbauer Családi Borpince

    Ungerbauer Családi Borpince, TájGazda

    Míg a felnőttek boroznak, a gyerekek mustot és házi szörpöt kóstolnak... A borcímkét húsz évig tervezte Ungerbauer György, az Ungerbauer Családi Borpince tulajdonosa.

     
  • Egy hobbiból indult, kihívásokkal teli vállalkozás

    Bármilyen kézműves mesterséget vagy hobbit űző személlyel találkozom, mindig arra vagyok a legkíváncsibb, hogyan kezdődött nála az alkotási láz.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére