Sokféle módja van az emlékek kézzelfogható formában való megőrzésének. A Kígyóson élő Molnár Beáta azon igyekszik, hogy a virágos emlékeknek adjon tartós és el nem hervadó formát:

valódi virágokból, növényrészekből, sőt, akár hajtincsből is készít nyakláncokat, gyűrűket, kulcstartókat.

– Onnan jött az ötlet, hogy ékszerekbe zárjak virágokat, hogy nagyon szeretem a természetet, csodálom annak szépségét szó szerint a legkisebb részletig – mesélte Beáta hobbija kezdeteiről. – Nagyon sokat járom az erdőt, mezőt a kutyámmal, és soha nem tudtam megállni, hogy ne szedjek egy-egy csokor virágot. Kiskorom óta szeretem a vadvirágokat, s ha valaki azt mondta nekem, hogy azok nem szépek, értetlenül néztem rá. Mikor minden séta alkalmával gyűjtöttem a csokrokat, arra gondoltam, ha hazaviszem őket, elhervadnak, jó lenne kezdeni velük valamit. Ezzel párhuzamosan interneten találtam képeket a műgyantás ékszerekről. Sokáig csak úgy gondoltam rá, mint egy távoli álomra, aztán a vőlegényem biztatására nekiálltam, a családom pedig mindenben támogatott és segített, amiért nagyon hálás vagyok nekik és Istennek.

Első ékszerét közel egy éve, múlt év decemberében készítette el, amiből aztán karácsonyi ajándék lett. A prototípus elkészítését sok álmodozás, tervezgetés és készülődés előzte meg, s természetesen sok kíváncsiság kísérte. A technikát internetes oldalakról leste el és sok gyakorlás, próbálkozás árán csiszolgatta. „Egy év távlatából visszatekintve, az ékszereimen látszik, hogy még kezdő voltam, de most már bátran mondom azt, hogy fejlődtem, s a vásárlói visszajelzések is ezt mutatják”.

Az ékszerek készítéséhez epoxi műgyantát használ. Leggyakrabban készen vásárolt gyűrű- vagy nyaklánc alapokba helyezi a növényeket, s ezután kerül rájuk az anyag, ám, mivel az epoxi száradása után megszilárdul, önmagában is képes ékszerként funkcionálni, amennyiben megfelelő alakúra öntötték, csiszolták. Ehhez viszont gyors és óvatos munka szükséges. A száradás meggyorsítására Beáta UV-lámpát használ, ami nagy segítség lehet az SOS sürgősséggel kért daraboknál. A virágok kiszárítva, hegyes végű csipesz segítségével kerülnek a medálokba, kulcstartókba. A kezdeti lelkesedés és kíváncsiság közepette Beáta két szalvéta közé fogva, vasalóval próbálta „gyors-szárítani” a növényeket. Ma viszont már folyamatosan gyűjtögeti és faprésben készíti elő. 

– Szoktál egyedi megrendeléseket kapni?

– Igen. Nagyon szeretem, amikor beindul az emberek fantáziája a munkáim láttán, és egyedi ötletekkel keresnek fel, hogy milyen virágot szeretnének, vagy mit mivel kombinálnának az ékszerben. Ez az én hangulatomat is feldobja, kihívást jelent számomra. Az eddigi legkülönlegesebb megrendelésemnél például egy kisbaba első levágott hajtincsét zártam ékszerbe, amit az anyuka azóta nyakláncként visel magán. Megtisztelőnek tartom, ha ilyen különleges megrendelést kapok. A munkával járó minden nehézséget elfelejtek, amikor egy vevő csodálattal veszi kézbe a kért ékszert. Ezért is nagyon hálás vagyok azoknak, akik támogattak engem ebben a hobbiban. Remélem, még sok virág lesz, amit ékszerbe zárhatok, na és persze sok méhecske, hogy beporozza őket.

– Hol szerzed be az alapanyagokat?

– A virágokat az erdőben, mezőn és az udvaron gyűjtöm be. De ha valaki például pitypangos ékszert szeretne, akkor nekiindulok a falunak is akár, és az útszélen keresgélek. Nagyon szeretem használni a csarabot, rózsát, levendulát, nefelejcset, s mindenfélét, amit csak kérnek a vásárlók, s ami szép, mutatós, s beleillik az adott formába – ha nem egyben, akkor kettévágva. A virágos ékszereken kívül készítettem madártollasakat is, páva és fácántoll felhasználásával. Csak a képzelet és az ízlés szab határt a lehetőségeknek. 

Beátától megtudtam, hogy jelenleg is egy egyedi megrendelés kivitelezésének mikéntjén gondolkodik. Hogy mi az, azt egyelőre nem árulta el, de aki kíváncsi, kövesse a Fürtöske.art Facebook-oldalát https://www.facebook.com/EkszerekBettitol, s hamarosan biztosan megtudja, mert kitartásból és kreativitásból akad bőven, motivációként pedig ezt tűzte ki: Fel a fejjel! Ha nincs eső, nincs virág sem!

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Tim-Tom manufaktúra

  Tim-Tom manufaktúra, TájGazda

  A népi motívumok és a fa ötvözése, egy életre szóló emléket eredményez. A munkámhoz gyűjtöttem anyagot és ekkor láttam meg a bölcsről a képet. Elállt a lélegzetem is.

   
 • Kárpátalja - Ökörmezői Járás - Színevéri tó

  TájGazda, Szinevéri tó

  Minden turisztikai helynek, így Színevérnek is megvan a maga központja, szíve csücske, ez pedig nem más, mint a Szinevéri tó. Szokták mondani róla, hogy Kárpátalja gyöngyszeme.

   
 • Bréda Enikő - Ebdesign

  Bréda Enikő, Ebdesign

  Bréda Enikő jelenleg a Pozsonyi Színház és Film-művészeti Egyetem végzős hallgatója, Báb és díszlettervezői szakon, emellett az Ebdesign megalkotója.

   
 • Mesék nélkül szegényebbek lennénk

  Mesevirágom, TájGazda

  Valljuk be őszintén, a mesékre mindenkinek szüksége van, legyen az gyermek vagy felnőtt. Belőlük merítünk ihletet, általuk képesek lehetünk továbblépni, olykor álmaink megvalósításában is nagy szereppel bírnak.

   
 • Minden jó, ha ló a vége

  A ló a magyarság történetének egyik központi szereplője. Akár munkáról, akár harcról vagy vándorlásról volt szó, eleink mellett mindig ott voltak ezek az erős és okos jószágok. Ám nemcsak munkára foghatóságuk

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére