Bármilyen kézműves mesterséget vagy hobbit űző személlyel találkozom, mindig arra vagyok a legkíváncsibb, hogyan kezdődött nála az alkotási láz.

Bevallom, olyan meglepetések még nem értek, mint amikor jelen cikkünk főszereplőjével, a Budapesten élő, mézeskalács dísztárgyak készítésével foglalkozó Marton Annával beszélgettem.

– 2016-ban kezdtem el komolyabban is mézeskalácsozni. Egy jótékonysági árverésre készítettem egy majdnem fél méter magas mézeskalács kastélyt. Gyerekkoromban sokat voltam kórházban, és ennek az intézménynek szerettem volna segíteni vele. Abban az évben majdnem 1 millió forint jött össze a kórháznak, és ezt a lendületet tovább gondolva csináltam még egy kastélyt 2017-ben. Nem munkaként szerettem volna ezzel foglalkozni, hanem hobbiból. A koronavírus miatt viszont szünetel a munkahelyünk, és arra gondoltam, hogy kipróbálom a mézeskalács készítést vállalkozásként is.

– Hogyan indult a vállalkozás?

– A párommal óceánjáró hajókon zenéltünk. Ő zongoraművész, én pedig énekeltem. Ez most szünetel, bezártak az éttermek, szállodák is, ahol nyaranta játszottunk. Sem én, sem a párom nem szeretünk tevékenység nélkül lenni, úgyhogy ketten belefogtunk karácsony előtt. Megnyitottam a vállalkozásomat. Először csak próbaként készítettünk néhány darabot, felraktuk az internetre a munkáinkat és az elkészítésüket bemutató videókat. Ezzel próbáltuk kicsit reklámozni az egészet, hogy felmérjük, mennyi igény lenne rá. Jöttek is rendelések. Virágcsokorból például sok előrendelésünk volt. Voltak egyedi kérések is, amiket nagy örömmel vettem, mert kihívást jelentettek. Ilyen például a jegygyűrűs dobozka vagy a tetováló stúdiónak készített mézeskalács házikó. Mivel továbbra sem nyitott meg semmi, reménykedem, hogy február és március folyamán ki tudom próbálni, milyen termékeket tudok még csinálni Valentin-napra, Nőnapra, Anyák napjára. 

– A használati tárgynak készült mézeskalács elkészítése különbözik a hagyományos mézeskalács elkészítésétől?

– Nincs különbség. Bár ezeket a termékeket dísztárgyként árusítom, az alapanyag ugyanúgy készül, mint a nagymama konyhájában. De mivel én nem vagyok cukrász, és nem műhelyben, hanem itthon, a konyhában készítem a mézeskalácsot, ezért inkább dísztárgy minősítésűek. Ettől függetlenül ugyanolyan finom, és ha egy darab rosszul sikerül, előszeretettem fogyasztom el.

– Volt valamilyen különleges vagy kihívást jelentő megrendelésed?

– Talán azt hoznám fel példaként, amikor valaki nagy rövid idő alatt kér nagy mennyiségű mézeskalácsot. Volt, hogy néhány nap alatt kellett összehoznom 135 darab csillagocskát. Kihívás volt, de megcsináltam. A párom sokat segít.

– Hogyan osztjátok meg a feladatokat? 

– Ricsi segít a sütésben, a kiszállításban, csomagküldésben, intézi az adminisztrációs dolgokat, számlákat. Én pedig tervezek és díszítek.

– A díszítéshez honnan merítesz ötletet?

– Ha valaki konkrét mintát kér, akkor természetesem másolok. De szeretek rögtönözni is. A legtöbb mézeskalácsomon különböző minta van. Vannak sablonok, minták a fejemben, és azokat különböző módon rakom össze, de úgy, hogy a daraboknak mégis egységes kinézetük legyen. Tehát egyformák, de különbözőek is. A legjobban azt szeretem, ha elengedhetem a fantáziámat és kedvemre díszíthetek. 

Aki kíváncsi Anna munkáira, vagy szívesen ellesné tőle a mézeskalácsozás fortélyait, az kövesse őt Facebookon https://www.facebook.com/hobbikalauz vagy YouTube-on https://www.youtube.com/channel/UCPVi1u5NUUo5VpcFffcgHGA

Espán MargarétaPin It

Ajánlott cikkeink

 • Az örömet és bánatot is belevarrni

  Az örömet és bánatot is belevarrni, TájGazda

  A Marosvásárhelyen élő György Gizella elsősorban varrottasokat készít. Nyugdíjba vonulása után, bő tíz évvel ezelőtt kezdett el intenzívebben kézimunkázni. Mindig is szerette, a lakása tele van vele,

   
 • Látott már gejzírt? Itt van a szomszédban!

  Herlányi gejzír, TájGazda

  Azt hihetnénk, ha gejzírt szeretnénk látni, egészen Izlandig kell utaznunk, vagy legalábbis a Yellowstone Nemzeti Parkba. Pedig Budapesttől alig néhány órányi autóútra is találni egyet. A Kassától néhány kilométerre

   
 • Háromkút az elzárt csángó település

  Háromkút az elzárt csángó település, TájGazda

  Van egy eldugott kis falu Székelyföld és Moldva határán, a Nagyhagymás lábánál. A Békás-szorostól 15 km-re délre, a gyimesi főúttól 32 km-re található település nehezen megközelíthető.

   
 • Szent Móric kápolnája

  A Kunhegyesi kápolna, TájGazda

  Ahogy haladunk Abádszalók felé Kunhegyes irányból egyszer csak egy kunhalom töri meg az alföldi síkot. Ha jobban megfigyeljük a fákkal benőtt halmot egy téglából épült romos épületet,

   
 • A cellaházakból álló kamalduli remetelak

  Hegyek, erdők, tavak határolják a majki pusztát. Csak a csend, a síri csend érzékelhető. Kiválóan alkalmas hely a remete életre. Talán ezért is választották kolostoruk helyszínéül a kamalduli remeték.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére