Bármilyen kézműves mesterséget vagy hobbit űző személlyel találkozom, mindig arra vagyok a legkíváncsibb, hogyan kezdődött nála az alkotási láz.

Bevallom, olyan meglepetések még nem értek, mint amikor jelen cikkünk főszereplőjével, a Budapesten élő, mézeskalács dísztárgyak készítésével foglalkozó Marton Annával beszélgettem.

– 2016-ban kezdtem el komolyabban is mézeskalácsozni. Egy jótékonysági árverésre készítettem egy majdnem fél méter magas mézeskalács kastélyt. Gyerekkoromban sokat voltam kórházban, és ennek az intézménynek szerettem volna segíteni vele. Abban az évben majdnem 1 millió forint jött össze a kórháznak, és ezt a lendületet tovább gondolva csináltam még egy kastélyt 2017-ben. Nem munkaként szerettem volna ezzel foglalkozni, hanem hobbiból. A koronavírus miatt viszont szünetel a munkahelyünk, és arra gondoltam, hogy kipróbálom a mézeskalács készítést vállalkozásként is.

– Hogyan indult a vállalkozás?

– A párommal óceánjáró hajókon zenéltünk. Ő zongoraművész, én pedig énekeltem. Ez most szünetel, bezártak az éttermek, szállodák is, ahol nyaranta játszottunk. Sem én, sem a párom nem szeretünk tevékenység nélkül lenni, úgyhogy ketten belefogtunk karácsony előtt. Megnyitottam a vállalkozásomat. Először csak próbaként készítettünk néhány darabot, felraktuk az internetre a munkáinkat és az elkészítésüket bemutató videókat. Ezzel próbáltuk kicsit reklámozni az egészet, hogy felmérjük, mennyi igény lenne rá. Jöttek is rendelések. Virágcsokorból például sok előrendelésünk volt. Voltak egyedi kérések is, amiket nagy örömmel vettem, mert kihívást jelentettek. Ilyen például a jegygyűrűs dobozka vagy a tetováló stúdiónak készített mézeskalács házikó. Mivel továbbra sem nyitott meg semmi, reménykedem, hogy február és március folyamán ki tudom próbálni, milyen termékeket tudok még csinálni Valentin-napra, Nőnapra, Anyák napjára. 

– A használati tárgynak készült mézeskalács elkészítése különbözik a hagyományos mézeskalács elkészítésétől?

– Nincs különbség. Bár ezeket a termékeket dísztárgyként árusítom, az alapanyag ugyanúgy készül, mint a nagymama konyhájában. De mivel én nem vagyok cukrász, és nem műhelyben, hanem itthon, a konyhában készítem a mézeskalácsot, ezért inkább dísztárgy minősítésűek. Ettől függetlenül ugyanolyan finom, és ha egy darab rosszul sikerül, előszeretettem fogyasztom el.

– Volt valamilyen különleges vagy kihívást jelentő megrendelésed?

– Talán azt hoznám fel példaként, amikor valaki nagy rövid idő alatt kér nagy mennyiségű mézeskalácsot. Volt, hogy néhány nap alatt kellett összehoznom 135 darab csillagocskát. Kihívás volt, de megcsináltam. A párom sokat segít.

– Hogyan osztjátok meg a feladatokat? 

– Ricsi segít a sütésben, a kiszállításban, csomagküldésben, intézi az adminisztrációs dolgokat, számlákat. Én pedig tervezek és díszítek.

– A díszítéshez honnan merítesz ötletet?

– Ha valaki konkrét mintát kér, akkor természetesem másolok. De szeretek rögtönözni is. A legtöbb mézeskalácsomon különböző minta van. Vannak sablonok, minták a fejemben, és azokat különböző módon rakom össze, de úgy, hogy a daraboknak mégis egységes kinézetük legyen. Tehát egyformák, de különbözőek is. A legjobban azt szeretem, ha elengedhetem a fantáziámat és kedvemre díszíthetek. 

Aki kíváncsi Anna munkáira, vagy szívesen ellesné tőle a mézeskalácsozás fortélyait, az kövesse őt Facebookon https://www.facebook.com/hobbikalauz vagy YouTube-on https://www.youtube.com/channel/UCPVi1u5NUUo5VpcFffcgHGA

Espán MargarétaPin It

Ajánlott cikkeink

 • Szőgyéni varrósarok

  Skrován Éva születése óta Szőgyénben él, Felvidéken. Férjével itt alapítottak családot, és itt is dolgozik egy gyárban, már tizenkét éve. Munkája mellett egyedi babatakarókat, játékokat, táskákat, párnákat

   
 • Az aranyosmaróti Migazzi-kastély

  Aranyosmarót (szlovákul Zlaté Moravce) felvidéki város, a Nyitrai kerület Aranyosmaróti járásának székhelye, mely a Zsitva folyó partján terül el.

   
 • Úgy tűnik, működik a Békéscsaba-Berlin tengely

  Csabai Kolbászfesztivál: úgy tűnik, működik a Békéscsaba Berlin tengely. A csabai kolbászfesztivál az országban az egyik legkiválóbb terep arra, hogy az ember kitartóan és gyakorlatilag hiábavalóan keressen valakit a tömegben,

   
 • A szublimációs transzferálás csodás világa

  TájGazda -szublimációs eljárás

  Mi is az a szublimációs transzferálás? Ez az első olvasásra kiejthetetlennek tűnő kifejezés olyan fantasztikus technikát foglal magába, melynek segítségével elképesztő dolgokat hozhatunk létre.

   
 • Vajdasági ízek vására

  Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére