Kárpátalja, Ökörmezői járás, Fülöpfalva - Sipot vízesés

Úgy látszik az Ökörmezei járásban nemcsak a Kárpátalja legszebb tava, de Kárpátalja legszebb vízesése is megtalálható. Ahhoz, hogy a vízesést megtaláljuk, Fülöpfalvára kell eljutnunk,

amely a Kárpátok egyedülállóan festői szegletében, 750 méteres tengerszint feletti magasságban, a Borzsa-havasok lejtőjének lábánál található. Itt zúg a Plosanka-folyó. Ezen a folyón található a Kárpátok egyik gyöngyszeme, a Sipot vízesés. Eredetét a Borzsa-havasok alpesi rétei között kell keresni. Tavasszal, a hótakaró elolvadásakor számos festői vízesés tűnik még fel, melyek legszebbike a 14 méter magasságból frissességgel és hidegvérrel alázúduló Sipot-vízesés.
Speciális buszkirándulásokat szerveznek a látogatására Kárpátalja és a Kárpátokon túli szanatóriumokból, panziókból. A vízesés az Ökörmezői járás Fülöpfalva településétől 6 kilométerre található.
Aki szereti a fesztiválhangulatot, az talákozhat nyáron azzal is, mivel minden évben rendzenek ilyet is. A tradíció 1993 óta él: rastamanok, punkok, hippik és egyszerű turisták látogatnak ide a világ különböző országaiból, hogy részt vegyenek ezen a fesztiválon, ahol mindenki békésen megfér egymás mellett. A rendezvény jelszava: love, peace & wine. Ezen kívül több más rendezvénynek is helyt ad a vízesés környezete: gyermeknapoknak, „Miss Sipot” szépségversenynek. A legnagyobb rendezvénynek pedig az Ivan Kupal számít, amelyet július 7-én ünnepelnek. Ekkor egy hatalmas, 5 méter magas tüzet raknak. Az ünnepek minden évben július 1-10 között zajlana.
Én magam július elején jártam ott, és valóban fesztivál hangulatot, tapasztaltam, és rengeteg külföldi túristát.

Őry László

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Lökösházi Bréda Kastély: a Dél-Alföld rejtett ékköve

  Eppur si muove! (Mégis mozog!) – Galileo Galilei 1633-ban ezeket a szavakat mormolta maga elé bírósági tárgyalásán, miközben elfogadta az egyházi Törvényszék (inquisitio) ítéletét,

   
 • A Bréda Kastély

  A Bréda Kastély, TájGazda

  Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda - Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

   
 • Tollforgató

  Toll: egy egyszerű, mindenki által használt íróeszköz. Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták a tollat. Igaz abban az időben még nádból készítették.

   
 • Sztáray-kastély – Nagymihály

  Sztáray-kastély – Nagymihály, TájGazda

  Nagymihály – szlovákul Michalovce – a trianoni békediktátum előtt Zemplén vármegye Nagymihályi járásának székhelye volt. A mintegy 40 000 főt számláló város ma

   
 • A „Matyóföld fővárosa”

  Matyóföld, Mezőkövesd

  A legenda szerint egyszer az ördög elrabolt egy matyó legényt. A fiú párja sokat rimánkodott az ördögnek, hogy adja vissza néki a kedvesét. Az ördög azt mondta erre a leánynak:

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére