Nőtincs, TájGazda

Ezer fős kis község Nógrád megye délnyugati részén a Naszály-hegy lábánál. Gazdag történelmi és természeti értékekkel bíró, ezer éves múltra visszatekintő település. Nevének eredetét a szláv Netyko,

netecs szóból származtatják, melynek jelentése: nem folyó víz. Ez utalhat a területen lévő lecsapolt, mocsaras Lókos-patakra is. A szájhagyomány szerint a falu nevének eredete a török hódoltság idejéhez köthető. Ugyanis a közeli dombon állt az itt állomásozó basa háreme. Az ott fogva tartott magyar lányok hajfonataikból készítettek köteleket, melynek segítségével ereszkedtek le a kastély ablakából. A menekülés során szétszórták hajfonataikat, innen nevezték el a török a falut Nőtincsnek.

Nagy jelentőségű történelmi emlékek találhatóak a településen és környékén. Régészek által talált őskori leletek szerint a település már az őskorban lakott volt. 7. századra utaló avar kori temetőt is feltártak. A honfoglalás idején királyi birtok volt, később pedig a nemesség birtokolta a területet. A történelem során számos alkalommal hatalmi harcok választóvonala, ami nem kedvezett a terület fejlődésének. Török háborúk idején állandó portyázás színhelye volt. Az idők folyamán pusztította földrengés, tűzvész, kolerajárvány e területet. Az I. és II. világháború alatt a falu területe szintén frontvonal helyszíne volt.

Aki Nőtincset és környékét felkeresi, azt biztos, hogy rengeteg élmény éri a kirándulások során. Érdemes többnapos túrára készülnie. A falu környékén több műemlék, a Nógrádi vár, a Naszály hegyhez vezető közkedvelt turista utak találhatóak. Az évszázadok során ért pusztulás ellenére számos történelmi, természeti értékkel gazdagodott a község. Ilyen az 1415-ben épült gótikus stílusú római katolikus templom. Az évek során barokk, rokokó és népi építészeti stílusjegyekkel gazdagodott. A klasszicista nemesi Gyurcsányi-Scitovszky kúria. Kicsiny angolparkkal körbevett, hagyományos stílusban épült nemesi kúria. Mára a megmaradt idős fákat természetvédelem alá vették, jelenleg felújítás alatt áll az épület.
A 18. századi Szent Flórián szobor, amely mostanra kissé megkopott. A szobrot az árvizek és tűzvészek védőszentjének, Szent Flóriánnak tiszteletére állították, hiszen falu történelme során többszöri alkalommal élt meg tűzvészt. Ajánlatos felkutatnia még az 1892-ben épült Nepomuki Szent János kápolnát, a Lókos-pataki tározót, amely mesterségesen kialakított kiváló horgászati, pihenési lehetőségekkel bír.

Aki pedig a hétköznapi feszültséget felszabadult játékba fojtaná, annak érdemes felkeresnie a községben található Seholsziget Élményparkot. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kikapcsolódási élmény. A lovaglás, az íjászat vagy a kézműves fortélyok megismerése mellett parki séták, kemencés finomságok, kisállat-simogatás, táborok várják a látogatókat.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Hajócsipke Bartal Tímeától

  Bartal Tímea Felvidék Érsekújvári járásából származik, jelenleg Zoboralján tanít. Emellett szabadidejében, körülbelül három-négy éve hajócsipkével, más néven frivolitással foglalkozik.

   
 • Ékszer kagylókból - Iluska ékszer

  Ékszer kagylókból - Iluska ékszer, TájGazda

  Talán nem meglepő, ha egy földrajz szakos tanárnő ásványékszer készítő is egyben. Én valahol mindig kutatom, fürkészem a kézművesek esetén, hogy amit csinálnak, ahhoz milyen kapcsolatuk, fűződésük van.

   
 • Boldogkőváralja igazi boldogságforrás

  Boldogkőváralja igazi boldogságforrás, TájGazda

  Hiszen az erre járó vándort megannyi élmény, öröm, új ismeret éri a vár és a község felfedezése során. Sokat tanulhatunk történelmünkről és ismerhetünk meg az ottani táj jellegzetességeiről.

   
 • Villámgyorsan száguldó nyilak

  Norka íjász

  Az íj ősidők óta egybefonódik a magyarság fogalmával, a hungarikumok között is helyett kapott. Őseink nagy mesterei voltak e fegyver használatának. A monda szerint a sebesen vágtázó lovakon

   
 • Bőrből életre keltett álmok

  Attila bőrművész, TájGazda

  Kedves Olvasó! Nézze el nekem a beszámoló hosszúságát e két remek kézművesről, Andorról és Szilviáról. Az interjú minden mondata oly igaz, hogy megvágni azokat nem szerettem volna.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére