Pilisszantó, TájGazda

Kicsiny falu a festői Pilis hegységben. Budapesttől és Esztergomtól egyaránt 20 km távolságra lévő település. Az itt fellelhető botanikai és geológiai ritkaságok, értékek miatt a környező területet

a Duna-Ipoly Nemzet Park felügyelete alá vették. Kivételes természeti környezetben fekvő község gazdag történelmi értékekkel rendelkezik.

Az első írásos források 1250-ben említik Pilisszántót, Boldog Özsébnek (a Pálos rend megalapítója) a Szent Kereszt Kolostor építésével kapcsolatosan. A falu egykoron három római út metszéspontjában állt, melyet az i. sz. 230-ban elhelyezett római feliratos mérföldkő is igazol. A kőoszlopokon Aqiuncum, Pannonia Inferior felirat található.  
A mérföldkő mellett lévő barokk templomot özv. gróf Zichy Miklósné építette 1760-ban. Homlokfalában látható a templom ismeretlen eredetű, mély erkölcsi tartalmú alapköve, amely a falu címere is. A templomot Páduai Szent Antal tiszteletére állították, aki a község védőszentje. A belső tér kialakítása Bebó Károly révén valósult meg. Egy tűzvész során az eredeti oltárkép megsemmisült, a jelenlegi képet Feszty Masa, Feszty Árpád lánya festette. A katolikus hívők két nyelven mondják el a Miatyánkat e templomban. Magyar nyelven a hazáért, Magyarországért és szlovák nyelven a faluért, lakóiért, őseiért.

2002-ben a templom mértani közepén beszakadt a padlózat, amely alatt 6 méter mély, 2 méter széles és magas folyosót ástak ki. A benne talált régészeti leletek alapján megállapították a szakemberek, hogy még a középkorban omlaszthatták be és temették el szándékosan a folyosót. A folyosók nem ismert rend szerint hálózzák be a falut. Jelenleg ebben a kiépített folyosóban van elhelyezve a 2000-ben megtalált rejtélyes Keresztes Kő.

A kihagyhatatlan látnivalók között található Boldog Özséb síremléke, a középkori kolostor romjai, a kisméretű, klasszicista Baross kúria, a zarándokszállásként funkcionáló Orosdy-kastély, a mészégetők kemencéje és kútja. A Pilis egészét behálózó, az Orosdy-kastély fölötti barlangból kiinduló Trézsi Szeretet Forrás, melynek éltető, tiszta vize által feltöltődhetnek azok, akik e megszentelt vizet megkóstolják. Nyári időszakban kiváló előadások színtere a Pilis hegy oldalában, a kőbányában kialakított Szikla Színház. Bejáratánál Wass Albert tiszteletére állított emlékkővel és Trianoni kopjafával találkozhatunk.

A 2003-ban felállított és megszentelt 12 méter magas és 6 méter széles tölgyfából készített Pilis Keresztje, már messziről hirdeti hazánk történelmének múltját. „Megtestesíti hőseinket, reményeinket, hitünket, vigasztal és biztat!”
A Pilis Kereszt a Boldogasszony kápolna mellett áll. A kápolna egyik érdekessége hogy kizárólag akadozásból és felajánlásból építették fel. Alapkövét 2006. nyarán tették le, elemeit csak kövek alkotják. A falakat az rakta, aki odajött segíteni vagy csak éppen arra járt. Természetesen irányítás, tervek alapján. A kápolnánál nyugalmat, békét lelhetünk, egy kis időre kiszakadhatunk rohanó világunkból. A tornyok harangjának hangjai egészen Csíksomlyóig hallatszanak. Mára hagyományos zarándokhely lett, pünkösdi mise alkalmával egy időben hangzik el mise a sokak által ismert csíksomlyói misével.

Az utóbbi években kiépített Csillagösvény a hegység történelmi múltjának állít emléket és nyújt erkölcsi menedéket a nemzeti és keresztényi értékrend tisztelőinek. Az ösvényen haladók Nimród, Atilla, Árpád, Szent István, Szent László, Boldog Özséb és Hunyadi Mátyás három méter magas faragott szobrai előtt elmélkedve jutnak el a Boldogasszony kápolnához, a Pilis Keresztjéhez.

Szekeres Marietta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Fára festett Homoród-menti minták

  Bencze Ilona vallástanárként dolgozik, mellette húsz éve festi már a bútorokat Székelyudvarhelyen. Kézműves családba született, ahol gyapjúval foglalkoztak. Ilona „véletlenül” kezdett el festeni.

   
 • Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak

  Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak, dcoupage, TájGazda

  Szerintem többünkben fogalmazódott már meg, hogy egy szerettünknek valamely jeles nap alkalmából saját magunk által készített ajándékot adjunk. Hiszen annál nagyobb boldogság nem is érheti

   
 • A rejtélyes fehér mák

  Fehér mák, TájGazda

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

   
 • A Huszár Családi Pincészet

  A Huszár Családi Pincészet, TájGazda

  A mennyiségből a minőségbe. Kárpátalja falvaiban kevés olyan porta található, amit ne árnyékolna szőlőlugas. Így tulajdonképpen szinte minden háztartásban működik

   
 • Az Óbecsei Than - Emlékház feladata

  Óbecsei Than - Emlékház, TájGazda

  Óbecse Vajdaság szívében, a Tisza folyó jobb partján fekszik. Lakossága zömében magyar ajkú, valamikor ipara és a mezőgazdasága is fejlett volt. Sokan a nagy ipari kombináttal kötik össze a település nevét,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére