Pilisszantó, TájGazda

Kicsiny falu a festői Pilis hegységben. Budapesttől és Esztergomtól egyaránt 20 km távolságra lévő település. Az itt fellelhető botanikai és geológiai ritkaságok, értékek miatt a környező területet

a Duna-Ipoly Nemzet Park felügyelete alá vették. Kivételes természeti környezetben fekvő község gazdag történelmi értékekkel rendelkezik.

Az első írásos források 1250-ben említik Pilisszántót, Boldog Özsébnek (a Pálos rend megalapítója) a Szent Kereszt Kolostor építésével kapcsolatosan. A falu egykoron három római út metszéspontjában állt, melyet az i. sz. 230-ban elhelyezett római feliratos mérföldkő is igazol. A kőoszlopokon Aqiuncum, Pannonia Inferior felirat található.  
A mérföldkő mellett lévő barokk templomot özv. gróf Zichy Miklósné építette 1760-ban. Homlokfalában látható a templom ismeretlen eredetű, mély erkölcsi tartalmú alapköve, amely a falu címere is. A templomot Páduai Szent Antal tiszteletére állították, aki a község védőszentje. A belső tér kialakítása Bebó Károly révén valósult meg. Egy tűzvész során az eredeti oltárkép megsemmisült, a jelenlegi képet Feszty Masa, Feszty Árpád lánya festette. A katolikus hívők két nyelven mondják el a Miatyánkat e templomban. Magyar nyelven a hazáért, Magyarországért és szlovák nyelven a faluért, lakóiért, őseiért.

2002-ben a templom mértani közepén beszakadt a padlózat, amely alatt 6 méter mély, 2 méter széles és magas folyosót ástak ki. A benne talált régészeti leletek alapján megállapították a szakemberek, hogy még a középkorban omlaszthatták be és temették el szándékosan a folyosót. A folyosók nem ismert rend szerint hálózzák be a falut. Jelenleg ebben a kiépített folyosóban van elhelyezve a 2000-ben megtalált rejtélyes Keresztes Kő.

A kihagyhatatlan látnivalók között található Boldog Özséb síremléke, a középkori kolostor romjai, a kisméretű, klasszicista Baross kúria, a zarándokszállásként funkcionáló Orosdy-kastély, a mészégetők kemencéje és kútja. A Pilis egészét behálózó, az Orosdy-kastély fölötti barlangból kiinduló Trézsi Szeretet Forrás, melynek éltető, tiszta vize által feltöltődhetnek azok, akik e megszentelt vizet megkóstolják. Nyári időszakban kiváló előadások színtere a Pilis hegy oldalában, a kőbányában kialakított Szikla Színház. Bejáratánál Wass Albert tiszteletére állított emlékkővel és Trianoni kopjafával találkozhatunk.

A 2003-ban felállított és megszentelt 12 méter magas és 6 méter széles tölgyfából készített Pilis Keresztje, már messziről hirdeti hazánk történelmének múltját. „Megtestesíti hőseinket, reményeinket, hitünket, vigasztal és biztat!”
A Pilis Kereszt a Boldogasszony kápolna mellett áll. A kápolna egyik érdekessége hogy kizárólag akadozásból és felajánlásból építették fel. Alapkövét 2006. nyarán tették le, elemeit csak kövek alkotják. A falakat az rakta, aki odajött segíteni vagy csak éppen arra járt. Természetesen irányítás, tervek alapján. A kápolnánál nyugalmat, békét lelhetünk, egy kis időre kiszakadhatunk rohanó világunkból. A tornyok harangjának hangjai egészen Csíksomlyóig hallatszanak. Mára hagyományos zarándokhely lett, pünkösdi mise alkalmával egy időben hangzik el mise a sokak által ismert csíksomlyói misével.

Az utóbbi években kiépített Csillagösvény a hegység történelmi múltjának állít emléket és nyújt erkölcsi menedéket a nemzeti és keresztényi értékrend tisztelőinek. Az ösvényen haladók Nimród, Atilla, Árpád, Szent István, Szent László, Boldog Özséb és Hunyadi Mátyás három méter magas faragott szobrai előtt elmélkedve jutnak el a Boldogasszony kápolnához, a Pilis Keresztjéhez.

Szekeres Marietta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Misztikus, gyógyító mandalák

  Mandala, TájGazda

  Legtöbbször ha valakiről, illetve a munkájáról írok, előtte mindig próbálok elmélyedni a munkákról készült képekben, alaposan megnézni azokat, figyelni magamra, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlem.

   
 • Öntöttvas tárgyak óriási tárháza

  Öntöttvas, TájGazda

  Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

   
 • Mónosbél – az ősi almafajták kincsestára

  Mónosbéli almáskert – az ősi almafajták kincsestára, TájGazda

  Mónosbél a Bükk-hegység lábánál, Egertől kb. 19 km távolságra található. Kedves, vendégszerető emberek lakják e kis települést. A faluba beérve – Szarvaskő irányából- érdekes látvány fogadja az arra tévedőt.

   
 • Handmade by Edi

  Handmade by Edi, TájGazda

  Tóth Edina Felvidéken, Dunaszerdahelyen él és dolgozik, mint varrónő és divattervező. Elsősorban gyermekjátékokat és lakás kiegészítőket varr, termékeit Handmade by Edi néven értékesíti saját üzletében,

   
 • A Shajanszka ásványvíz - Visk

  Kárpátalja a legendák és az ősi hagyományok, a gyógyító levegő és a jótékony hatású ásványvizek vidéke. Az idelátogatók gyakran megjegyzik, hogy az itteni természet, az ásványvizek és a friss hegyi levegő

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére