Steigervald tanyamúzeum

Babgulyás és baracklekváros fánk. A leveshez karikára vágott erős zöldpaprika is járt (választható opció) a fánk még meleg volt. Mintha nagyanyám konyhájában ültem volna. Az íze is pontosan olyan volt.

Amilyet csak a falusi, tanyasi asszonyok tudnak előállítani. Békebeli ízek, békebeli hangulat. A Gyula és Kétegyháza között lévő Steigervald Tanyán ez is egy választható menü, amelyet minden esetben megelőz az ország egyik legnagyobb, magán tanyamúzeumának a megnézése, melyet az 1959-ben itt eltüntetett 500 tanya használati tárgyaiból össze legidősebb Steigerwald József, akinek szintén lerombolták itt tanyáját. Mert úgy gondolta, hogy amit csak lehet, megment a tanyasi életből az utókor számára. Mikor megtudta, hogy melyik tanya következik a pusztításban, lovas kocsival kiment a tanyához és összeszedte, amit talált. Ezt a munkát fia is folytatta, napjainkban több mint kétezer darabja van a gyűjteménynek. Tele volt velük a gyulai családi ház udvara. Így aztán, amikor 1980-ban kiürült az egykori Zöld Mező TSZ központja, mert három TSZ összevonása miatt feleslegessé vált az épület, akkor elintézték, hogy az összegyűjtött tárgyakat elhelyezhessék a feleslegessé vált majorban. Azóta ki sem mozdultak innen, 1983-ban megnyitották magán tanyamúzeumukat. Nem volt divat ez akkoriban, de sikerült elintézniük, a Vajdahunyad Várban működő mezőgazdasági múzeum védetté nyilvánítassa 1979-ben. Vannak olyan eszközeik, tárgyaik, amelyek sehol máshol nem láthatók. A rendszerváltás teremtette meg a feltételeit annak, hogy a család megvásárolhassa az ingatlant, a hozzátartozó hét hektáros területtel. Kettős céljuk volt: saját tulajdonba venni a gyűjteményt és lótenyésztéssel foglalkozni. Ma több mint 300 hektár és ősgyep tartozik hozzájuk, jelenleg Mezőhegyes után övék Békés megye második legnagyobb tenyésztőhelye. Időközben a múzeumból és lótenyésztő központból egy idegenforgalmi programközpont lett a Steigerwald tanya. Lovaglás, gyalogos, lovas és lovas kocsis túrázás mellett vendéglátással és szállásadással is foglalkoznak. Népszerű programjuk a borkóstolás és vacsora egy pusztai itatónál, ahol terített asztal és hamisítatlan pusztai hangulat várja a vendégeket. Lovas kocsi hozza-viszi őket. Több napra érkező vendégeiknek tudnak szobát biztosítani, de vannak sátorhelyeik és lakókocsiknak kialakított parkolók is. Olyan háziállatkertjük van, ahol megtalálható az Alföld összes jellemző háziállata a szürke marhától a kendermagos tyúkkal bezárólag. A Gyulától kilenc kilométerre található Steigerwald Tanya mér régen beépült a fürdőváros programajánlatába is. Vendégeket Húsvéttól október 31-ig fogadnak. Alkalmi csoportokat ezen kívül is fogadnak, de azt előre meg kell beszélni.  
Az idegenforgalom mellett a lótenyésztéssel is foglalkoznak, ugró lovakat tenyésztenek. Szénájuk messze földön híres, rendszeres beszállítói a Mezőhegyesi Ménesbirtoknak és a fővárosi tenyésztőknek is.
A Steigervald Tanya sorsformálása eddig mindig apáról fiúra szállt. Úgy tűnik, a sor ezután sem szakad meg, hiszen már a család harmadik generációs férfitagja, Steigerwald Tamás is aktív a jelenben, de a jövőépítés már egyértelműen az ő dolga lesz. Örömét leli benne, boldogan lép szülei, nagyszülei örökébe. Nagyapja, édesapja létrehozták, kialakították a bázist: múzeum, lótenyésztés, gazdálkodás, vendéglátás idegenforgalom. A jövőben már csak üzemeltetni kell az objektumot, persze mindig a kor szellemének és lehetőségeinek megfelelően. A jele gyakorlata azt mutatja, még nagyon sokáig élvezhetik a vendégek a Steigerwald Tanya szolgáltatásait.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Az ipolysági monostor

  Ipolyság (szlovákul Šahy) felvidéki város, a Nyitrai kerület Lévai járásában, az Ipoly folyó jobb partján terül el. Közigazgatásilag hozzátartozik Tesmag és Pereszlény.

   
 • A tótkomlósiak is szeretik az angol íjász játékát

  A tótkomlósiak is szeretik az angol íjász játékát, TájGazda

  Makk Hetes. Sem a kártyaasztaloknál ülők, sem az utcai járókelők nem értik félre. A kártyaasztaloknál például makk hetes nélkül nem lehet makk ultit játszani, illetve aki makk ultit játszik,

   
 • A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza

  A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza, TájGazda

  Zsadány felé haladva, Okány utolsó utcájában lakik Teri néni a falu krónikása, náluk, a lakásán lehet megnézni helytörténeti gyűjteményét. Azokat a könyveket, melybe összegyűjtött minden írást, amit csak tudott.

   
 • A Bréda Kastély

  A Bréda Kastély, TájGazda

  Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda - Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

   
 • Judy Kosarak

  Judit Felvidék Galántai járásában él, mióta külföldi munkájából anyasági szabadságra tért haza. Jelenleg három hónapos kisfiával van otthon. Emellett körülbelül hat éve pedignádból készít különböző fonott kosarakat,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére