Somoskő, TájGazda

Somoskő Salgótarján részeként a szlovák - magyar határvonalnál fekszik. A település fölé magasodó vár és vulkanikus képződmény viszont már Szlovákia területén található.

A Schengeni egyezmény életbe lépése óta mindkét nevezetesség a magyar oldalról is szabadon megközelíthető.
A bazaltképződmény világhírű nevezetesség, e ritkaság a világon ezen kívül csak két helyen található meg.

A várhegy északi oldaláról letekintve vehetjük szemügyre e rendkívüli látványosságot, a bazaltorgonákat, illetve a bazalt mezőt vagy másik nevén a kőtengert. A mintegy 500 méter magasból kihajló 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp szerűen helyezkednek el. A kiömlő láva bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg. 5 és 6 szögletű karcsú oszlopok keletkeztek a lassú kihűlés következtében. A hegy köveit a vár építéséhez, vasúti töltésekhez használták fel az évszázadok alatt.

A mélyben, a hegy lábánál fut a kőtenger, a felgyülemlett bazaltos törmelék rengeteg. Egy része a pleisztocén korban keletkezett, mállástermékként, a természet alakított ki. A felső rétegét, emberi kezek termelték, a vár építésekor.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Torma Szilvia

  A Kis-Alföld Szlovákiában található részén elterülő, gyönyörű élővilággal megáldott folyami szigetet Csallóköz néven ismerjük. Nagyobb települései közé tartozik többek közt Komárom,

   
 • Újjáélesztett papír

  A felvidéki Ambruš Adriana fizioterapeuta-ként dolgozik és él Zselízen. Munka után, szabadidejében szívesen foglalkozik otthonában berendezett műhelyében kézműveskedéssel, elsősorban kosárfonással.

   
 • A tészta hagyománya

  A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben nyolcadik alkalommal rendeztek Tésztanapot a helyi asszonyok és egyesületi tagok. Az összejövetel fő célja, hogy a felnövő generáció

   
 • Lökösházi Bréda Kastély: a Dél-Alföld rejtett ékköve

  Eppur si muove! (Mégis mozog!) – Galileo Galilei 1633-ban ezeket a szavakat mormolta maga elé bírósági tárgyalásán, miközben elfogadta az egyházi Törvényszék (inquisitio) ítéletét,

   
 • Sziszi mézesmívesei

  Sziszi mézesmívesei, TájGazda

  Szász Szilvia Révkomáromból származik, ahol a Selye János Egyetemen dolgozik, mint az akadémiai információs rendszer menedzsere. Emellett mézeskalácsok sütésével és díszítésével foglalkozik.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére