Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

világító botokkal vonultak végig a város  főutcáján a résztvevők. A világ szinte minden tájáról  három napon át több mint 160 előadóművész szórakoztatta a zenekedvelőket. A koncertek mellett produkciókat, táncos show-kat és cirkuszi mutatványokat is láthatott a közönség. Ez alkalommal a péterváradi Alsóvárosban 14 helyszínen  szórakoztatták a művészek, táncosok, zenészek az újvidéki közönséget. A nyitókoncerten a brooklyni Moon Hooch együttes funk –jazz improvizációs zenével mutatkozott be. A különböző zenei irányzatok a társadalom különböző korosztáylát ragadták meg.  Az olasz előadók különösen a tánczenével nyűgözték le a közönséget. A  bolognai Fratelli Marelli rock és swing zenét játszott, különleges összeállításukkal szinte egész Európát bejárták. Most első alkalommal jártak Újvidéken, és remélik, hogy lesz még alkalmuk visszatérni.
A külföldi előadóművészek mellett szerbiai együttesek, zenészek is szinpadra léptek. Az újvidéki  The Rebel Bros bend egyebek mellett  moderkori jazzt is játszott a közönségnek. Különlegesse, hogy több bandából verbuválódott össze. A hagyományos összetételen kívül van még két fúvósuk és három back – vokáljuk, valamint egy főénekesük. Az emberek a különlegességet kedvelik bennük.
Az idei fesztivál jellegzetessége, hogy nem a városközpontban, hanem a péterváradi Alsóvárosban tartották meg.  A főszervezők kulturális élettel szerették volna megtölteni ezt a városrészt, hiszen ez  Újvidék bölcsője, egy 18. századi barokk stílusú város, amit az újvidékiek kissé elfelejtettek. A fesztiváltanács a megmozdulással szinte „felébresztette” a kisvárost.
Az Utcai Zenészek Fesztiválja három napig tartott. A legfiatalabbak is megtalálták a szórakozásukat. Őket  Andrej Tomše pantomim bohóc nevettette meg. Humoros – interaktív  játékával még az idősebbeket is mosolyra birta.
A fesztiválról nem hiányzott  a klasszikus zenei irányzat sem. A ritkaságnak számító cimbalom- muzsika is megragadta a közönséget. Magyarországról Lisztes Jenő híres művész szórakoztatta az egybegyűlteket. Elmondta, szerencsésnek érzeheti magát, hogy a világ legnagyobb színpadain, legszebb helyein játszhatott, ugyanakkor nagyon kedveli a szerbiai közönséget.   Nagy örömmel járja  a világot, sajátságos  karriert próbál befutni.  
A gitár-muzsika kedvelőit a nem kis ismeretségű vajdasági Kovács György, vagy ahogyan a rajongók ismerik, Kovács Gyuszi  szórakoztatta. Gitár- improvizációval bűvölte el a közönséget.
Az Utcai Zenészek fesztiválját 16 éve rendezeik meg Újvidéken. A főszervezők az évek során  rámutattak arra, hogy szinte minden tárgy felhasználható hangszerként és zenét mindenből lehet alkotni. A fő cél viszont az, hogy Belgrádhoz hasonlóan, rendelet szülessen az utcán zenélő művészek érvényesüléséhez. Borislav Beljanski vezérigazgató az archaikus, nem mindennapi zene megismerését szorgalmazza.
- Szeretnénk megmutatni azokat a zenei irányzatokat és stílusokat, amit a mi térségünkben még nem ismernek az emberek. Nem a legnépszerűbb világi zenészekkel jelenünk meg, hanem azokat az  előadókat keressük, akik szeretik és érzik a zenét. Minden olyan tárgyat felkutatunk, amiből zenét lehet alkotni, az egyszerű fadarabtól kezdve a modern stílusú műanyag dobozokig. Az aki szereti a zenét, mindenáron találni fog valamit, amin zenélhet, még ha természetes anyagról is van szó. A környékből és a világból invitáljuk az embereket, legyenek velünk – mondta a vezérigazgató
Az újvidéki Utcai Zenészek Fesztiválját a három nap alatt mintegy 40 ezer rajongó látogatta meg.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Ha november, akkor darules a Kardoskúti Fehértónál

  Az Alföldi déli csücskében fekvő, mintegy 5600 hektáron elterülő Kardoskúti Fehértó igazi természeti csoda az őszi hónapokban. Ilyenkor a szikes talajú tavat és környékét összefüggő víz borítja,

   
 • Szilvásvárad – Millennium kilátó

  Szilvásvárad – Millennium kilátó, TájGazda

  A Bükk-fennsíkhoz közeledve, annak tetejét kémlelve már messziről látni, hogy valami kimagaslik a fák ágai közül. Ha kellően fókuszálunk a távolból a piciny pontra,

   
 • Nemezelés – Egy ősi technika feltámadása

  Nemezelés – Egy ősi technika feltámadása, TájGazda

  Anda Erika, Érsekújvárban él, villamosmérnöki végzettséggel rendelkezik, viszont jelenleg autista fia gondozójaként otthon tevékenykedik. Mikor van egy kis szabadideje, legszívesebben nemezeléssel foglalkozik

   
 • Handmade by Ivi

  Ivi design, TájGazda

  Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

   
 • Lámpák bűvöletében

  Lámpák bűvöletében, TájGazda

  Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére