Hucul-brinza fesztivál, TájGazda

Tapasztalatból mondom, hogy a huculok barátságos, vendégszerető, kedves nép. Volt alkalmam szeptember elején Ihor Lucenko barátom meghívására részt venni az éves hucul-brinza

fesztiválon, és élvezni a huculok vendégszeretetét. Néhány csodálatos napot tölthettünk el Ihor barátom szüleinél a hegyekben, és a fesztiválon Rahón, ugyanis hagyományőrző jeleggel a huculok minden év szeptember elején megrendezik Rahón a hucul-brinza fesztivált.
A huculok főként állattenyésztéssel foglalkozó "hegyi emberek" már a X. század környékén itt élhettek. Magyarország területén nagyobb létszámban a XIV. századtól éltek.
Népviseletük igen színes, sajátos ételeik elsősorban tejtermékek, juhsajtok, túrók, stb., melyeket ilyenkor megkóstolhatunk, ill. vásárolhatunk is.
A brinza egyébként egy nagyon közkedvelt sajtfajta a Kárpátokban. Íze és elkészítési technikája sok rokonságot mutat a görög feta sajttal.A kárpátaljai brinza sajt egy savas, oltós sajtféleség, amely különlegességét a háziállatok tejében található enzimnek köszönheti. Jellemzője, hogy ránézésre túróra hasonlít, és enyhén sós ízű. A könnyebb fogyasztás és tárolás érdekében általában gömbölyűre formázták, s darabonként a súlya elérte az 1 kg-ot. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Kárpátok régiójában és a szomszédos területeken is előszeretettel használják a konyhákban.
A rahói fesztivál egyike Kárpátalja tíz legnépszerűbb fesztiváljának, érdemes tehát ellátogatni rá. A fesztivál helyszíne közel esik Európa földrajzi középpontjához, s évente több 10 000 látogatót vonz. Eddig látogatottság tekintetében a tavalyi év a rekorder, amikor a szervezők szerint mintegy 30 000 ember vett részt a több napos rendezvényen.
A mostani fesztiválon is volt minden, ami szem-száj ingere. Volt alkalmam talélkozni a Hucul Társaság elnökével is, Jánossal, akivel felhörpintettünk egy kupica pálinkát, és kezet ráztunk a hucul magyar barátságra is, hiszen őseik  sokan voltak Rákóczi szabadságharc, illetve a 48-as szabadságharc katonái, és vállvetve küzdöttek velünk a labanc ellen.
Hajrá huculok, hajrá magyarok! Szép az élet, és éljen a barátság....

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A borvizek királynőjének múltja és jelene

  Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

   
 • Ahol özvegy Horthy Istvánné fiatalságát töltötte

  Felvidék Nyitrai kerületének Nyitrai járásában található egy falu, melynek neve sokak arcára mosolyt csal: Felsőelefánt (szlovákul Horné Lefantovce). 1976 és 2002 között

   
 • A Gál Cukrászat

  A Gál Cukrászat, TájGazda

  Kétségbe vagyok esve! Nem tudom, mit szeretnek a vásárlók!? Körösladány, Kossuth utca 23. szám alatt lévő házban nyolcan ültük körül a nagyasztalt. Gál Attiláné Katalin, Gál Katalin, Gál Anita,

   
 • Gombos és a Tamáskó kaptár

  Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

  Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

   
 • Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban

  Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban, TájGazda

  Tudták azt, hogy egy tonna régi újságpapír feldolgozásával 17 fát lehet megmenteni?  A becslések szerint Szerbiában több száz, sőt ezer tonna olyan hulladék vész kárba, ami jól felállított rendszerrel

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére