Hucul-brinza fesztivál, TájGazda

Tapasztalatból mondom, hogy a huculok barátságos, vendégszerető, kedves nép. Volt alkalmam szeptember elején Ihor Lucenko barátom meghívására részt venni az éves hucul-brinza

fesztiválon, és élvezni a huculok vendégszeretetét. Néhány csodálatos napot tölthettünk el Ihor barátom szüleinél a hegyekben, és a fesztiválon Rahón, ugyanis hagyományőrző jeleggel a huculok minden év szeptember elején megrendezik Rahón a hucul-brinza fesztivált.
A huculok főként állattenyésztéssel foglalkozó "hegyi emberek" már a X. század környékén itt élhettek. Magyarország területén nagyobb létszámban a XIV. századtól éltek.
Népviseletük igen színes, sajátos ételeik elsősorban tejtermékek, juhsajtok, túrók, stb., melyeket ilyenkor megkóstolhatunk, ill. vásárolhatunk is.
A brinza egyébként egy nagyon közkedvelt sajtfajta a Kárpátokban. Íze és elkészítési technikája sok rokonságot mutat a görög feta sajttal.A kárpátaljai brinza sajt egy savas, oltós sajtféleség, amely különlegességét a háziállatok tejében található enzimnek köszönheti. Jellemzője, hogy ránézésre túróra hasonlít, és enyhén sós ízű. A könnyebb fogyasztás és tárolás érdekében általában gömbölyűre formázták, s darabonként a súlya elérte az 1 kg-ot. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Kárpátok régiójában és a szomszédos területeken is előszeretettel használják a konyhákban.
A rahói fesztivál egyike Kárpátalja tíz legnépszerűbb fesztiváljának, érdemes tehát ellátogatni rá. A fesztivál helyszíne közel esik Európa földrajzi középpontjához, s évente több 10 000 látogatót vonz. Eddig látogatottság tekintetében a tavalyi év a rekorder, amikor a szervezők szerint mintegy 30 000 ember vett részt a több napos rendezvényen.
A mostani fesztiválon is volt minden, ami szem-száj ingere. Volt alkalmam talélkozni a Hucul Társaság elnökével is, Jánossal, akivel felhörpintettünk egy kupica pálinkát, és kezet ráztunk a hucul magyar barátságra is, hiszen őseik  sokan voltak Rákóczi szabadságharc, illetve a 48-as szabadságharc katonái, és vállvetve küzdöttek velünk a labanc ellen.
Hajrá huculok, hajrá magyarok! Szép az élet, és éljen a barátság....

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Szalag-Zsinór Design

  Szalag-Zsinór Design, TájGazda

  Mgr. Szarka Zsuzsanna a felvidéki Nádszegről származó pedagógus lassan egy évtizede foglalkozik ruhatervezéssel, viseletkészítéssel – munkássága figyelemreméltó népszerűségnek örvend.

   
 • Gyógynövényekkel ízesített lekvárok színkavalkádja

  Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

  Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

   
 • Az aprócska magyarföldi falu

  Egy mesebeli helyszín, festői környezet, ahol békesség, nyugalom honol. A csendet olykor egy-egy ló nyerítése töri meg. Magyarföld: kis falucska, amely a Nyugat-Dunántúlon a Szentgyörgyvölgyi Tájvédelmi Körzet

   
 • Lámpák bűvöletében

  Lámpák bűvöletében, TájGazda

  Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

   
 • Hagyományőrző ruhák Székelyföldről

  Hagyományőrző ruhák Székelyfölrdől, TájGazda

  Kárpátalján a magyar lakosságot (is) megszólító tömegrendezvények általában valamely jeles esemény, évforduló köré szerveződik. Ha magunk elé képzelünk egy átlagos városnapos

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére