Egy nap, amely a finom borokról, a jó hangulatról, mulatásról, szórakozásról szól. A kb. 600 lelket számláló, borairól híres horvátországi település, Vörösmart (horvátul, Zmajevac)

minden év október első hétvégéjén rendezi meg falunapját, egybekötve egy maratoni Bortúrával. A rendezvények összekötésével a szervezők fő célja az volt, hogy a vörösmarti borokat és a kis vörösmarti borospincéket népszerűsítsék, illetve az itt élő magyarság kultúráját, gasztronómiáját megismertessék a nagyközönséggel.
Sikerült is nekik! Hiszen az utóbbi években egyre népszerűbb ez a rendezvény. Nemcsak a környékről, hanem Európa több országaiból is jönnek a jó bort kedvelő társaságok. A kezdeti, 40 főt kitevő „maratoni futók” száma mostanra meghaladta az 1300-at is. Ez lett a környék legnagyobb rendezvénye. A bormaratonkor a faluban és a környező településeken alig lehet szállást találni. Sőt a vajdasági területekről szervezett buszokkal indulnak neki az érdeklődők.
A Bormaraton alkalmával a résztvevő baráti társaságoknak, családoknak mintegy 20 pincét kell és lehet felkeresniük. A regisztráció alkalmával a látogatók vesznek egy poharat és kapnak egy térképet a faluban található borospincékről, amelyeket körbejárnak. Ezeket kell felkeresniük, megízlelniük a pincék egyes borait, kitalálni a borok fajtáját, értékelni azokat. Az elfogyasztott 1 dl bor után kapnak egy igazoló pecsétet, amely bizonyítja, hogy mely pincéket keresték fel. A kóstolás mellett betekintést nyerhetnek a borospincék legeldugottabb részeibe is, kötetlenül beszélgethetnek a borászokkal. Aki mind a húsz helyet felkeresi és eljut a célba, azok között értékes ajándékokat sorsolnak ki. De valljuk be őszintén, elég megvalósíthatatlan küldetésnek tűnik, hiszen 20 borospince több borát is megkóstolva kellene eljutni a célig.
A maratoni bortúra mellett kulturális és művészeti fesztivál is szerepet kap. A falu központjában néptánccsoportok bemutatóját lehet megtekinteni egy népviseleti felvonulás formájában. Az esti órákban zenei fellépők sokasága, utcabál várja a vigadni vágyókat a katolikus és a református szurdokban, ahol magyarországi és horvátországi zenekarok, együttesek lépnek fel. Kiállítások, szakmai előadások, borok versenye és gazdag étel kínálat is dukál a kiváló borokhoz.
A helyiek két utcát is kialakítottak az idők folyamán, ahol a tradicionális borospincékkel találkozhatunk. Egy református szurdokot és egy katolikus szurdokot. Ezek mentén helyezkednek el a rendezett, tiszta borospincék a finomabbnál-finomabb nedűkkel és barátságos, közvetlen borászokkal. A faluban érdemes a borházat és tájmúzeumot is megtekinteni.
A következő Bormaraton igaz egy év múlva kerül csak megrendezésre, de ha szeretnénk részt venni rajta, megismerni a környező területeket, akkor érdemes jó előre tájékozódni és szállást foglalni!!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A Benei öreg templom

  Bene (Бене) községe egy kicsiny falu Kárpátalján, a Borzsva folyó partján a Beregszászi járásban, ahol a beregi hegyek és az alföldi síkság pereme húzódik.

   
 • Ami másnak rongy, az a kézművesnek igazi anyag

  Rongybabák Délvidékről, TájGazda

  Mindig is az apró dekoratív tárgyak kreatív elkészítése vonzotta. A szépet, a stílusosat természetes alapanyagokból, akár az utcán vagy erdei séta közben begyűjtött termésekből állította össze.

   
 • A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza

  A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza, TájGazda

  Zsadány felé haladva, Okány utolsó utcájában lakik Teri néni a falu krónikása, náluk, a lakásán lehet megnézni helytörténeti gyűjteményét. Azokat a könyveket, melybe összegyűjtött minden írást, amit csak tudott.

   
 • A losonci református templom

  A losonci református templom, TájGazda

  Vallásos és hazafias misszióval bíró egyházunk, mely a múltban soha hűtlen nem volt. „Az újított mű készen áll, karcsú merész tornyával, fenségesen összefutó boltíveivel,

   
 • A fiatalos erőnlét elixírje

  A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére