Gesztenyék, TájGazda

A téli piacokon, adventi vásárokban mindig érezni a frissen sütött gesztenye illatát a levegőben. Hívogatóan hat ránk, csábít minket egy kis nassolásra.

A gesztenyével kapcsolatban van egy másik nagyon kedves emlékem is. Gyerekkoromban a szomszédunknak volt egy gesztenyefája az utcán, Alig vártuk, hogy ősszel elkezdje hullajtani a termését, de nem azért, hogy megsüthessük. Hanem hogy összeszedhessük és kihegyezett gyufaszálakat szurkálhassunk bele, mellyel változatos figurákat alkottunk meg. Gyerekkorom egyik legszebb emlékei közé tartozik, ahogy az utcabeli gyerekek mutogatták egymásnak a különböző gesztenyebábokat. Sok évvel a hátam mögött, ma már tudom, hogy a bábokhoz használt gesztenye közismert nevén a vadgesztenye étkezési fogyasztásra nem ajánlott. Viszont a gesztenyének van ehető változata is, amely a szelídgesztenye névre hallgat - ebből készül a sült változata - és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára. A szelídgesztenye fogyasztható sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve, mártásként, liszt formában. De befőttek, lekvárok, mézek, borok, szörpök, pálinkák is készülnek belőle.

Fontos tudnunk megkülönböztetni a vadgesztenyét a szelídgesztenyétől. Míg a szelíd fajta alkalmas  étkezésre, addig a vadgesztenye termését, magját tilos fogyasztani, mert mérgező. Viszont külsőleg alkalmazva számos jótékony hatással bír szervezetünkre mindkét változata.
A gesztenye már ősidők óta fontos táplálékát képezi az emberiségnek. A gesztenyefát mindig nagy becsben tartották, már a rómaiak is fogyasztottak a terméséből. Az idősek úgy vélték, hogy ahol a föld alkalmatlan a művelésre ott a családok számára a szelídgesztenye jelenthette a gabonát és a burgonyát. Illetve egy fa teljes termése egy fő számára elegendő ételt képes biztosítani egy éhséges téli időben. A gesztenyefák több száz évet is megélnek, akár a 700-at is. Van ahol ünnepet tartanak a tiszteletére. Pl. a Toszkánai Marradi falujában vagy a hazai Vas megyei Velem faluban. Állítólag Mátyás király egyik kedvenc étele is a gesztenyével töltött kappan, azaz kakas volt.

Változatos ételeket készíthetünk belőle. Édes és sós ételekhez egyaránt használható. Ha valaki nem szereti a gabonából és burgonyából készült ételeket, akkor a gesztenye alkalmas ezek helyettesítésére. Lisztjéből kiváló kenyeret, polentát lehet készíteni. Sütemények kiváló alapanyaga, tölteléke: pl. gesztenyés torta, fagylalt, gesztenyés palacsinta, gesztenyével töltött alma, bejgli, gesztenyerolád, gesztenyeszív, gesztenyepüré. Mártásként, köretként is fenséges ízt kölcsönöz a húsoknak pl. birsalmás-gesztenyés kacsasült, gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell, gesztenyével töltött csirkemell.

Alacsony zsírtartalma miatt kiváló nassolni való, illetve több diétás recept alapanyaga, szívesen használják a vegán és paleo étkezésben. Gazdag B1, B2, B6, E és C-vitaminokban, rostokban. Ásványi anyagok közül a mangán, réz, kálium, foszfor, magnézium, cink, kalcium fordul elő benne.

A leveléből készült főzet vagy tea megnyugtatja a nyálkahártyát. Tuti recept a megfázás ellen, hurutra, asztmatikus köhögésre. Hasmenésre a nyers termés a javallott, de csak a szelídé. Méz formájában igazi különlegesség, de torokfájásra is elszopogathatunk 1-2 kanállal. A levelekben lévő hatóanyag reumára, hátfájásra, ízületi merevség kezelésére, izomlazításra is jó. Krémként a megfáradt és visszeres láb gyógyítására is használják, mert erősíti az érfalakat és javítja a vénás keringést. Továbbá csökkenti a gyulladást, görcsöket.
A növényben lévő eszcin hatóanyag csökkenti a narancsbőrt, ezáltal feszesíti a combokat. Ugyanakkor ez a hatóanyag csökkentheti vagy gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását. A levelek és a magok héját szépségápolási termékek és fényvédő szerek alapanyagaként is használják. Ülőfürdőként aranyér ellen jól bevált népi gyógyszer. Samponként használva csillogást ad a hajnak a levelek, héjak főzete.
Továbbá felhasználható természetes mosószerként. Ilyenkor vízbe kell áztatni, hogy a héja könnyen leváljon és az így visszamaradt belső termést lehet a mosógépbe a szennyes ruhák közé tenni. A benne lévő keményítő végett a ruhák kikeményítésére is alkalmas. Néhány zöld szelídgesztenye szem elűzi a muslincákat a lakásból. Barna állapotban molylepkék ellen kiváló a ruhásszekrényben.  Gyerekek kedvenc játéka lehet, mivel különböző gesztenyelényeket formálhatunk meg belőle.

A gesztenye szüretelését követően a termését gyakran a burkában hagyták és homokkal letakart hordókban tárolták. Ha kiverték a héjából a termést akkor megfüstölték vagy szárítva, aszalva tárolták száraz, hűvös helyen, hogy sokáig elálljon. Népszokások szerint, Mindenszentek estéjén megsült gesztenyével ajándékozták meg a halottak emlékére harangozó legényeket. Az ünnep elmúlásával bárki szabadon gyűjthette a fákon maradt gesztenyét, nem számított lopásnak. Jószág hizlalására is alkalmazták.

Egyéb érdekességek, ételreceptek:
http://maroni.hu/hu/gesztenyerol, http://anatur.hu/blog/teli-reflektorfenyben-a-gesztenye

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Élménydús kirándulás a Gyermekvasúttal

  Gyermekvasút, TájGazda

  Vonaton utazni mindig élmény, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Nekem a legtöbb vonatos történetem osztálykirándulásokhoz köthető, amely a gondtalanság, szórakozás, felfedezés élményeivel párosul.

   
 • A lőkösházi festő, aki bejárta az Akropoliszt

  Corvus-Kora festő, TájGazda

  A lőkösházi festő bejárta az Akropoliszt töviről, hegyire... Corvus-Kora-Róbert festőművész nem szereti, ha munka közben zavarják, ezért zárkózik be festés közben.

   
 • Újvidék pihenőhelye a tarcali hegy

  A tarcali hegy, TájGazda

  A városi ember a rohanó hétköznapokból való menekülést, akár pár órára is a csöndes, nyugodt, fákkal borított természetben keresi. Az újvidékieknek ezt a lehetőséget a Duna jobb partján fekvő Tarcal-hegy,

   
 • LuDo Apartman: makói lokálpatrióták vendégháza

  LuDo Apartman, TájGazda

  Luca és Donáth. Nagyszüleik szeme fényesebben ragyog, ha rájuk néznek, de már akkor is, ha csak rájuk gondolnak. Akkor például rájuk gondoltak, amikor névadáson törték a fejüket.

   
 • Életmód és hivatás a lovaglás

  Életmód és hivatás a lovaglás, TájGazda

  A ló ősidőktől fogva az embert szolgálta, mind a munkában, mind az élvezetekben. Alig 50-60 évvel ezelőtt még a mezőgazdaságban is fontos szerepe volt a patásnak, hiszen a szántástól kezdve az aratásig

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére