Fehér mák, TájGazda

Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

Még sosem hallottam róla. Létezik olyan, hogy fehér mák? Nagyon felcsigázta a gondolataimat. Így belemerültem a fehér mák kutatásába. Sajnos nagyon keveset tudtam meg róla, de amit igen azt szeretném megosztani a kedves olvasókkal, hogy halljanak róla és ismerjenek meg néhány gondolatot e nemes fajtáról is.

A Vajdaságban él egy kedves ismerősöm, akiről tudom, hogy kék mákot termel. Így Őt is megkérdeztem a fehér mákról, remélve hogy tud nekem némi információval szolgálni. Ő maga nem, de más ismerőse próbálkozott a termesztésével. Mint megtudtam tőle a fehér mákot tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a kék mákgubóban. Az európai piacokon kicsi rá a kereslet, de Ázsiában – India, Pakisztán, Banglades – ahonnan eredetileg származik a mák, ott előszeretettel használják a fehér mákot is, sőt a sárgát is.

Felhasználását tekintve ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Salátákba, burgonyás, rizses ételekbe kiváló ízesítő. Az íze viszont más, enyhén dióízű. Ezért alkalmas a darált dió helyettesítésére is. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle. Kozmetikában bőrápolásra is használják. Kisebb ópiumtartalommal bír a kék mákhoz képest.

Magyarországi vonatkozásban egy tájfajtára találtam említést, a Szentesi fehér mákra. Európai viszonylatban főként Ausztriában termesztik Waldviertel régiójában. Ennek a régiónak az egyik fő gazdasági bevétele is a máktermesztés származik; mákturizmust alakítottak ki az itt megtermelt mákfélék köré. A Mákmúzeumot, mák tanösvényt bejárva számos információt tudhatunk meg a mákról, a történelméről, a feldolgozásáról, az ópiumról.

Kedves olvasóink, ha tud egyéb, más információt a fehér mákkal kapcsolatosan, azt szívesen fogadjunk. Írják meg nekünk hozzászólásként.

Köszönöm a segítséget Lackó Csabának!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Egyedi libafarm a Vajdasági Telecskán

    Sajnálattal kell bevallani, hogy falvaink gazdasági értékeit sokszor nem vezsi észre  közönség, esetleg részben használja ki azokat. Ez nem csupán a mezőgazdaságra vonatkozik,

     
  • Egy napra a világ közepe

    Egyre gyakoribb a megállapítás: elöregszik, folyamatosan néptelenedik a vajdasági falu, gyöngül megtartó ereje. Adorján, az alig ezer lelket számláló Tisza-menti település lélekszáma - még ha csak egy napra is

     
  • A kulturális örökség példaképű átörökítője

    A kulturális örökség példaképű átörökítője

    Vajdaság szívében, a Tisza folyó bal partján fekszik Törökbecse, az a bánsági kisváros, amely jelentős kulturális örökséget hordoz. Ezeknek a történelmi helyeknek és értékeknek a feltárásával és átörökítésével

     
  • Vajdasági ízek vására

    Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

     
  • Handmade by Ivi

    Ivi design, TájGazda

    Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére