Hu En
Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Füge, TájGazda

A mediterrán területről származó növény egyre inkább teret hódít Magyarországon is. Az éghajlatváltozások eredményeképpen hazánkban a téli időszakok enyhébbek lettek és az így kialakult klíma

pedig kedvez a füge átteleltetéséhez. Nálunk először a török hódoltság idején jelent meg a Gellért-hegy lejtőin, felváltva az ottani szőlő ültetvényeket. Itt fordulnak elő a legősibb fügebokraink.

A fügéről i. e. közel 3000 évvel ezelőtti írások is említést tesznek. Több legenda fűződik hozzá. A fügefa levelei már a bibliában megrajzolt képeken feltűnnek, ezzel fedték el az intim tesztrészeket. Illetve a görög és római szobrok esetében is az intim tesztrészek eltakarása történt a levelekkel. Vagy éppen hajlékként szolgált Romulus és Remus számára. A római katonák előszeretettel tették elemózsiás táskájukba az aszalt fügét, mivel sokáig elállt és igen tápláló volt. Szalvétaként is használták az ókori Rómában, a rabszolgáknak fügelevéllel kellett megtörölni az uruk száját. A boldogság, béke, egészség, örök élet, a termékenység szimbólumaként is emlegetik.

A füge általában tavasszal és ősszel virágzik. Az őszi virágból kialakuló termések legtöbbször elfagynak és lehullanak. A tavaszi virágból fejlődő gyümölcs nyár végén és az első fagyok között érik be. A fenséges illatú gyümölcsöt akkor érdemes fogyasztani ha teljesen megért. A félig érett szemek fanyar, kellemetlen ízűek maradnak. Egy termőkorú fügebokor 15-20 kg gyümölcsöt is teremhet és akár 200 évig is elélhet. A füge színe a lilás-feketétől, a zöldessárgáig többféle árnyalatú lehet. A hazánkban termesztett füge nem alkalmas az aszalásra. A fügének alig van kártevője és betegsége, csak a hideg ellen érdemes védeni.

A karácsonyi ételek egyik elengedhetetlen eleme az aszalt füge, de frissen is igen zamatos. Pármai sonka, sajttálak kitűnő kiegészítője. Tölthető krémsajttal, dióval, marcipánnal, ribizlivel. Karamellizálva, borban-mézben párolva fenséges desszert. Szárnyas- és bárányhúsos ételek mellé bátran tálalható. Befőtt, lekvár, bor, pálinka szintén készíthető belőle. Magas cukortartalmának köszönhetően jól helyettesíti a cukrot, édesíthető vele a sütemény, esetlegesen az italok is. A sült füge és a fügéből készült kenyér egyre népszerűbb étel. Azért fontos odafigyelnünk, hogy mennyit eszünk belőle. Fogyasszuk mértékkel, mert hasmenést és fogszuvasodás okozhat!

Öltözék mellett számos jótékony hatással rendelkezik maga a gyümölcs, a füge levél és a virág. Pozitív hatásait a benne található káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak, vasnak, A, B1, B2 és K vitaminnak, magas rosttartalmának, az omega zsírsavaknak, különböző antioxidánsoknak köszönheti. A benne fellelhető folát (folsav) fontos eleme az új sejtek képzésének és a meglévők fenntartásának. Pl. több fenolos vegyület van benne, mint a vörösborban vagy fekete teában.

2-3 fügelevél elrágcsálásával, időközönkénti gargalizálásával megelőzhető a rossz lehelet, olykor szájfekély ellen is eredményes. Rosttartalma elősegíti az emésztést, serkenti a bélműködést. A füge alapjául szolgál különféle hashajtó szereknek. Pakolás formájában jól kezelhetőek és megelőzhetőek vele a bőrproblémák. Bőrmegújító hatású, pattanások ellen hatásos, ha néhány fügét, levelet, szárat pépesre törünk és az arcunkra tesszük. Kalcium tartalmának köszönhetően kitűnő csonterősítő, megőrzi a fogak, csontok épségét, egészségét. Az aszalt füge mézzel és vízzel összekeverve torokfájás enyhítésére is kiváló. Állítólag 4-5 füge tejbe áztatva jótékonyan hat a szexuális erőnlétre. Vesekő megszüntetésére, cukorbetegség karbantartására is használják a népi gyógyászatban. Téli megfázós időszakban jól alkalmazható lázcsillapításra, gyulladás csökkentésére. Magas vastartalma révén segíti a vérképződést.

http://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/oktober/fuge.html

http://napidoktor.hu/dieta/a-fuge-10-aldasos-hatasa/

http://valodisafrany.blog.hu/2011/08/08/fuge_az_osidok_ota_termesztett_gyogyito_gyumolcs

Pin It