Fagyöngy, TájGazda

Az amerikai és angol karácsonyi filmek elengedhetetlen kelléke az ajtó fölött logó vagy a mennyezetre felakasztott fagyöngy. A szokás szerint, ha két személy a fagyöngy alatt összetalálkozik,

akkor meg kell csókolniuk egymást, a megbocsájtás és a szeretet gesztusaként. A fehér fagyöngynek nemcsak a filmekben van varázslatos tulajdonsága, hanem számos más mitológiában is és gyógynövényként is jelentős szereppel bír.

A fehér fagyöngy (Viscum album) egy fás szárú, félparazita életmódot folytató örökzöld növény. Főként a puha szövetű fákon telepszik meg. Leginkább az almafa, nyárfa, fűzfa, akácfa ágain látható gömbölyű bokor formájában. A növényben lévő hatóanyagok milyensége és mennyisége  attól is függ, hogy éppen milyen fán telepedett meg. A hatóanyag tartalom erősségét a szedés ideje is befolyásolja. A fehér fagyöngy levelei bőrszerűek, bogyótermése fehéres színű, ragadós nedvű. Könnyű összetéveszteni a tölgyfán élősködő sárga fagyönggyel.

Amellett, hogy tartós díszek készíthetőek belőle és a karácsonyi dekorációk egyik fontos kelléke, számos pozitív élettani hatással rendelkezik a benne található vegyületeknek köszönhetően, főként a viszkotoxin fehérjének.
Gyűjtésekor fontos tudnunk, hogy csak a leveleket és az 5mm-nél vékonyabb ágakat szabad összeszedni és ezeket felhasználni, megszárítani. Bogyói nem alkalmasak emberi fogyasztásra. A fagyöngyből készült teák, gyógyszerek csak orvosi felügyelet mellett használhatóak!

A fagyöngy gyógyszertárakban, gyógynövényboltok általában tinktúra vagy szárított formában szerezhető be. A fagyöngyből forró teát sosem szabad készíteni. Mindig hidegen kell beáztatni a megszárított növényt, majd az így elkészült teát is csak hidegen vagy langyosan szabad fogyasztani.
A főzet javítja az erek áteresztőképességét, a koncentrációs képességet, jó szédülésre, fülzúgás ellen, visszérre, köhögésre, asztmatikus görcsökre, szamárköhögésre. Vízhajtó hatással bír. Belső vérzések csillapításra, görcsoldásra kiváló gyógyír. Erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot, így a magas vérnyomás kezelésére kitűnő és emellett az érelmeszedés ellen is véd. Hormonproblémák esetén is hatékony. Külsőleg, meleg borogatásként az összetört levelek, bogyók érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra javallott.
Bőrgyógyászatban krémek alapanyaga, samponok alkotóelem és hajápolóként is használják. Homeopátiában előszeretettel alkalmazzák kedvező tulajdonságai miatt. A gyógyszeripar vérnyomáscsökkentő, immunerősítő készítményekben hasznosítja. Újabban a rákgyógyításban figyeltek fel rá. Vizsgálják, hogy milyen hatással van a daganatos betegek sugárterápiás és kemoterápiás kezelések mellékhatásaik enyhítésére, azok utáni fájdalmak csökkentésére.

A fagyöngy az egyik legősibb növényünk, így a történelem során több szokás, hiedelem, néphit is kapcsolódik hozzá. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma, a kereszténységben a béke jele. Egyes állítások szerint Krisztus keresztjét is fagyöngyös fából ácsolták.
A kelták szent növényként tisztelték. Ágait csak aranyozott sarlóval vágták le, hogy véletlenül se érje a rozsa, mert akkor elveszítené a csodás hatását. Szedésekor a fa alatt szűz lányok álltak, tiszta fehér vásznat tartottak a kezükben és ebbe kellett beleesnie a bogyóknak, még a földdel sem volt szabad érintkezniük. A tölgyfáról szedett fagyöngy igen nagy ritkaságnak számított, ezért még nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel kezelték.
A görög mitológiában Hermész az alvilág kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta meg.
A néphit szerint a germán katonákat sebezhetetlenné tette. A bölcső fölé akasztva megvédte az újszülöttet a gonosz tündérektől. A Szent Iván éjszakáján szedett fagyöngy hatásos ellenszernek számított villámcsapás, rontás ellen, védelmet adott és elűzte a gonosz démonokat. Ha a fiatal lányok ezen a napon párnájuk alá fagyöngy ágat tettek, akkor megálmodták ki lesz a férjük.
A breton hagyományok szerint a fagyöngy alatt elcsattant csók szerencsét és termékenységet hoz.
A pogány népeknél a növény misztikus hatásának a boszorkányok sem tudtak ellenállni, így könnyen lépre lehet csalni őket a mágikus fagyönggyel.

További érdekes információk, történetek a fagyöngyről:

http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/feher_fagyongy_megbizhato_szivnyugtato_ertisztito/20101112113812

https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_fagy%C3%B6ngy

http://balintgazda.hu/aktualis-kert/december/eloskodik-es-gyogyit-a-magikus-fagyongy.html

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Egy asztallal és három székkel kezdődött történetük

  Speedburger-Békéscsaba, TájGazda

  Idén huszonöt éves a békéscsabai Speed Pizzéria. Huszonöt esztendő. Egy emberöltő egynegyede, igazából azonban a tényleges gyermekkor vége. Mert, ha elmúlik a teenager kor, a gyermeknek

   
 • Tönkölybúzát az asztalra!

  Tönkölybúza, TájGazda

  Az ételed legyen a gyógyszered, és gyógyszered az ételed - hívta fel a táplálkozás fontosságára, a napjainkban szinte divatszerű egészséges életmódra már több ezer évvel ezelőtt a figyelmet Hippokratész,

   
 • Szalag-Zsinór Design

  Szalag-Zsinór Design, TájGazda

  Mgr. Szarka Zsuzsanna a felvidéki Nádszegről származó pedagógus lassan egy évtizede foglalkozik ruhatervezéssel, viseletkészítéssel – munkássága figyelemreméltó népszerűségnek örvend.

   
 • Helyi hagyományok sokféleképpen

  A kárpátaljai Salánk görögkatolikus egyházközsége jó példa arra, hogyan lehet a helyi lehetőségek, adottságok és érdeklődési körök mentén olyan kezdeményezéssel előállni,

   
 • „… és áldott a te méhednek gyümölcse…”

  Március 25-én a keresztény közösségek az örömhírvétel, vagyis Szűz Mária fogantatásának emlékét méltatják. Gyümölcsoltó Boldogasszony napját nevezik még Testfogadó Boldogasszony

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére