A láthatatlan kiállítás, TájGazda

A Millenáris Parkban található Budapest egyik leglátogatottabb programja a Láthatatlan Kiállítás (www.lathatatlan.hu). Ez a kiállítás egy különleges, interaktív utazásra invitálja az érdeklődőket teljes sötétségben,

ahol csak a tapintásra, hangokra, illatokra, egyensúlyérzékünkre számíthatunk. Itt átélhetjük milyen az, amikor a legfőbb érzékszervünkre, a látásunkra nem támaszkodhatunk, csak a fent említett érzékeinkre. Ebben az új helyzetben megtapasztalhatjuk, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép, teljes életű a világunk. Amíg lehet, hogy egy gyerek játéknak fogja fel a vaksötétségben eltöltött perceket, addig a felnőttekben számos kérdésfeltevést eredményezhet. Pl. Mi lenne, ha tényleg ezt az életet kellene élni?

A kiállításon, programokon vakok és látássérültek kísérik a részvevőket. Az utazás kb. egy órás, ahol speciálisan berendezett, teljesen besötétített helyszínek (összesen hat) vannak, egyedi hanghatásokkal, helyszínekre jellemző illatokkal. A résztvevők a túra alatt megismerik a vakok világát, vezetőjük segítségével megtanulják a nem látó társaikkal való kommunikációt. Különböző élethelyzetekben próbálhatják ki magukat a látás teljes mellőzésével. Például, hogyan kell közlekedni a városi forgatagban, hogyan lehet fizetni egy kávéért egy bárban, hogyan tudjuk meg, milyen fűszer kell az ebédhez…
A séta során bármit megkérdezhettünk, amit egy vak embertől, annak életéről tudni szeretnénk. Például: Mit látnak? Hogyan olvasnak és közben hogyan képzelik el, amit olvasnak? Hogyan különböztetik meg egymástól a magyar papírpénzeket? Hogyan segíthetünk egy vak embernek a zebrán, mikor és hogyan karoljunk belé? Melyik a nehezebb: kezdettől fogva vakon felnőni, vagy elveszíteni a látást? stb.

A kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy a látók számára megmutassák a látássérültek világát. Az utazás alatt ért pozitív élményeken keresztül megtanulhatjuk, hogyan segítsünk, s miképpen értsük meg a látássérülteket. A kiállítás keretein belül a szervezők szeretnék megmutatni, hogy a vakok is teljesen hétköznapi emberek. Szeretnék megtanítani a felnövekvő nemzedéknek, hogyan kell a gyengén látóknak jól segíteni, hogyan kell velük viselkedni.

Az előcsarnokban megismerhetjük a látássérültek által nap mint nap használt eszközöket, használati tárgyakat: beszélő óra, beszélő mérleg, beszélő vérnyomásmérő, braille-írógép.
A kiállítás mellett különböző programok teszik még látványosabbá a rendezvényt. A „Láthatatlan Vacsora” minden pénteken kerül megrendezésre. A résztvevők a sötétségben csak az ízekre, illatokra támaszkodhatnak. Nem látják az őket körülvevő embereket, tárgyakat, berendezéseket, csak hallják a zenét, a beszédet, érzik az illatokat, érzékelik az éttermi hangulatot. A „Láthatatlan Borkóstoló” alkalmával még jobban kiteljesedik ízlelő képességünk. A megkóstolt borok íze még intenzívebben érezhető. A „Láthatatlan Masszázs” kiválóan alkalmas a feszültség feloldására. A sötétben még jobban megismerhetjük érzéseinket. A „Láthatatlan Csapatépítés” program keretén belül a cégek dolgozói a nagyobb egymásrautaltság következtében még bensőségesebb, őszintébb viszonyokat tudnak kialakítani társaikkal és az ügyfelekkel is. A „Láthatatlan Tréningek” a hagyományos csapatépítő tréningek új dimenzióját nyitja meg a résztvevők előtt. A „Láthatatlan Grund Színház” előadásai az érzéki tapasztalásra, emberi kapcsolatokra teszi a hangsúlyt. Improvizációs technikák használatával, látható elemek nélkül tesznek élvezetessé egy-egy előadást.
Az idelátogatók számára érdemes időpontot foglalni, a túra alatt kényelmes cipőt viselni. Illetve a rendezvény csak 7 éves kor felett látogatható.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Az ipolysági monostor

  Ipolyság (szlovákul Šahy) felvidéki város, a Nyitrai kerület Lévai járásában, az Ipoly folyó jobb partján terül el. Közigazgatásilag hozzátartozik Tesmag és Pereszlény.

   
 • A gyermeki kreativitás fejlesztése

  A gyermeki kreativitás fejlesztése, TájGazda

  Tünde még csak tíz éves, de már a kreativitás nagymesterének is lehetne nevezni. A művészet, a színkavalkád fantáziadús harmonizálásának erényét elsősorban édesapjától örökölte,

   
 • A minőség mindenekelőtt

  Kiss Húsműhely, TájGazda

  A kínálat gazdag, a vállalkozás kicsi. Cél a kifogástalan minőségű termékek készítése, az ősi hagyományos receptek mellet a haladó fűszerezéssel előállított termékek és ezzel egy időben a példamutatás.

   
 • Judy Kosarak

  Judit Felvidék Galántai járásában él, mióta külföldi munkájából anyasági szabadságra tért haza. Jelenleg három hónapos kisfiával van otthon. Emellett körülbelül hat éve pedignádból készít különböző fonott kosarakat,

   
 • 100%-ban természetes szappanok Nagybégányból

  Jelen cikkünk főszereplője a szappan, de kivételesen nem a koronavírus elkerülése miatt szükséges helyes kézmosási szabályok, hanem az elkészítés és a szappanfőző szempontjából.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére