Régimódi Étterem, Szarvas, TájGazda

Az amerikai ember évekig naponta két bográcsgulyást evett... A Szarvast Orosházával összekötő főút nem tartozik a legforgalmasabbak közé. A város szélétől, a lehető leglehetetlenebb távolságra,

a 4-es kilométerkőnél található a Régimódi étterem. Egy hely, amelyik elérte azt, hogy a 44-es út utazói lefordulnak Szarvas belvárosában a villanyrendőrnél, és megteszik azt a nyolc kilométer utat azért, hogy egy jóízűt ebédeljenek. Az étterem 1996 tavaszán, egy pénteki napon nyitott ki. Szakács Mihály, tulajdonos szerint nagyon jó forgalmuk volt az legelső napon. Szarvason a városban persze meghirdették, hogy pénteken nyitnak, és persze azt is, hogy pacal lesz a menü, már csak azért is, mert a péntek az Szarvason pacalt jelent. Sokan eljöttek, a pacal is jól sikerült, ezzel elnyerték a vendégek bizalmát, amit azok azzal háláltak meg, hogy rendszeresen visszatértek hozzájuk. Egyébként a környéken 1990-ben vertek gyökeret, amikor a mostani étteremtől 800 méterre nyitottak egy bolt-kocsma duettet. Gondolták, ezek jól megélnek a tanyavilágban, ezért építették meg újonnan. Csak azt felejtették el átgondolni, hogy akkoriban kezdtek el nyitni sorban egymás után a multinacionális üzletláncok áruházai, melyek fenekestől fordították fel még a tanyasi ember szokásait is. Egyszerűen érdeklődés híján a boltot be kellett zárniuk. Azonban maradni akartak a környéken, az egykori iskola olcsón eladó volt, úgy döntöttek, hogy megveszik és éttermet csinálnak belőle. Így is lett. Szakmai háttere az étteremnyitásnak a feleség kitűnő főzőtudománya volt, meg az, hogy a gyerek szakácsiskolába járt, és még annyi, hogy a műszerész apa gyakorlatilag mindent meg tudott javítani. Természetesen a pénzük bőven a nyitás előtt elfogyott, és csak a sokadik pénzintézet gondolta úgy, hogy érdemesek a hitelre. Elkészült tehát az étterem, és sikeres volt az első napjuk is. A pincérekkel alapvetően nem voltak jó tapasztalataik, ezért döntöttek úgy, hogy önkiszolgáló lesz az étterem. A vendégek nem, hogy meglepődtek, egyből megszerették a rendszert. Mindezek ellenére minden évben felmerült bennük a változtatás lehetősége, de mindig el is vetették. Meg a törzsvendégeink sem igényelték. Jól van ez így, mondogatták, meg gyorsabb a kiszolgálás is. Tökéletes munkamegosztásban dolgoznak. A konyhában a feleség a főnök, ott ő intéz mindent. A fiú szakács, ő veszi fel a rendeléseket, ő irányítja az éttermet. Minden egyéb munka a családfő feladata. Az étlapot nem bonyolítják túl, egyszerű, magyaros ízléssel főznek, a kínálat középpontjában a különböző pörköltek és egytálételek állnak.
Mindig az volt a céljuk, hogy a vendégek terjesszék szájról, szájra a jó hírüket. Ezt a célt már régen elérték, szinte minden új vendégük ajánlásra érkezik hozzájuk. Ezért nem is bánják, hogy nem egy forgalmas főútvonal mellett van a vendéglőjük. A nyitás óta három vendégkönyvük is betelt, sok híresség megfordult már a Régimódi Vendéglőben. Például Moór Mariann, Presser Gábor, Pintér Sándor vagy például Balázs, az RTL Klub műsorvezetője is. De azt az amerikai vendégüket sem felejtik el soha, aki a szarvasi Pioneer-nál dolgozott, és naponta kétszer is elugrott hozzájuk bográcsgulyást enni. Hiába kínálták mással, mindig csak bográcsgulyást kért. A Régimódi Vendéglő a legfontosabb elismerést, a vendégek szeretetét már régen elnyerte, de a szakmát sem hagyta hidegen a ténykedésük, 2007-ben Rozmaring Díjjal tüntették ki őket. A Virágos Magyarországért és a Magyar Turizmus Zrt. közös díját 2007-ben a Gellért Szálló aulájában vehették át. A méltatásuk így hangzott: kiemelt gasztronómiai kínálat és a környezet harmóniájának megteremtéséért. Egy évvel korábban, 2006-ban elnyerték Békés megye az „Év vendéglátója” díjat is 2006-ban.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A kézművesek jelene

  Az adai vásár, TájGazda

  Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját sok vajdasági településen megünneplik, hiszen a hiedelem szerint ez a nap segíti át a paraszti társadalmat a nehéz időszakon.

   
 • Rétesház, Mórahalom

  Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

  Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

   
 • LuDo Apartman: makói lokálpatrióták vendégháza

  LuDo Apartman, TájGazda

  Luca és Donáth. Nagyszüleik szeme fényesebben ragyog, ha rájuk néznek, de már akkor is, ha csak rájuk gondolnak. Akkor például rájuk gondoltak, amikor névadáson törték a fejüket.

   
 • Rákóczi-várkastély Borsiban

  Rákóczi-várkastély Borsiban, TájGazda

  Sátoraljaújhelytől mintegy 4,5 km-re, a szlovák határ túloldalán fekszik Borsi, az a kis falu, ahol 1676. március 27-én nem más látta meg a napvilágot, mint II. Rákóczi Ferenc. A magyar történelem kiemelkedő,

   
 • Cserépfalu történelmi és természeti értékei

  Cserépfalu, TájGazda

  A Bükkalja az Alföld és a Bükk hegység találkozásánál található, átmenetet képez a síkság és a dombság tájegysége között. Az itt folyó Hór-patak völgyében fekszik Cserépfalu községe,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére