A kárpátaljai gazdálkodók, termelők, vállalkozók támogatásáért , TájGazda

Történelmi emlékhelyek, termálvíz, erdősségek, különleges domborzati és természeti adottságok, egyedi gasztronómia, termékeny földek, az ezekből fakadó turisztikai lehetőségek – s még sorolhatnám,

mi mindenre építhető vagy lehetne építhető Kárpátalján vállalkozás. De sajnos az ezt megnehezítő tényezők, így például a rossz gazdasági helyzet, a magas adók, az állami támogatás hiánya stb. sora is igen hosszú. Könnyű elveszni a bürokrácia útvesztőjében, nehéz megtalálni a kiskapukat is a törvényesség keretein belül. Ebből kifolyólag nagy segítséget jelent, hogy a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSz) képében érdekvédelmi szervezete is van a kárpátaljai vállalkozóknak, gazdálkodóknak, termelőknek.
A KMVSz 1997. május 4-én alakult meg. „Aki akkoriban élt és tevékenyen foglalkozott a politikával, gazdasággal, tudja, hogy a kolhozok széthullása után nem igazán volt, ami a dolgozni akaró embereket összefogja” – mondja a szövetség megalakulásának apropójáról Virág László elnök. Ebből kiindulva, 106 taggal kezdte meg tevékenységét a szövetség azzal a céllal, hogy a földműveléssel, iparral, kereskedelemmel, turizmussal foglalkozó kárpátaljai vállalkozókat összefogja.
A fennállásának jövő évben 20. évfordulóját ünneplő KMVSz tagsága jelenleg 689 főt számlál, közülük több mint 400 az agrárium területén tevékenykedik. Három tagozata alakult: méhészeti, kézműves és borászati, s a közeljövőben remélhetőleg újabb tagozatok alakulnak. Tevékenységének főbb céljai a munkahelyteremtés, a vállalkozók képzése (szakmai konferenciák szervezése), igyekszik segíteni a vállalkozókat a szükséges technológiai háttér létrehozásában, az előállított termékek értékesítésében is. 2016-ban harmadik alkalommal szervezte meg a Turul Expo nemzetközi termékkiállítást, melyen minden évben kárpátaljai, anyaországi és más elcsatolt területekről érkezett kézművesek, borászok, méhészek, húsiparban tevékenykedők stb. mutatják be saját vállalkozásuk „gyümölcseit”. Az Expón szakmai előadásokkal, együttműködési tárgyalásokkal igyekeznek segíteni a kárpátaljai vállalkozások fejlesztését. A KMVSz mindezek mellett tevékenyen részt vett az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program tervezetének kidolgozásában is.
A szövetség munkájában komoly partner Magyarország kormánya. Támogatása a szövetség tevékenységén és eredményein is meglátszik.

A KMVSz tevékenységéről a http://kmvsz.org.ua/ honlapon, illetve a szövetség Facebook oldalán https://www.facebook.com/kmvsz/?fref=ts tájékozódhat.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Régi használati tárgyak gyűjteménye

  Régi használati tárgyak gyűjteménye, TájGazda

  Előszeretettel beszélünk fejlődésről, gazdasági fölemelkedésről, korszerű gazdálkodásról, és gondolkodás nélkül rábólintunk: a korszerű technológiai vívmányok eredménye valamennyi.

   
 • Bútorkiállítás a Máriássy kastélyban

  Bútorkiállítás a Máriássy kastélyban, TájGazda

  Márkusfalva Felvidéken, Lőcsétől 14 km-re fekszik, déli irányban. A községben álló jó állapotban lévő, mutatós kastélyt leginkább történelmi bútorkiállítása miatt érdemes felkeresni.

   
 • Éliás Ádám, szobrász keramikus

  Éliás Ádám, szobrász keramikus, TájGazda

  A szobrász keramikus, akinek keze alatt lelket kap az agyag. Ha van olyan dolog, amit nem lehet könyvből tanulni, hát az kerámia készítés – mondja Éliás Ádám, a kelet-szlovákiai művészlelkű, egyetemista keramikus.

   
 • Bőgő szarvasoktól zengő erdők

  Magyarország legnagyobb testű, vadon élő kérődző faja a gímszarvas, amely egyben a hazai erdők jellegzetes nagy vadja is. A legnagyobb szarvasállományokat hazai viszonylatban, a dél-dunántúli megyékben

   
 • Szőgyéni varrósarok

  Skrován Éva születése óta Szőgyénben él, Felvidéken. Férjével itt alapítottak családot, és itt is dolgozik egy gyárban, már tizenkét éve. Munkája mellett egyedi babatakarókat, játékokat, táskákat, párnákat

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére