Az őz, TájGazda

A minap mentem bevásárolni. Szerencsére még időben megláttam őket és nem kellett hirtelen a fékre taposnom. Ketten voltak. Amilyen gyorsan előttem teremtek, olyan gyorsan tovább is szaladtak.

Én meg csak figyeltem, hogy jönnek e még. De nem jöttek. Nem szerettem volna elütni őket és persze az autót is féltettem. Végül mindenki megúszta, senki sem sérült meg. Biztosan volt már hasonló élménye másnak is őzekkel kapcsolatosan.

Magyarországon bárhol összetalálkozhatunk az európai őzzel (Capreolus capreolus). Mind az erdőkben, mind a nyílt alföldi területeken. Olyannyira, hogy a szakirodalom megkülönböztet mezei és erdei őz ökotípusokat előfordulási helyük szerint.

A nemeket könnyű megkülönböztetni, hiszen csak a bakok hordanak agancsot. A nőstény állatot sutának, míg hím párját baknak nevezik, kicsinyüket pedig őzgidának. A kifejlett egyedek szőre, ilyenkor télen megvastagszik, szürkésbarna színezetet vesz fel. A gidák megszületésükkor fehér, fekete foltokkal borított bundát viselnek, amely a fejlődésük során időszaktól függően a barna különböző árnyalatira változik át.
Az őzeknek nagy fülük és hatalmas szemük, vékony, hosszú lábaik és hosszú, karcsú nyakuk van. Ezek a külső tulajdonságok teszik kecsessé az állatot. Hátulról látva egy nagy fehér foltot figyelhetünk meg a fenekén, amely szintén egyedi jellemzője az őzeknek. Ez a faltükre, amely télen fehér, nyáron sárgás színű. Általában magányosan vagy őzgidáival él együtt a nőstény állat, de télen kisebb-nagyobb csapatokba verődnek össze. Volt olyan alkalom, hogy 15-nél is több egyedet sikerült megszámolnom egy csapatban. A vadon élők 10 évig, míg az állatkertben, vadasparkban lakó állatok 15 évig is elélhetnek. Növényevőek; a táplálékban gazdag területeken válogatnak az élelemből, ha viszont kevés az ennivaló, mint télvíz idején, akkor a fenyőfélék tűleveleit is elfogyasztják.

Nagy károkat – úgynevezett vadkárt – képes okozni a vetés megdézsmálásával, kisebb fák törzsének megrágásával. A vadásztársaságok élelemhiány esetén kisegítő takarmányozással segítik őket az élelemszerzésben.

Gyakran előfordul, hogy kirándulók felfedeznek egy árvának tűnő gidát, melyet megfognak és hazavisznek. Ezt nem szabad megtenni! Egyrészt azért nem, mert lehet, hogy az anya csak élelem után kutat vagy meghallotta a közeledők zaját és elszaladt. Nem hagyta magára a kicsinyét, csak a fiatal egyedek még nem képes a gyors menekülésre, ezáltal az avarban húzzák meg magukat. Másrészt, ha a suta megérzi az idegen szagot a kicsinyén, akkor soha többet nem megy oda hozzá és végleg magára hagyja.
Saját tapasztalatból tudom, hogy nem tesz jót az őznek, ha fogságban nevelik fel. Mikor kicsi voltam, édesanyámnak hoztak egy kis gidát, akit az út szélén találtak. Sikerült felnevelni őt, természetesen a Bambi nevet kapta. Nap, mint nap ott szaladgált az udvaron, játszottunk vele, együtt élt más állatainkkal. Majd néhány év után kezdet megváltozni, agresszívvá vált és elszökött tőlünk. Valószínűleg vágyott a szabadságra és/vagy egy párra.

További információkat olvashatunk az őzről:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_%C5%91z
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Vadaszati-allattan/ch04s23.html

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A szobavirágok birodalmában

  A szobavirágok birodalmában, TájGazda

  Filodendronok, azéliák, fikuszok, kaktuszok és még sok más ismert és kevésbé ismert nevű virág veszi körül a bogarasi Zabos Erikát. Gyerekkora óta kedveli a természetet, és a virágok tartásában,

   
 • Középkori templomrom Kaszaperen

  Középkori templomrom Kaszaperen, TájGazda

  A mai végegyházi Zsibrik dombon kereshetjük fel a Kaszaperi Történelmi Emlékparkot. A park bejáratához földút vezet. Száraz időben gond nélkül juthatunk el gépkocsival a kapuhoz,

   
 • Úgy tűnik, működik a Békéscsaba-Berlin tengely

  Csabai Kolbászfesztivál: úgy tűnik, működik a Békéscsaba Berlin tengely. A csabai kolbászfesztivál az országban az egyik legkiválóbb terep arra, hogy az ember kitartóan és gyakorlatilag hiábavalóan keressen valakit a tömegben,

   
 • Bajkai Mária csuhéból készült babái

  Bajkai Mária csuhéból készült babái, TájGazda

  Bajkai Mária a felvidéki Csatán tevékenykedik, ami Esztergomtól mintegy 25 kilométerre fekszik északi irányban. A környéken nagyon sokan ismerik őt és munkáit is, nem ma kezdte,

   
 • Tollforgató

  Toll: egy egyszerű, mindenki által használt íróeszköz. Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták a tollat. Igaz abban az időben még nádból készítették.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére