Európa kollégium

Újvidéken 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit az Európa Kollégium azzal a céllal, hogy otthont nyújtson a tartományi székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára.

Az intézmény ötlete még 2005-ben megfogalmazódott, és az épület alapkövét 2008-ban helyezték le, de meghatározott akadályok miatt hét év telt el az átadásig. Az intzémény élén Snejder – Sára Ildikó igazgatóasszony áll, aki előző munkájából szerzett tapasztalatai alapján alpozza meg a szakkollégium fogalmát Szerbiában.

-Az én feladatom az, hogy a csapatommal, az alapítókkal együtt  kitapossuk azt az utat, amelyen a kollégium járni fog a jövőben. Egy olyan területet próbálunk működtetni, amely a szerbiai rendszerben jelenleg teljesen ismeretlen fogalom, ez pedig a szakkollégiumi rendszer. Jelenleg Vajdaságban nincs olyan ember, akinek munkatapasztalata lenne a szakkollégiumok terén, legfeljebb van olyan, aki Magyarországon végezte a tanulmányait és szakkollégiumban volt elhelyezve és részt vett azonak a  programaiban. Az Európa Kollégium egy teljesen egyedülálló intézmény, már az alapítóit, továbbá a  szervezeti felépítését, valamit a pénzelését illetőleg. Nincs még egy olyan intézmény Szerbiában, amihez teljesen hasonlíthatnánk magunkat, és ezek a tények kihívás elé állítanak bennünket. Ugyanakkor egy olyan intézményben dolgozni, amely a vajdasági magyar közösség szempontjából egy nagyon fontos intézménynek tekinthető, mindenképpen nagy megtisztteltetést jelent.

-Hogyan kell elképzelni a kollégiumi életet?

-Annak elleénére, hogy bennünket minden hátrány mellett, ami kisebbségként ér egy országban, számunkra vannak olyan dolgok, amelyek előnyt jelentenek, ilyen például a magyar anyanyelvünk is, amire én is nagyon büszke vagyok.  Feladataink között vannak a szakkollégiumi programok kidolgozása és levezeése. Ezt a nevelőtanárokkal együtt, akik meg vannak bízva a programok koordinálásával,  próbáljuk felépíteni és működtetni a nemmmegszokott rendszert. A kolégium működése viszont  nem csak ebből áll, hanem gondoskopdnunk kell minden  területről, ami az adminisztrációs munkákat illeti, energiatakarékosság szempontjából is nekünk kell gondolkodnunk. Rendszeresen szervezünk műhelymunkákat, közéleti esteket, szakmai előadásokat, céglátogatásokat. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítő programokra is, mint pl. a néptáncoktatás, a hagyományápolás és a szórakoztató jellegű programok.A kollégium küldetése, hogy a fiatalok partnerévé váljon tudásuk megőrzésében és gyarapításában, és ezáltal hozzájáruljon a Vajdaság Autonóm Tartományban élő magyar nemzeti közösséghez tartozók általános oktatási szintjének növeléséhez.

-Ki pályázhat a kollégiumban való elszállásolásra?

-A páylázatot a  Magyar Nemzeti Tanács irja ki, az ő általa meghatározott kritériumok alapján, az elsős egyetemistáktól egészen a doktorandusz hallgatókig, tehát mindenki jelentkezhet a kollégiumba, a feltétel az, hogy magyar nyelven végezték az általános vagy a középiskolát és első ízben irták be valamelyik újvidéki felsőoktatási intézményben a tanulmányikat. A kollégiumban 204 kétágyas diákszoba és öt egyágyas lakosztály található. Egy szobát mozgássérültek igényeihez igazítottak. A lányok és a fiúk szobái külön épületszárnyban helyezkednek el. A szobák fürdőszobával vannak ellátva, valamint szintenként egy teakonyha áll a lakók rendelkezésére. El kel mondani, hogy a kollégium nem csak egyszerű oktatási intézmény, hanem a magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Utcai zenészek fesztiválja

  Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

  Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

   
 • Képtár a György-kastélyban

  Képtár a György-kastélyban, TájGazda

  „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

   
 • Az örök túlélő

  Jáki templom, Tájgazda

  Annak ellenére, hogy török hadjárat, tűzvész, villámcsapás, vihar sújtotta e monumentális, Európa szerte híres templomunkat, a mai napig büszkén áll a Sorok- patak völgyének fennsíkján.

   
 • Koháry kastély – Szentantal

  Koháry kastély – Szentantal, TájGazda

  Szentantal (szlovákul Svätý Anton) felvidéki község, nem messze Selmecbányától fekszik, a Selmec-patak partján. Nevét az egyik első ismert keresztyén remete,

   
 • Emlékkereszt a hősök emlékére

  Emlékkereszt a hősöl emlékére, TájGazda

  Az újvidéki Európa Kollégium udvarában júniusban ünnepi keretek között emlékkeresztet avattak azokért a vajdasági magyar emberekért, akik 1944 és 1956 között ártatlanul estek áldozatul,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére