Újvidéki kórus, TájGazda

Vajdaságban talán nincs is olyan település, ahol ne hallottak volna a Kapisztrán Ifjúsági Kórusról. A több mint 18 éves múltra tekintő együttes megalapítója Beszédes Margit zeneszakos tanár és férje József,

akik 1999-ben azzal a céllal gyűjtötték maguk köré a magyar ajkú gyerekeket, hogy azok ne az utcán csellengjenek tétlenül, hanem hogy a közösség érdekéért tegyenek is valami hasznosat. Az újvidéki Ferences rendi plébánia ajtaján kopogtattak be szállást kérni a próbák megtartására, ahol azonnal tárt karokkal fogadták az indítványozást. Akkoriban  néhány gyermekkel kezdődött a  munka, egyházi gyermekdalokat tanultak és azok előadásával gazdagították a szentmiséket. Nem sok idő telt el a toborzás és a miséken való szereplés után,  amikor 2001-ben az együttes meghívást kapott az Ezüstcsengőre, az egyházi gyeremkkórusok szemléjére, ahol azonnal elnyerték az első díjat. Ekkor kezdett igazán szárnyalni és fejlődni az együttes. Külföldön is híre ment az újvidéki Kapisztrán kórusnak, így a horvátországi Eszéken, valamint Magyarországon is többszöri alkalommal megfordult. A kórus hírnevét még az is erősíti, hogy a szórványból meríti a  tagokat és a magyar nyelvet ápolják, önazonosságukat megtartják, valamit ez mellett az igehirdetést is erőteljesebbé teszik.
A repertoárjuk színes, egyházi dalok, klasszikusok feldolgozásai, valamint népdalfeldolgozások is szerepelnek az előadásokban. A közönség így jobban élvezi és értékeli a szereplést. Egy-egy rendezvényre tematikusan is készülnek, hiszen egy Húsvéti vagy Karácsonyi ünnepkört csakis az odaillő szerzeményekkel lehet gazdagítani. Sokszor jótékonysági rendezvényeken emelik a hangulatot. Egyik ilyen sikeres hangversenyük a Békédj ad, Uram! című volt, ahol az igehirdetés volt az elsődleges kitűzött cél, így az egyházi zene kavalkádjából válogatták a szerzeményeket.  A kórus tagjai nem hivatásos zenészek, vannak ugyan közöttük olyan személyek, akik a zeneakadémián  hallgatók, de a gyerekek java része énekelni szerető és tudó, valamint tehetséggel rendelkező tag.
18 év után olyan szintre emelkedett a Kapisztrán Ifjúsági  Kórus népszerűsége, hogy évi 15-16 szereplést vállalnak el, ebből külföldieket is szép számban. Budapesten a Jézus szíve templom tagságával tartják a kapcsolatot, így annak köszönhetően a magyar fővárosban is hallatszott a hangjuk. Rendszeresen részt vesznek a Piliscsabai Egyházzenei Napokon, ahol más országokból is érkeznek vendégkórusok és a tapasztalatcsere nem marad el.
A kitartó és hosszas munkának nem csak az a gyümölcse, hogy a kórus népszerűséget élvez és az igehirdetésben is nagy szerepet vállal, hanem a különböző djakban és CD-k kiadásában is. Az össz elismerés közül a legjelentősebb a kórus számára az Örökség serleg elismerés, amit Budapesten 2011-ben itéltek oda kiemelkedő kulturálsi tevékenységért. Négy év elteltével pedig egy újabb magyarországi elismeréssel gazdagodott az együttes: 2015-ben a Bridge of music nemzetközi kórusfesztiválon  ezüst kitűntetéssel tértek haza a  gyerekek.
Mindezt a munkát szeretet és önzetlen odaadás nélkül nem lehet csinálni. Az önkéntes munka megfizethetlen értéke viszi eelőre a kórust, újabbnál újabb szerepléseket vállalva szereznek egyre több embernek örömet, szívükbe lopják az ima és a mindneható felé való tisztelet varázsát, és cserébe  mosolyt, tapsot és hálát kapnak a közönségtől.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Molnár Edina – EVILA

  Molnár Edina – EVILA, TájGazda

  Molnár Edina üzletkötés és vállalkozás szakon végzett, de ebben a szakmában sosem helyezkedett el. A középiskola után pincérkedett, majd mikor nyolc éve betöltötte a 23. életévét, megszületett a kislánya.

   
 • Divatos, hagyományos és kék!

  Magyarországon a XVII. században honosodott meg kékfestés. Ez a textíliákon való különleges színmintázási technológia ma is ismert és népszerű a magyarok körében, mégis sokkal gyakrabban

   
 • A mesterszakács ragaszkodik a Hargitához

  Hargita Kisvendéglő, TájGazda

  A Kisvendéglő a Hargitához első vendégkönyve míves, szép, hímzett kötésű. Jellemző, hogy nem a nyitás napján állították szolgálatba, hanem csak jóval később, öt esztendő elteltével,

   
 • Borban az igazság

  Nemzetközi Borverseny Temerinben, TájGazda

  Január 22-e, Vince napja a borászok védőszentje. A néphagyomány szerint ekkor történik meg az év elejei kertlátogatás és vesszővágás, amiből arra lehet következtetni, hogy az időjárási viszonyok

   
 • A libatenyésztés nehézségei

  A libatenyésztés nehézségei, TájGazda

  Alternatív állattenyésztési ágazatként van vezetve a libatenyésztés a Vajdaságban. A rendezetlen piac, a vágóhíd hiánya és az állam nem törődése fékezi az ágazat fellendülését.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére